Περιβάλλον

ThessAnimals: Κίσσα

Προσεκτική και ντροπαλή, πολύ δύσκολα την πλησιάζουμε

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-κίσσα-909323
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals.

Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.).

Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.

(Ευρωπαϊκή) Κίσσα Garrulus glandarius

Προσεκτική και ντροπαλή, πολύ δύσκολα την πλησιάζουμε. Μήκος 32-35 εκ. Αναπαράγεται σε διάφορους τύπους δασωμένων περιοχών, με φυλλοβόλα ή κωνοφόρα και σε μεγάλα πάρκα. Κυρίως επιδημιτική, αλλά οι βόρειοι πληθυσμοί μεταναστεύουν κάποιες χρονιές. Παμφάγα, το καλοκαίρι, η δίαιτα της περιλαμβάνει αρκετά αυγά και νεοσσούς από μικρά πουλιά. Φωλιά συνήθως σε δέντρα.

3-24.jpg

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Φτέρωμα εντυπωσιακό, όμως λίγοι κάτοικοι των πόλεων το γνωρίζουν. Κυρίως ρόδινη-γκριζοκάστανη, με λευκό λαιμό και πίσω μέρος. Στην καμπή της φτερούγας από πάνω, ανοιχτό γαλάζιο μπάλωμα με λεπτές σγουρες μαύρες ρίγες. Κεφάλι με φαρδύ μαύρο μουστάκι στα πλαϊνά του λαιμού, επίσης ασπριδερή κορόνα με μαύρα στίγματα. Τα φτερά της κορόνας μπορεί να υψωθούν, δίνοντας μυτερό σχήμα στο κεφάλι. Πτήση με ακανόνιστα φτερουγίσματα και μικρά σκαμπανεβάσματα, σε ευθεία κατεύθυνση.

2-26.jpg

ΦΩΝΗ

Πιο συχνά ακούγεται μια χαρακτηριστική, δυνατή και έντονη βραχνή στριγκλιά “καααχ”,φυσιολογικά ως προειδοποίηση, αλλά μερικές φορές και για να αναγγείλει την παρουσία της. Επαναλαμβάνεται συχνά λίγες φορές σε γρήγορη εναλλαγή – αν ένα κοπάδι αντιληφθεί κάποια γλαύκα, διπλοσάινο ή κουνάβι, μια αληθινή οχλαγωγία μπορεί να ξεσπάσει στο δάσος. 

4-17.jpg
Επίσης μιμείται συχνά τη φωνή του τρομερού της εχθρού, του Διπλοσάινου “κια-κια-κια…¨”.Κελάηδημα ακούγεται περιστασιακά, στα τέλη του χειμώνα, ένα μάλλον περίεργο μίγμα από τραχιά κακαρίσματα, χτυπήματα, νιαουρίσματα. Ήσυχο, δεν ακούγεται μακριά.

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα