νίκος-αλμπαντίδης-ένας-πολλά-υποσχόμ-1117393

Γευση

Νίκος Αλμπαντίδης: Ένας πολλά υποσχόμενος chef με ελληνικό πρόσημο

Μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον chef Νίκο Αλμπαντίδη που κινείται σε ελληνικά νερά παρουσιάζοντας προσεγμένα δημιουργικά πιάτα που εκσυγχρονίζουν την παράδοση

Parallaxi
Parallaxi

Ο Νίκος Αλμπαντίδης με καταγωγή από τον Άγιο Αθανάσιο της Δράμας συγκαταλέγεται -και δικαίως- στην πολλά υποσχόμενη νέα γενιά chef της χώρας.

Με μια εντυπωσιακή επαγγελματική σταδιοδρομία και παρά τα 28 του χρόνια, ο Νίκος Αλμπαντίδης καταφέρνει να «παντρέψει» στα πιάτα του, τις κουζίνες του παρελθόντος με τις νέες γαστρονομικές ιδιομορφίες της σύγχρονης κουζίνας.

Ένας νεαρός chef που παίρνει στα χέρια του τις πρώτες ύλες και τις διαχειρίζεται με μαεστρικό τρόπο μεταποιώντας τες και δημιουργώντας ένα μοναδικό, γευστικότατο αποτέλεσμα που έρχεται στο πιάτο μας.

Τις δημιουργίες του Νίκου Αλμπαντίδη μπορείς να τις γευτείς, μεταξύ άλλων, στο καινούργιο μεζεδοπωλείο ΤΟΠ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Δημιουργήσαμε ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο βασισμένο σε λαϊκά πιάτα. Ένα δημοκρατικό σημείο όπου μπορεί να γευματίσει κόσμος με 10 ευρώ ή και με 100 ευρώ. Λατρεύω να κοιτάζω τα προϊόντα του τόπου. Από τα Γρεβενά και τη Φλώρινα μέχρι τον ‘Εβρο. Πάντα υπάρχει η βάση του παρελθόντος και μια μοντέρνα ματιά να δοκιμάσει την παλιά γεύση» λέει ο ίδιος.

Τα πρώτα του βήματα έγιναν στο Makedonia Palace, δίπλα στον καταξιωμένο chef Σωτήρη Ευαγγέλου, που συγκαταλέγεται μεταξύ των 100 πιο επιδραστικών σεφ της χώρας, για να συνεχίσει στο Hyatt, δίπλα στον chef Απόστολο Αλτάνη.

Σειρά πήραν τα Potidea Palace και Sani Resort στη Χαλκιδική, για να επιστρέψει στο Alfredos του Hyatt, όπου και έμεινε για 2 χρόνια.

«Τότε ήταν που ήθελα να ξεκινήσω να χαράσσω τη δική μου πορεία. Να βγάζω εγώ τα μενού, να πάω σεζόν, να ανακαλύψω το κάτι διαφορετικό, πάντα όμως με σταθερά τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Να έχω ως πυξίδα τις παραδοσιακές τεχνικές και παρεμβαίνοντας με τη δική μου τεχνογνωσία να βάζω τις δικές μου πινελιές» εξομολογείται στην parallaxi.

Έτσι λοιπόν, μπήκε στις κουζίνες του Christof στη Λίνδο και του Istros στην Κω, ανεβάζοντας τες σε ένα πιο σύγχρονο επίπεδο, αλλά πάντα με γνώμονα την παράδοση και την ελληνικότητα.

Αυτή τη στιγμή ο Νίκος Αλμπαντίδης συνεργάζεται με δύο εστιατόρια του Ammoa Luxury Hotel & Spa Resort, στη Νικήτη Χαλκιδικής, εκεί όπου συναντιέται μαγειρικά με τον executive chef Κωνσταντίνο Πανταζή.

Λαυράκι Confit | Κρούστα μουστάρδας | Τερίνα Πατάτας | Σεληνοριζα | Jus Ψαριού Ammoa Luxury Hotel ‘Εστιατόριο Signature’

«Στο Kyma η βάση δίνεται στα θαλασσινά και στο φρέσκο ψάρι, ενώ καπνίζουμε και τα δικά μας ψάρια. Λατρεύω πολύ τα ψάρια και κάτι που ψάχνω ιδιαίτερα είναι η ζύμωση με δικά μου ξύδια. Όσον αφορά το Signature, το μενού είναι προσανατολισμένο στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα με έμφαση σε νέες τεχνικές επεξεργασίας της πρώτης ύλης» μας αναφέρει ο Νίκος Αλμπαντίδης.

Σκουμπρί καπνισμένο | Ketchup Παντζαριού | Horseradish | CaviarAmmoa luxury Hotel ‘ Kyma Restaurant’
Κοτόπουλο | Παστινάκι | Λεμονοθύμαρο Ammoa luxury Hotel ‘ Εστιατόριο Signature’
Ριζότο με Ταρ-Ταρ γαρίδα | Κρέμα μοτσαρέλας | Πάστα λεμονιού Ammoa Luxury Hotel ‘ Kyma Restaurant’

Ανήσυχο μαγειρικό πνεύμα, ο Νίκος Αλμπαντίδης πέρα από το Ammoa που είναι η βάση του, κάνει consulting και σε άλλες όμορφες γωνιές της Ελλάδας.

Δύο από αυτά είναι τα Oikos και Nisos στην Τζιά.

Στο Oikos, ένα all day restaurant, ο Νίκος έχει επιμεληθεί μια σειρά από απολαυστικότατες επιλογές για brunch, αλλά και μια γευστικότατη βραδινή fine dining κάρτα που φέρει την υπογραφή του.

Τερίνα από λάχανα τουρσί με ραγού θαλασσινών και demi glacé ψαριού Oikos all day cuisine- bar , Κέα(Τζιά)

Στο Nisos, μια μοντέρνα ταβέρνα, ο νεαρός σεφ μας προσκαλεί να δοκιμάσουμε πιάτα με πρωταγωνιστή, τη μεγάλη του αγάπη, τα θαλασσινά.

Τι καλύτερη «παρέα» φυσικά για να συνοδεύσεις ένα νόστιμο πιάτο, από ένα ποτήρι κρασί.

Ακόμη και σε αυτό, μη διστάσεις να ρωτήσεις το Νίκο, καθώς το πάθος του για τα κρασιά τον οδήγησε στο να προσθέσει και το πτυχίο του sommelier από την Genius in Gastronomy υπό την επίβλεψη του Γιώργου Λουκά, και αυτό του Food & Beverage Management από τη Le Monde.

Φωτογραφία από το κτήμα Oenogenesis στην Ανδριανή Δράμας με τον Οινολόγο κ.Μπάκη Τσάλκο

Όσο για το μέλλον, ο ίδιος μας λέει:

«Ετοιμάζομαι να συμμετάσχω στον κορυφαίο παγκόσμιο διαγωνισμό του San Pellegrino Young Chef Academy, με στόχο τη διεκδίκηση μιας θέσης στον τελικό».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα