close search results icon

Design

Πώς μια ιστορική μονοκατοικία στη Θεσσαλονίκη άλλαξε και λάμπει ξανά!

Η ομάδα των Loopo Studio έβαλε τα δυνατά της σε κατοικία στον διατηρητέο οικισμό Ουζιέλ.

Πώς μια ιστορική μονοκατοικία στη Θεσσαλονίκη άλλαξε και λάμπει ξανά!
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Οι αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης βγαίνουν δυναμικά μπροστά τα τελευταία χρόνια και δεν παύουν να μας εντυπωσιάζουν με το φρέσκο βλέμμα τους και τη δημιουργική τους άποψη.

Η ομάδα του Loopo Studio, που μάλιστα έχει διακριθεί  σε διεθνή διαγωνισμό στο παρελθόν (δείτε εδώ: Ένα θεσσαλονικιώτικο αρχιτεκτονικό γραφείο κερδίζει διάκριση στον διεθνή διαγωνισμό Arxellence), προχώρησε πρόσφατα στον ανασχεδιασμό εσωτερικού χώρου μονοκατοικίας του διατηρητέου οικισμού Ουζιέλ στη Θεσσαλονίκη (για να δείτε την ιστορία του οικισμού, διαβάστε εδώ: Οι «κατοικίες των Θεών» κατοικούνται ακόμη).

Η ομάδα αρχιτεκτόνων μηχανικών Loopo Studio δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί μία συνάντηση των επιθυμιών και των ενδιαφερόντων των μελών που την απαρτίζουν. Αποτελείται από τους Βαγγέλη Αρβανίτη, Μιχαήλ Βελένη, Βασίλη Γιαννάκη και Μαΐτα Χατζηιωαννίδου και μπορείτε να γνωρίσετε περισσότερα για τη φιλοσοφία και το προφίλ τους στο αφιέρωμα της Parallaxi: Αστικά όνειρα που έφτασαν από την Παγγαίου στη Νέα Υόρκη.

Το Loopo Studio μας μίλησε για το πώς την μονοκατοικία στον οικισμό Ουζιέλ και σε συνδυασμό με τις υπέροχες εικόνες του χώρου, αποκτούμε μια ενιαία άποψη για αυτή τη δεύτερη «ζωή» του σπιτιού:

Βασική μας πρόθεση ήταν να αναδειχθεί η ιδιαίτερη ταυτότητα του ιστορικού κτίσματος, μέσα από μία σύγχρονη προσέγγιση στη συνολική αίσθηση του χώρου. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού χρειάστηκε να αποκατασταθούν τα επιμέρους μορφολογικά χαρακτηριστικά του, που είχαν σημαντικές φθορές, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της χρωματικής παλέτας και στον συνδυασμό των υλικών. 

Εν συντομία, ανακατασκευάστηκε μέρος της στέγης και πατώματα στους υγρούς χώρους ενώ αποκαταστάθηκαν τα ξύλινα δάπεδα και ο εσωτερικός γύψινος διάκοσμος. Σε σχέση με τη διαμόρφωση της κάτοψης, οι χώροι ήταν περίπου όπως και σήμερα. Έγιναν οι ελάχιστες αλλαγές που επιτρέπονται από τη νομοθεσία, αλλά με τρόπο που να βελτιώνεται η καθημερινή χρήση για έναν άνθρωπο τρίτης ηλικίας και με κινητικές δυσκολίες.

Η αρχική μας εκτίμηση ήταν ότι θα αρκούσαν 3-4 μήνες για τις οικοδομικές εργασίες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών όμως, προέκυπταν εμβόλιμες δουλειές που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν εξαρχής. Αυτό το γεγονός καθώς και η σταδιακή χρηματοδότηση του έργου στάθηκαν βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες στο αρχικό μας πρόγραμμα για την αποπεράτωση του έργου. Τελικά, μαζί με τον χρόνο που αφιερώθηκε στον σχεδιασμό και τις απαραίτητες προεργασίες για αδειοδοτήσεις των εργασιών, αναζήτηση υλικών, τεχνιτών και μεθόδων, που ανταποκρίνονται στις ειδικές απαιτήσεις του έργου, χρειάστηκαν συνολικά 9 μήνες.

Το project διέθετε ένα πλούσιο έδαφος για να δημιουργήσει κανείς, πόσο μάλλον όταν έχει να συνεργαστεί με έναν πελάτη με υψηλή αισθητική αντίληψη. Οι κατοικίες του οικισμού Ουζιέλ έχουν εσωτερικά μεγάλο ελεύθερο ύψος, ενώ είναι πολύ χαρακτηριστικές οι ξύλινες ταμπλαδωτές πόρτες με τις κάσες τους, που είναι πλούσιες σε διακοσμητικές ταινίες καθώς και τα ψηλά παράθυρα. Οι κύριοι χώροι, έχουν περιμετρικά στις απολήξεις των τοίχων γύψινες κορνίζες με σειρά από ωοειδή σχήματα, ενώ το κέντρο των οροφών στολίζουν γύψινες ροζέτες με ανθικό διάκοσμο. Αυτές οι λεπτομέρειες, ίσως να είναι και οι πιο σημαντικές, που στο σύνολό τους, αντιπροσωπεύουν μια εποχή υψηλής μαστορικής τέχνης. Η κάτοψη των κατοικιών έχει μια απλή οργάνωση. Γύρω από έναν κεντρικό χώρο, την υποδοχή, αρθρώνονται άλλοι τέσσερις χώροι, όπου φιλοξενούνται οι χρήσεις της κουζίνας, του σαλονιού και των δύο δωματίων. Η κουζίνα έχει και δεύτερη είσοδο, ανεξάρτητη από το υπόλοιπο σπίτι, όπως επέβαλλαν τα πρότυπα και οι ανάγκες της εποχής.

Η αισθητική της εποχής του κτηρίου έχει έντονη παρουσία, αλλά ταυτόχρονα συνυπάρχουν περισσότερα στοιχεία, όπως έπιπλα και αντικείμενα από διάφορες εποχές. Επομένως, έχουμε ένα πλούσιο σύνολο που πρωτίστως φέρει την προσωπική ταυτότητα του πελάτη, αλλά και τη δική μας σχεδιαστική μέριμνα, να ενταχθούν όλα αυτά σε ένα συνεπές, αισθητικά, αποτέλεσμα.

Οι κατοικίες αυτές έχουν μία απλή και όμορφη αυλή, που αποτελεί και το μεταβατικό φίλτρο από το δημόσιο περιβάλλον στον ιδιωτικό χώρο. Κατά τη γνώμη μας αυτό το στοιχείο είναι μία πολύ σημαντική ποιότητα για τη βιωματική αντίληψη του χώρου, του έξω με το μέσα. Η υψομετρική διαφορά από τη στάθμη της αυλής σε σχέση με το επίπεδο της κύριας εισόδου του σπιτιού, διαφέρει μεταξύ των κατοικιών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην περίπτωση της κατοικίας του δικού μας έργου, η αίσθηση της εγγύτητας στον αύλειο χώρο είναι έντονη και άμεση. Η υψομετρική διαφορά είναι μόλις δύο σκαλιά. Επιπλέον όμως, τα μεγάλα παράθυρα με θέα προς στην αυλή καθιστούν την εγγύτητα αυτή διαρκώς αντιληπτή, με αποτέλεσμα ακόμη και μέσα από το σπίτι να απολαμβάνει κανείς την ευφορία της επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον.

*Loopo Studio, Ερμού 7, Θεσσαλονίκη, 2310 528 208, facebook pageloopostudio.com