Επικαιρότητα

Σχολικά κυλικεία: Οι νέες τιμές, τα τεφτέρια και η ανάγκη βιωσιμότητας

Τα νέα δεδομένα μετά την «πλάτη» που έβαλαν οι κυλικειάρχες την περασμένη σχολική χρονιά

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
σχολικά-κυλικεία-οι-νέες-τιμές-τα-τεφτ-925287
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία της χώρας με τους γονείς να σβήνουν και να γράφουν τα χρήματα που πρέπει να δαπανήσουν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για τα σχολικά έξοδα των παιδιών τους, αλλά και για την καθημερινότητα τους.

Ήδη οι γονείς έχουν πάρει την πρώτη… κρυάδα καθώς βλέπουν τη λίστα με τα σχολικά είδη να έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρσι.

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη όμως θα κληθούν να βάλουν γονείς και μαθητές που ψωνίζουν από τα κυλικεία των σχολείων, με τους κυλικιάρχες βέβαια να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους οι τιμές έχουν αυξηθεί, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται από τα μέσα της περασμένης σχολικής χρονιάς.

Η πρόεδρος του Σωματείου Κυλικειαρχών Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», κυρία Ουρανία Τσιρίδου, μίλησε στην parallaxi για το θέμα.

«Οι αυξήσεις των τιμών είναι της τάξεως των 5 με 10 λεπτών και γίνονται από πέρσι από τα μέσα της σχολικής χρονιάς, αν και στην πλειοψηφία τους οι κυλικειάρχες τις απορροφήσαμε.

Κατανοούμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους μας. Και εμείς προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα. Γι’ αυτό το λόγο και συντονισμένα μέσω της Ομοσπονδίας μας και του υπουργείου Ανάπτυξης, ζητήσαμε να γίνει μια μικρή αύξηση στις τιμές ώστε να μην είναι αυθαίρετες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυλικειάρχες σημειώνουν ότι οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί και θέλουν τη στήριξη των γονιών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που υπάρχει στην καθημερινότητα όλων.

Φοβούνται να μην υπάρξουν νέες ανατιμήσεις των προϊόντων που χρησιμοποιούν, ώστε να μην χρειαστεί να προβούν σε νέες αυξήσεις. Ήδη προμηθεύονται +30% τα προϊόντα και προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές στα κυλικεία τους προσιτές για γονείς και μαθητές και ταυτόχρονα να είναι βιώσιμο το κυλικείο για τους ιδιοκτήτες, γιατί πώς αλλιώς θα καλύψουν τα πάγια έξοδα τους, αλλά και να έχουν και κέρδος;

«Την περασμένη σχολική χρονιά οι γονείς μας έλεγαν “Πώς γίνεται να έχετε ακόμα το κουλούρι στα 0,50, ενώ οι φούρνοι το έχουν αυξήσει”» σημειώνει στην parallaxi η κυρία Τσιρίδου.

Το κυλικείο είναι η «καρδιά» του σχολείου και αντιμετωπίζουμε τους μαθητές μας σαν δικά μας παιδιά, υπογραμμίζουν ιδιοκτήτες.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Με το νέο πλαφόν οι τιμές στα κυλικεία των σχολείων διαμορφώνονται ως εξής:

Τοστ απλό: 1,20 ευρώ από 1,10

Τοστ με γαλοπούλα, ντομάτα: 1,50 ευρώ από 1,30

Κουλούρι: 0,60 ευρώ από 0,50

Τυρόπιτες/Σπανακόπιτες: 1,30 ευρώ από 1,20 (140 γρ.)

Νερό (500ml): 0,40 ευρώ από 0,35

Φυσικοί Χυμοί: 0,90 ευρώ (αμετάβλητη η τιμή)

Αμετάβλητη παραμένει η τιμή και στις μπάρες δημητριακών που υπάρχουν στα κυλικεία

Τα τεφτέρια επέστρεψαν, φόβος για «φέσια»

Τα τελευταία χρόνια είναι και πάλι σύνηθες φαινόμενο στα κυλικεία της πόλης να έχουν επιστρέψει τα τεφτέρια, δηλαδή γονείς να λένε στους ιδιοκτήτες κυλικείων «Γράφ’τα και βλέπουμε…».

«Δεν μπορείς να πεις όχι, ιδιαίτερα γιατί μιλάμε για παιδιά. Πολλά κυλικεία έχουν ανοίξει τεφτέρια. Μαζεύονται, μαζεύονται. Και έχουν χαθεί χρήματα πολλές φορές, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μην τα πάρεις. Όταν ένα παιδί έρχεται και μας λέει “έχασα τα λεφτά που μου έδωσαν σήμερα οι γονείς μου για να ψωνίσω” πώς θα αφήσεις αυτό το παιδί χωρίς φαγητό; Αυτό το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως στα δημοτικά σχολεία» λέει στην parallaxi η κυρία Τσιρίδου.

Μπαίνουν σε δεύτερες σκέψεις οι ιδιοκτήτες

Μετά από μια δύσκολη διετία με τα σχολεία να… ανοιγοκλείνουν εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας, τα κυλικεία έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν μια νέα πρόκληση εξαιτίας των ανατιμήσεων και περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσουν οι γονείς.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες σκέφτονται ακόμα και να αλλάξουν επάγγελμα, όμως η ηλικία τους μπαίνει ανασταλτικός παράγοντας για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και έτσι αποφασίζουν να το παλέψουν και να συνεχίσουν στο πόστο τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα