Featured

ΕΙΚΟΝΕΣ- Θεσσαλονίκη: Ένα τρανταχτό παράδειγμα της κακής σχέσης Κράτους- Φύσης!

Μια εξόρμηση σε ένα Διατηρητέο Μνημείο Φύσης στο νομό.

Μάριος Δαδούδης
εικονεσ-θεσσαλονίκη-ένα-τρανταχτό-πα-689475
Μάριος Δαδούδης

Λέξεις- Εικόνες: Μάριος Δαδούδης

Η Ελλάδα έχει 69 καταγεγραμένα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης.

Ως Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης κηρύσσονται εκτάσεις, δημόσιες ή μη, που παρουσιάζουν παλαιοντολογικό, γεωμορφολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς και συστάδες δένδρων ή δένδρα ή και σπάνια είδη φυτών που έχουν ιδιαίτερη βοτανική, φυτογεωγραφική, αισθητική και ιστορική σημασία. Στις περιοχές αυτές ισχύουν οι ίδιες απαγορεύσεις όπως και στους πυρήνες Εθνικών Δρυμών.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης, υπάρχουν δύο από αυτά. Ο Πλάτανος της Απολλωνίας, στον οποίο είχε κηρύξει το λόγο του ο Απόστολος Παύλος, τον είχαμε γνωρίσει μέσα από το Φωτογραφικό Αφιέρωμα στη Λίμνη Βόλβη, πριν μερικούς μήνες.
Το δεύτερο Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης του Νομού Θεσσαλονίκης, είναι οι 2 Πλάτανοι του Σχολαρίου, λίγο έξω από το χωριό Σχολάρι στο Δήμο Βόλβης.
Απομεινάρια ενός πλατανόδασους, βρίσκονται εκεί για να μας θυμίζουν το Μεγαλείο της Φύσης που κάποτε υπήρχε, πριν επέλθει η ακατάσχετη και άνευ μέτρων, γεωργική δραστηριότητα στον κάμπο της Μυγδονίας.
Με διάμετρο κορμού 8,5 και 10,5 μέτρα αντίστοιχα, οι δύο αυτοί Πλάτανοι χρονολογούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Στον ένα από αυτούς υπάρχουν φωλιές πτηνών, συνήθως Σταχτοτσικνιάδων (είδος Ερωδιού), όμως στη παρούσα εποχή μια ομάδα από άγρια περιστέρια κατοικούν στις φωλιές αυτές. Οι δύο Πλάτανοι, βρίσκονται σε περιφραγμένες περιοχές, οι οποίες έχουν καγκελόπορτα και οι δύο.
Στο μεγάλο Πλάτανο, μπορεί κανείς να εισέλθει εύκολα, καλώς ένα σκουριασμένο σύρμα μονάχα κρατάει την καγκελόπορτα κλειστή.
Δυστυχώς στο δεύτερο Πλάτανο υπάρχει αλυσίδα με λουκέτο, η οποία είναι κλειδωμένη.
Ένα χαριτωμένο χτύπημα στα πλευρά, ήταν το σουβενίρ του δεύτερου Πλάτανου που πήρα μαζί μου, καθώς αναγκάστηκα να σκαρφαλώσω τη καγκελόπορτα, με σκοπό να εισέλθω στο χώρο όπου υπάρχει ο Πλάτανος. Ο περιβάλλοντας χώρος και στους δύο Πλάτανους είναι παρατημένος, με αγριόχορτα να επισκιάζουν τη σημασία των 2 αυτών δέντρων.
Ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα της πολύ κακής σχέσης του Κράτους με τη Φύση.
Έπειτα από τις άκαρπες προσπάθειές μου, να επικοινωνήσω την ίδια ημέρα τηλεφωνικώς με το Δήμο Βόλβης, για τα θέματα αυτά,έστειλα email και δυστυχώς, μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις, απάντηση δε πήρα (Τους 2 Πλάτανους τους επισκέφτηκα στις 21/11/2020).
 

Διαβάστε σχετικά: To άγνωστο φαράγγι δίπλα στη Θεσσαλονίκη που πρέπει να επισκεφτείς!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα