Περιβάλλον

ThessAnimals: Κατσουλιέρης

Ο πιο διαδεδομένος κορυδαλλός σε Ελλάδα και Κύπρο στα πεδινά

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-κατσουλιέρης-929662
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals.

Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.).

Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση. Στην ουσία, το ThessAnimals είναι μια εγκυκλοπαίδεια των ζώων από τα δάση της Θεσσαλονίκης, της οποίας ο ρόλος είναι να παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθέσεις φωτογραφίας κ.τ.λ.

Κατσουλιέρης – Σκαρταλλάς Galerida cristata

Μήκος 17-19 εκ. Επιδημητικός σε άνυδρα χωράφια, χέρσες εκτάσεις, παρυφές δρόμων, αλάνες, λιμάνια (οπουδήποτε βρίσκει εύκολα σπόρους από αγριόχορτα). Επίσης σε στεγνούς αλμυρόβαλτους, θαμνώδεις λόφους και αμμόλοφους. Ο πιο διαδεδομένος κορυδαλλός σε Ελλάδα και Κύπρο στα πεδινά (μέχρι περίπου 1.200μ),συχνά κοντά σε κατοικημένες περιοχές, σε πολλά νησιά και μικρές νησίδες.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Ελάχιστα μεγαλύτερος από τη Σιταρήθρα, με μακρύτερο μυτερό λοφίο, που εξέχει πίσω από την κορόνα ακόμη και όταν είναι χαμηλωμένο. Καφέ-γκρίζος, πιο σκούρος από Σιταρήθρα. Χωρίς ανοιχτόχρωμο περιθώριο σε πίσω ακμή φτερούγας και τα εξωτερικά πηδαλιώδη είναι κόκκινα-καφέ (όχι άσπρα).Κάτω επιφάνεια φτερούγας και συχνά πάνω καλυπτήρια ουράς με κόκκινη-καφέ απόχρωση. Ράμφος μακρύ και μυτερό, με ίσιο κάτω τμήμα.

3-23.jpg

ΦΩΝΗ

Φλύαρος. Κοινό κάλεσμα, διάφοροι συνδυασμοί από 2-4 σφυριχτές επίπεδες νότες, μια ή περισσότερες παρατεταμένες, παραπονεμένες και κουδουνιστές,π.χ. “τρελεπουου” ή “βου τε βουου”. Αυτό χρησιμοποιείται ως ενθουσιώδες κάλεσμα επαφής, αλλά και ως εναλλακτικό τραγούδι.Το πραγματικό κελάηδημα (συνήθως σε πτήση) είναι παρατεταμένο, πλούσιο σε παραλλαγές, με πολλές μελαγχολικές σφυριχτές, επίπεδες νότες και μιμήσεις.

2-25-FANSm.jpg

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα