Τι πρόβλημα έχετε με το πράσινο;

Την τελευταία τετραετία η δημοτική αρχή ακύρωσε παρεμβάσεις στην πόλη που θα δημιουργούσαν σημεία ανάσας.

Parallaxi
τι-πρόβλημα-έχετε-με-το-πράσινο-983263
Parallaxi

Λέξεις: Μιχάλης Μήττας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ελάχιστη απαιτούμενη αναλογία πρασίνου είναι 9 τμ/κάτοικο. Η Θεσσαλονίκη, κατατασσόμενη μεταξύ των τελευταίων πόλεων πανευρωπαϊκά στις σχετικές μετρήσεις, καταγράφει μόλις 1,85 τμ πρασίνου /κάτοικο. Μάλιστα, στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα (Τούμπα) η αναλογία είναι μόλις… 0,77 τμ/κάτοικο.

Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα δεκαετιών βιαστικής ανοικοδόμησης, απουσίας σοβαρού πολεοδομικού σχεδιασμού και προχειρότητας των δημοτικών υπηρεσιών. Άλλωστε, η κακή κατάσταση των υπαρκτών δένδρων και των λίγων πάρκων, είναι γνωστή σε όλους μας. Αφού όμως το πρόβλημα είναι γνωστό, οι αρχές γιατί συνεχίζουν να μειώνουν το πράσινο;

Την τελευταία τετραετία η δημοτική αρχή ακύρωσε παρεμβάσεις στην πόλη που θα δημιουργούσαν σημεία ανάσας. Τις διαθέσεις της δήλωσε άλλωστε εμφατικά από την αρχή, με πρώτη ενέργειά της την ακύρωση της πεζοδρόμησης της Αγ. Σοφίας. Ακολούθησε φυσικά η de facto μετατροπή της ιστορικής, μαρτυρικής, Πλατείας Ελευθερίας σε χώρο στάθμευσης επί πληρωμή, χωρίς μάλιστα να ληφθεί καμία νομικά ισχυρή απόφαση από αρμόδιο όργανο. Μετά από σειρά μακετών και ανακοινώσεων για έργα αναπλάσεων, αμφίβολης βέβαια αισθητικής, που ακόμα δεν έχουν καν προκηρυχθεί, ο κύκλος κλείνει με σειρά πρόσφατων αποφάσεων για την κοπή άνω των 2.500 (από τα συνολικά 15.000 περίπου) δένδρων σε όλους τους κεντρικούς άξονες της πόλης. Η επίκληση της αναγκαιότητας, λόγω ασθένειας των δένδρων, είναι προφανέστατα προσχηματική, αφού στις σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων δημοτικών οργάνων, δεν ορίζονται άλλα κριτήρια κοπής, πέραν του καθορισμού των οδών τα δένδρα επί των οποίων θα αποκοπούν εν συνόλω, η δε υποσχόμενη αντικατάσταση τους προφανέστατα θα συμβεί μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού τα κομμένα δένδρα δεν αφαιρούνται, αλλά αφήνονται να σαπίσουν ώστε να αφαιρεθούν αργότερα. Τα δε νέα δένδρα δεν αναμένεται να αναπτυχθούν σε αντίστοιχο βαθμό πριν περάσουν 2-3 τουλάχιστον έτη. Στο μεσοδιάστημα, οι αριθμοί που αναφέρθηκαν στην αρχή και, μαζί τους, η ποιότητα της ζωής όλων μας, θα επιδεινωθούν.

Έχοντας την εμπειρία χειρισμού ορισμένων εκ των υποθέσεων που αφορούσαν παράνομες πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης του Δήμου, τα νομικά εργαλεία που υπάρχουν δυστυχώς δεν είναι πάντα επαρκή. Εν προκειμένω, πέραν της κακής σύνθεσης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία εκδίδει τις σχετικές αποφάσεις για την κοπή των δένδρων, λόγω της κρίσης από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικών των σχετικών διατάξεων του ν. 4623/2019, ν. 4625/2019 και ν. 4635/2019, διαδικαστικά κυρίως κωλύματα μπορούν να τεθούν. Τα οποία όμως, κατά την άποψη μου, μόνο να καθυστερήσουν μπορούν και όχι να αποτρέψουν την εκτέλεση των αποφάσεων του Δήμου. Η πρόσφατη απόρριψη αιτήματος προσωρινής διαταγής, που ζητήθηκε για την αναστολή της κοπής 41 δένδρων, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, μάλλον επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή.

Η ουσία του προβλήματος είναι ότι ο ίδιος ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει υιοθετήσει σήμερα μια στάση, απολύτως εχθρική προς το πράσινο. Ακόμα και τα έργα που εξαγγέλλονται (αλλά δεν υλοποιούνται προς το παρόν), με εμβληματικότερο ίσως εκείνο της ανάπλασης της ΔΕΘ, επαναλαμβάνουν λάθη του παρελθόντος. Ογκώδεις κατασκευές, φαραωνικά κτίρια πρόσκαιρης αισθητικής και αμφίβολης οικονομικής βιωσιμότητας, μάρμαρο και τσιμέντο, αντί ελεύθερων χώρων.

Η αλήθεια είναι ότι μου είναι προσωπικά αδιάφορος ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση του Δήμου έχει αυτή την, ύποπτη σχεδόν, αντίληψη, που είναι αντίθετη με τα επιστημονικά δεδομένα, τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις άμεσες ανάγκες όσων ζούμε σε αυτήν την πόλη. Αυτό που μου προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι να μπορέσω να συνεχίσω να ζω στην πόλη μου. Κάτι που γίνεται εξαιτίας τους, όλο και πιο δύσκολο. Ελπίζω όμως αυτό σύντομα να αλλάξει.

*Ο Μιχάλης Μήττας είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης . Παράλληλα είναι Υπ. Διδάκτωρ Νομικής. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα