πού-είναι-η-σοκολάτα-το-2024-1127160

Parallax View

Πού είναι η σοκολάτα το 2024;

Ο Δ. Μέκκας, Head Pastrychef γνωστών εστιατορίων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, επιστρέφει με το... γλυκό του ημερολόγιο και ένα μωσαϊκό πραλίνας με μπισκότα βουτύρου

Δημήτριος Μέκκας
Δημήτριος Μέκκας

Η Σοκολάτα ξέρετε αποτελεί το τελικό προϊόν μιας διαρκούς, επίπονης και επίμονης προσπάθειας μελετών, καλλιέργειας, συντήρησης, αγωνίας για τις κλιματικές συνθήκες και πως αυτές θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα το οποίο γεύεσαι, περισυλλογής, διανομής και επεξεργασίας.

Τρελό ε;

Εάν δώσεις στον εαυτό σου ένα λεπτό περισυλλογής καθώς γεύεσαι μια σοκολάτα και σκεφτείς ότι κάθε σταγόνα βροχής συνετέλεσε στο να έχει αυτή τη συγκεκριμένη γεύση, καθώς και τα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα σκεφτείς διπλά πριν πετάξεις το περιτύλιγμα της στο δρόμο.

Οk Leonardo DiCaprio μπορεί να λες από μέσα σου το πιάσαμε το νόημα περί κλιματικής αλλαγής μπλά, μπλά, μπλά…

Άργησα να αναρωτηθώ “Που στο καλό είναι η σοκολάτα” για δεύτερη φορά διότι η ζαχαροπλαστική δημιουργήθηκε ως τέχνη η οποία επιχειρεί να κλείσει στον ουρανίσκο σου και να φυλάξει εκεί τη γεύση του γέλιου και της χαράς.

Νομίζω… σκέψεις κάνω δεν είμαι Guru, ούτε έχω πάει όχι ένα πόσο μάλλον 7 χρόνια στο Θιβέτ, ότι δεν έχω συναντήσει ένα θλιμμένο πρόσωπο να επιλέγει να φάει ένα γλύκισμα.

Αντιθέτως σε στιγμές ακραίας θλίψης όταν σε έναν συνάνθρωπό μας προσφέρουμε μια σοκολάτα τότε ως δια μαγείας τα χαρακτηριστικά του προσώπου του γλυκαίνουν, η ψυχή του δέχεται το γευστικό ερέθισμα σαν χάδι. Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική πρέπει να επαναφεύρουν τον εαυτό τους ως τις τέχνες οι οποίες χαϊδεύουν και φροντίζουν τη ψυχή του ανθρώπου χωρίς να τις ενδιαφέρει απλώς και μόνο το στομάχι του.

Έγιναν τόσα αυτό το διάστημα και ομολογώ ότι όλοι μας κάπου χάσαμε τη σοκολάτα… μαζί και το χαμόγελό μας. Όπως ο σπόρος του κακάο καταφέρνει πάντα να γίνει σοκολάτα έτσι και η φύση του ανθρώπου είναι φτιαγμένη να περιμένει τον ήλιο μετά από κάθε βαθιά και σκοτεινή νύχτα, όσο μακρά, κρύα, βάναυση και να φαντάζει αυτή.

Πάντοτε στο τέλος ξημερώνει.

Σίγουρα το παντεσπάνι δεν είναι η λύση σε αυτές τις εποχές, σίγουρα το ψωμί και το νερό αποτελούσαν, αποτελούν και θα αποτελούν πρωτεύοντα στοιχεία επιβίωσης και αυτοσυντήρησης , ωστόσο το άλειμμα σοκολάτας ή το μέλι μαζί με το ψωμί είναι τα χάδια που λέγαμε, είναι η γεύση της ελπίδας την οποία κανείς άνθρωπος δεν θα πρέπει ποτέ μα ποτέ του να εγκαταλείψει. No matter what.

Σας το είπα αυτό είναι ένα ημερολόγιο και καλό είναι να αποτυπώνει μέσα του το συναίσθημα και τις εκάστοτε σκέψεις, που επικρατούν στη ψυχή και το μυαλό σου καθώς αποτυπώνεις με λέξεις, συνταγές και υλικά ότι βιώνεις, γεύεσαι και σχεδιάζεις. Άσχετο αλλά είδα το Oppenheimer, τη νέα ταινία του Cristopher Nolan στο κινηματογράφο και τη συστήνω ανεπιφύλακτα για να καταλάβετε πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ύπαρξη όταν έρχεται αντιμέτωπη με την υπέρμετρη ματαιοδοξία του ίδιου του είδους της.

Επίσης, το ανέφερα διότι μου κάνουν ακραία εντύπωση τα καραμελωμένα ή σοκολατένια pop corns στους κινηματογράφους σαν επιλογή.

Οπότε δώσε βάση αν θέλεις να ζήσεις την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία στο σπίτι και να chillaρεις. Παίρνεις σακουλάκι με καλαμπόκι.

Λίγο ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνεις το καλαμπόκι το καπακώνεις ενώ έχεις ανοίξει το μάτι της εστίας και περιμένεις να ακούσεις το μαγικό ήχο pop, pop, pop. Κλείνεις μάτι, ανοίγεις καπάκι ρίχνεις μπόλικο αλατάκι και αφήνεις στην άκρη. Τώρα έχεις αμέτρητες επιλογές.

Πρώτη, καλύτερη και πανεύκολη αν θες να αποφύγεις να κάνεις καραμέλα στο σπίτι είναι να ρίξεις στα καυτά pop corns γενναίες κουταλιές καραμελωμένου ζαχαρούχου γάλακτος συμπληρώνοντας με αλάτι, ανακατεύεις και αφήνεις να κρυώσουν πριν τα γευτείς ή λιώνεις σοκολάτα η οποία είναι εμπλουτισμένη με καραμέλα, διάφορους ξηρούς καρπούς ή μπισκότο και τη ρίχνεις επίσης πάνω από τα pop corns ανακατεύοντας μέχρι αυτά να γίνουν σοκολατένια και εσύ να πεις WOW τέτοια γεύση, τέτοια νοστιμιά δεν την έχω δει.

Μάλλον θέλω να γίνω viral έτσι; Δεν έχω τέτοιο σκοπό αλλά μου αρέσει να νιώθω ότι τέτοιες γλυκές απόπειρες γίνονται εύκολα και μοιράζονται ακόμα πιο εύκολα.

Σας είχα τάξει ότι θα ανοίξω το συνταγολόγιο της μητέρας μου, το οποίο έχω εδώ μπροστά μου καθώς γράφω το δικό μου ημερολόγιο και επειδή είμαστε στη Parallaxi και λατρεύουμε τις παραλλαγές θα τολμήσουμε ένα σοκολατένιο υγρό Matilda cake γλασαρισμένο με πραλίνα φουντουκιού το οποίο αποτελεί την απόλυτη σοκολοτένια τάση το οποίο θα συνοδέψουμε με παγωτό Crème Brulle το οποίο είδα μπροστά μου στο ράφι του Super Market και αφού έπαθα σοκ αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας.

Επίσης καθότι είμαστε λάτρεις της σοκολάτας θα μοιραστώ μαζί σας το πιο εύκολο, πιο λιγωτικό  Μωσαϊκό Πραλίνας με Μπισκότα Βουτύρου, θυμάστε αυτά που ήταν σε μεγάλα στρόγγυλα τενεκεδένια κουτιά τα οποία μετά γινόταν κουτιά αποθήκευσης για βελόνες και κλωστές από τις γιαγιάδες μας, για να το παίξετε ιστορία στο τραπέζι που ετοιμάσατε και να αναρωτιούνται όλοι μα που βρήκε αυτή τη συνταγή ρε παιδιά;

Να χαμογελάτε. Να το επιδιώκετε και όταν αναγκαστικά θα έρθουν στιγμές που δεν θα μπορείτε να το κάνετε να θυμάστε ότι το χαμόγελο έχει την αξία που έχει ακριβώς γιατί επουλώνει αυτές τις στιγμές. Είναι το επακόλουθο και το τελικό ζητούμενο.

Σαν τη σοκολάτα που ξεπετάγεται μετά από τόση προσπάθεια και αγωνία σαν ένα χαμόγελο μέσα από ένα καρπό. Τρελό έτσι; 

* ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΟΝ

ΜΩΣΑΙΚΟ ΠΡΑΛΙΝΑΣ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ.

ΥΛΙΚΑ

  1. 2 ΠΑΚΕΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΑΣ.
  2. 50 γρ. ΣΤΙΓΜΙΑ ΣΚΟΝΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Η ΚΑΚΑΟ
  3. 3 κ,σ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ.
  4. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΑΣ Η ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μπασίνα η στο κάδο του μίξερ, σπάμε τα μπισκότα, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας και στη συνέχεια πλάθουμε το μίγμα καλά μέχρι να έχουμε μια σχετικά εύπλαστη ζύμη. Εάν θέλουμε να κάνουμε τη διαδικασία με το μίξερ επιλέγουμε το εξάρτημα σε σχήμα ΚΑΠΑ η αλλιώς το φτερό και ξεκινάμε το ζύμωμα στη πρώτη και στη στη συνέχεια στη δεύτερη ταχύτητα, μέχρι τη πλήρη ομογενοποίηση του μίγματος. Τοποθετούμε το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα του cake αφού έχουμε τοποθετήσει μεμβράνη τροφίμων για να ξεφορμάρουμε εύκολα, εναλλακτικά τοποθετούμε το μίγμα σε μεμβράνη τροφίμων και τυλίγουμε σε σχήμα ρολού πολύ καλά. Τοποθετούμε στη κατάψυξη μέχρι να σφίξει και έπειτα συντηρούμε στο ψυγείο. Μπορούμε να γλασάρουμε το Μωσαικό μας με πραλίνα φουντούκιου ή γλάσο λευκής, γάλακτος ή bitter σοκολάτας.

MATILDA ΥΓΡΟ CAKE ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ CRÈME BRULLE.

ΥΛΙΚΑ

  1. 250 γρ. ΦΥΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗΣ ΤΥΠΟΥ SOFT
  2. 260 γρ. ΖΑΧΑΡΗ Ή STEVIA
  3. 250 γρ. ΓΑΛΑ
  4. 30 γρ. ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ
  5. 1 ΒΑΝΙΛΙΑ
  6. 4 ΑΥΓΑ
  7. ΧΥΜΟ ΚΑΙ ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 
  8. 50 γρ. ΠΡΑΛΙΝΑ
  9. 240 γρ. ΑΛΕΥΡΙ ΠΟΥ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ
  10.  ½ κ.γ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ
  11.  ½ κ.γ BAKING POWDER
  12. 100 gr ΤΡΟΥΦΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
  13. ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τοποθετούμε το βούτυρο κρύο, τα αυγά και τη ζάχαρη στο κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα λευκό κρεμώδες μείγμα. Έπειτα ρίχνουμε το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, τη πραλίνα φουντουκιού, τη τρούφα σοκολάτας και συνεχίζουμε την ομογενοποίηση του μίγματος σε μέτρια ταχύτητα. Σε ένα μπώλ τοποθετούμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα αλεύρων σε τρείς δόσεις και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Λίγο πριν το τέλος τοποθετούμε τα ξύσματα και τη βανίλια καθώς και κάποιες σταγόνες ξύδι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι τη πλήρη ομογενοποίηση του μίγματος. Τοποθετούμε σε στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα του cake το μίγμα αφού πρώτα το έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει ώστε να μην κολλήσει το cake. Στην περίπτωση μας αντί για αλεύρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στιγμιαία σοκολάτα ή κακάο ώστε να μην επηρεάσουμε το χρώμα και τη γεύση του cake μας. Ψήνουμε στους 160ο για 50 λεπτά της ώρας ή λίγο λιγότερο ανάλογα με τις δυνατότητες του φούρνου μας. Αφήνουμε το cake να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα ξεφορμάρουμε σε σχάρα ανάποδα. Κόβουμε το cake σε δύο ή τρείς στρώσεις και καλύπτουμε κάθε στρώση με πραλίνα φουντουκιού, έπειτα καλύπτουμε όλο το cake με πραλίνα φουντουκιού και απολαμβάνουμε κόβοντας το σε τρίγωνα κομμάτια. Me scoop παγωτού τοποθετούμε μια μπάλα παγωτό Crème Brule δίπλα από το κομμάτι του cake μας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού είναι η σοκολάτα;
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα