Πιερία: Παντός καιρού!
Από τη μία, ο μυθικός Όλυμπος και τα Πιέρια Όρη και από την άλλη, ο Θερμαϊκός Κόλπος. Και ανάμεσά τους η μοναδική εμπειρία που σας περιμένει
Εικόνες: Δημήτρης Τασκούδης, Γιάννης Σαρακατσάνος, Ηλίας Ονουφριάδης, Δημήτρης Εφραίμογλου, Γιώργος Παπάνας
Στην αναζήτηση μιας απόδρασης που θα προκαλέσει όλες τις αισθήσεις, ο νομός Πιερίας διαθέτει όλα τα αβαντάζ. Από τη μία, ο μυθικός Όλυμπος και τα Πιέρια Όρη και από την άλλη, ο Θερμαϊκός Κόλπος. Και ανάμεσά τους η μοναδική εμπειρία που σας περιμένει!
Μπορεί να είναι ο μικρότερος νομός της χώρας, αλλά θεωρείται μεγάλος σε επιλογές διακοπών. Με διαρκείς εναλλαγές στο αστικό περιβάλλον, συνδυάζει έντονη παράδοση, σύγχρονες υποδομές, πλούσια γαστρονομία, βουνό και θάλασσα. Η πρωτεύουσα του νομού, Κατερίνη, αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή. Από το γεμάτο ζωντάνια κέντρο της στο χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου, από το συγκλονιστικό αρχαιολογικό πάρκο του Δίου στην Ολυμπιακή Ακτή και από το φαράγγι του Ενιπέα στα σοκάκια του παλιού Παντελεήμονα και τα θέρετρα με spa στις ακτές της Πιερίας, εδώ θα ανακαλύψετε κάτι που όχι μόνο θα σας ικανοποιήσει, αλλά θα σας προσφέρει τη γεύση μιας συναρπαστικής εμπειρίας.
1. Όλυμπος «Το βουνό των Θεών» και ψηλότερο της Ελλάδας δεσπόζει στα όρια της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Γεμάτος βαθιές χαράδρες, ψηλές κορυφές για ορειβάτες και αναρριχητές -ο Μύτικας φτάνει τα 2.918 μ.- και αμέτρητα μονοπάτια για απλούς περιπατητές, διαθέτει μια πλούσια και ιδιαίτερη βιοποικιλότητα. Και καθώς η κορυφή βρίσκεται μόλις 18 χλμ. από την παραλία του Λιτοχώρου, μπορείτε, την ίδια ημέρα, να βρεθείτε στις χιονισμένες κορυφές το πρωί και το απόγευμα, για μπάνιο στην παραλία!
2. Φαράγγι Ενιπέα Η πεζοπορία στο φαράγγι είναι μία once in a lifetime εμπειρία. Με μόνιμο μουσικό χαλί τον ήχο των νερών από το ποτάμι, τα 9 χιλιόμετρα της απόλυτης φυσιολατρικής διαδρομής είναι η καλύτερη πεζοπορία που θα κάνετε ποτέ. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, εντυπωσιακές πλαγιές, χαράδρες και ρεματιές, γραφικές ξύλινες γέφυρες, μικρούς καταρράκτες και κολυμπήθρες. Απολαύστε ένα σκηνικό παραμυθένιο με αρώματα από αγριοβότανα και εικόνες από αγριοφράουλες, αγριοτριανταφυλλιές, καρυδιές, οξιές και πεύκα.
3. Καταφύγια «Γιώσος Αποστολίδης» & «Χρήστος Κάκαλος» Το καταφύγιο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στα Βαλκάνια βρίσκεται στο Οροπέδιο των Μουσών, στα 2.697 μέτρα. Πήρε το όνομά του από τον Γιώσο (Ιωσήφ) Αποστολίδη, θρυλικό ορειβάτη, που πρωτοστάτησε στην κατασκευή του και χάραξε μονοπάτια στα μεγάλα υψόμετρα του βουνού. Το δεύτερο είναι χτισμένο στη ΝΑ άκρη του Οροπεδίου των Μουσών, σε ύψος 2.650 μέτρων κι έχει το όνομα του πρώτου Έλληνα που κατέκτησε, μαζί με δύο Ελβετούς, τον Μύτικα, το 1913.
4. Παλαιά Μονή & Σπήλαιο Αγίου Διονυσίου Μέσα στο συγκλονιστικής ομορφιάς Φαράγγι του Ενιπέα, ήταν χτισμένη η παλιά Μονή. Μετά τις ζημιές που υπέστη το 1943, οι μοναχοί δημιούργησαν πιο χαμηλά τη σημερινή. Το μοναστήρι είχε ιδρύσει ο Άγιος Διονύσιος το 1542. Στο Καθολικό της βρίσκεται ο τάφος του. Σε μικρή απόσταση από την Παλαιά Μονή, βρίσκεται το Σπήλαιο του Αγίου, με το εκκλησάκι του. Μια εντυπωσιακή περιοχή για ξεκούραση ή πεζοπορία.
5. Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου Λειτουργεί στη Λεπτοκαρυά, από το 2013 και παρουσιάζει τη γεωλογική διαμόρφωση του υψηλότερου βουνού της Ελλάδας μέσα στον χρόνο, την εξέλιξη της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, τη διαμόρφωση των σπηλαίων του κ.ά. Η έκθεση περιλαμβάνει ορυκτά και πετρώματα, καθώς και απολιθώματα της ευρύτερης περιοχής.
6. Φαράγγι Ορλιά Ένα από τα σημαντικότερα ρέματα του Ολύμπου, ο μυθικός Ελικώνας, εκεί όπου οι Πιερίδες Μούσες, οι Μαινάδες, ξέπλυναν τα χέρια τους στο νερό για να εξιλεωθούν από τον φόνο του Ορφέα, διασχίζει την πλαγιά του βουνού και σχηματίζει καταρράκτες, φυσικές πισίνες και μικρές λιμνούλες για βουτιές και κολύμπι. Το φαράγγι είναι ιδανικό για canyoning και τελειώνει με τον διάσημο καταρράκτη του «Κόκκινου Βράχου», ύψους 20 μ.
7. Καταρράκτες Αγίας Κόρης Η Άγια Κόρη είναι ένα από τα χαρακτηριστικά, πανέμορφα φαράγγια του Ολύμπου, πάνω από τη Βροντού. Πνιγμένο στη βλάστηση, γεμάτο φυσικές λίμνες, τσουλήθρες και πράσινα νερά, είναι ιδανικό για πεζοπορία και canyoning. Το πιο επιβλητικό θέαμα είναι οι καταρράκτες.
8. Δίον – Αρχαιολογικό Μουσείο Στους πρόποδες του Ολύμπου, 5 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, βρίσκεται η ιερή πόλη των Μακεδόνων, αφιερωμένη στον Δία και τους 12 θεούς. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν πλούσια ευρήματα της μακεδονικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου -σε απόσταση 500 μ. από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου-, όπως ανεκτίμητης αξίας αγάλματα. Εδώ, θα θαυμάσετε ιστορία και φυσική ομορφιά σ’ ένα μυθικό σκηνικό. Στο ιερό της Ίσιδας, υποκλιθείτε στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, με τα κτίρια να αναδύονται μέσα από την υγρή βλάστηση, ενώ εντυπωσιακό είναι το ιερό της Δήμητρας, από τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί στη Μακεδονία.
9. Αρχαίο Θέατρο Δίου Μια μοναδική κατασκευή ελληνιστικής εποχής, που χρονολογείται στην εποχή του Φιλίππου Ε’ (221-179 π.Χ.). Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ολύμπου αναβιώνει η αρχαία τραγωδία, ενώ μετά την τοποθέτηση ξύλινων κερκίδων, φιλοξενεί πλέον 4.000 θεατές.
10. Παλαιός Παντελεήμων Γραφικός οικισμός, προστατευόμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απλωμένος στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μ., έχει μαγευτική θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο και τις ακτές της νότιας Πιερίας. Κτίστηκε τον 14ο αιώνα, ενώ τη δεκαετία του 1970 αναπαλαιώθηκε. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Με όμορφα δρομάκια, αναστηλωμένα πέτρινα αρχοντικά, πλούσια χλωρίδα και πανίδα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο και παραδοσιακές ταβέρνες με σπεσιαλιτέ τα ψητά κρέατα. Highlight: Στην παραλία του Ν. Παντελεήμονα, η γαλαρία της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής χρονολογείται από το 1914 και αποτελεί τη συνέχεια της σήραγγας του Πλαταμώνα. Το ανοιχτό βόρειο τμήμα της μέχρι το σημείο που αρχίζει το τούνελ έχει μετατραπεί σ’ ένα εντυπωσιακό café-beach bar.
11. Πλαταμώνας Το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο της Πιερίας. Κομμάτι της πιερικής ακτογραμμής, διαθέτει πολλά χιλιόμετρα παραλίας με χρυσή άμμο και βότσαλα -βραβεύονται διαρκώς με γαλάζιες σημαίες-, κολπίσκους και πολλά οργανωμένα σημεία, αλλά κι ελεύθερες εκτάσεις.
12. Κάστρο Πλαταμώνα Σύμβολο της περιοχής, δεσπόζει σ’ έναν λόφο δίπλα στη θάλασσα και είναι ένα επισκέψιμο μνημείο με φανταστική θέα. Ο επιβλητικός Πύργος υψώνεται στο κέντρο του κάστρου, που αποτελούσε στρατηγικό σημείο ελέγχου του περάσματος από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία, προσφέροντας μία μεσαιωνική εμπειρία κάτω απ’ τον Όλυμπο.
13. Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης Διαμορφωμένο με πλούσια βλάστηση, λιμνούλες, μονοπάτια, συντριβάνια και σημεία ξεκούρασης, χαρίζει στους κατοίκους και τους επισκέπτες 52 στρέμματα για πεζοπορία, χαλάρωση ή μια σύντομη απόδραση κάτω από τα πλατάνια ή ένα διάλειμμα για φαγητό στα τραπέζια πικ-νικ. Ο επισκέπτης θα αντικρύσει και τρία μνημεία (Εθνικής Αντίστασης, Βαλκανικών Αγώνων, Πολύτεκνης Μάνας), ενώ στη βόρεια πλευρά υπάρχουν τοποθετημένα δύο ιστορικά κανόνια. Εδώ βρίσκεται και το ανοιχτό θέατρο της Κατερίνης.
14. Πλατεία Ελευθερίας Κατερίνης Ιστορική πλατεία, όπου στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα της Ελευθερίας, μια γυναικεία φιγούρα με αέρινο φόρεμα και υψωμένα χέρια, από ορείχαλκο. Φιλοτεχνήθηκε το 1973, από τον γλύπτη Ευθύμιο Καλεβρά.
15. Κέντρο Τεχνών «Εννέα Μούσες» Κατερίνης (πρώην Αρχοντικό Τσαλόπουλου) Το διατηρητέο χτίστηκε σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Max Rubens, το 1908, και αποτελεί δείγμα κεντροευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κι αισθητικής. Σήμερα, το ακίνητο ανήκει στον Δήμο Κατερίνης κι έχει μετονομαστεί σε «Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες».
16. Κεντρικός Πεζόδρομος Μ. Αλεξάνδρου Κατερίνης It’s shopping time στο μοναδικό εμπορικό κέντρο της πόλης. Θα τα βρείτε όλα -καφέ, bar, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα. Στο τέλος του πεζόδρομου, στην πλατεία Κουλουμβάκη, ανακαλύψτε το μαρμάρινο σιντριβάνι.
17. Αστική Σχολή Κατερίνης (Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης) Ένα κτίριο-στολίδι, χαρακτηριστικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε το 1905 και μέχρι το 1979 φιλοξενούσε το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Έκτοτε, ανακηρύχθηκε «έργο τέχνης ειδικής προστασίας». Στο εσωτερικό, φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση γλυπτών του πιεριώτη καλλιτέχνη, Ευθύμη Καλεβρά.
18. Ευαγγελική Εκκλησία – Συνοικία Ευαγγελικών Μοναδική στο είδος της, δημιουργήθηκε από έλληνες πρόσφυγες του Πόντου, το 1923. Στην καρδιά του συνοικισμού βρίσκεται η Ευαγγελική Εκκλησία, χτισμένη το 1925. Ανοικοδομήθηκε το 1931, μετά από την πυρκαγιά του 1930. Όλα τα κτίρια είναι μοναδικής αρχιτεκτονικής, ενώ η ρυμοτομία είναι τετραγωνισμένη και εμπλουτίζεται από μονοκατοικίες.
19. Τουρκαλβανικός τεκές. Μουσουλμανικό μνημείο που διασώθηκε στην περιοχή του παλιού Νοσοκομείου. Το τζαμί είναι το μόνο που απέμεινε από τον τεκέ, δηλαδή, το μοναστηριακό συγκρότημα της μουσουλμανικής αίρεσης των αλβανών μπεκτασήδων. Χτίστηκε πριν 250 περίπου χρόνια. Ο τεκές λειτουργούσε μέχρι το 1951, ενώ το κτίριο σήμερα ανήκει στη μουσουλμανική κοινότητα.
20. Σιδηροδρομικός Σταθμός Κατερίνης & Πρώην Εργοστάσιο Εμποτισμού Ξυλείας ΟΣΕ Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Κατερίνης άνοιξε το 1916 και τα κτίριά του είναι από τα πιο γραφικά της χώρας. Εκεί βρίσκεται και το Φρούριο του Σταθμού, που κατασκευάστηκε επί γερμανικής κατοχής και σώζεται ως σήμερα. Στο εργοστάσιο εμποτισμού ξυλείας, με το 38 μέτρων φουγάρο, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 1939, γινόταν παραγωγή πίσσας με την οποία αλείφονταν οι στρωτήρες των Ελληνικών Σιδηρόδρομων.
21. Ολυμπιακή Ακτή. Μια φωταγωγημένη λεωφόρος, με παράλληλο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, η οποία συνδέει την παραλία της Κατερίνης με την Ολυμπιακή Ακτή. Η αμμώδης ακτή εκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων, ενώ ο οικισμός είναι τουριστικά ανεπτυγμένος.
22. Λιτόχωρο Σημαντικό τουριστικό θέρετρο με άρτια ξενοδοχειακή υποδομή, συνδυάζει μ’ έναν αρμονικό τρόπο το δίπτυχο «βουνό – θάλασσα». Εδώ, σας περιμένει η αφετηρία για εξορμήσεις στο βουνό -το μονοπάτι στη θέση Μύλοι- και στις παραλίες της περιοχής. Ο οικισμός με τα παραδοσιακά κτίσματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, προσφέρει τον καλύτερο περίπατο στα σοκάκια και τα «μπαΐρια», ενώ το Ναυτικό Μουσείο παρουσιάζει τη μεγάλη ναυτική παράδοση των κατοίκων, με μια συλλογή 1.000 αντικειμένων. Φυσικά, η καρδιά της θερινής περιόδου χτυπά στις καθαρές παραλίες και τις οργανωμένες πλαζ, όπως το Βαρικό, η Γρίτσα, ο Σταθμός και η Πλάκα.
23. Μονή Αγίου Διονυσίου Στους πρόποδες του Όλυμπου, τρία χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο, είχε χτιστεί το μετόχι της Μονής που είχε ιδρύσει ο Άγιος Διονύσιος, το οποίο καταστράφηκε από τους Ναζί το 1943, με συνέπεια οι μοναχοί να ιδρύσουν τη νέα μονή, λίγο χαμηλότερα, που λειτουργεί ως σήμερα. Στο σκευοφυλάκιό της φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου, τμήμα Τίμιου Ξύλου, παλιές εικόνες κι εκκλησιαστικά κειμήλια. Σε 15 χλμ. απόσταση, διασώζεται το σπήλαιο όπου ασκήθηκε ο Άγιος και πανηγυρίζει στις 23 Ιανουαρίου, ενώ στους χώρους της τελείται και η γιορτή του Σταυρού κάθε 14 Σεπτέμβρη.
24. Αλυκές Κίτρους Στην παραλία του Κίτρους, εκεί όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Πύδνας, υπάρχει μια περιοχή 15.000 περίπου στρεμμάτων με λιμνοθάλασσα και αλυκές. Τον χειμώνα, οι εικόνες είναι εντυπωσιακές χάρη στα χιλιάδες φοινικόπτερα που συγκεντρώνονται στα αβαθή νερά, ιδανικά για την τροφοδοσία των φλαμίνγκο. Στη λιμνοθάλασσα μπορείτε να δοκιμάσετε ένα θεραπευτικό λασπόλουτρο.
25. Αρχαία Λείβηθρα Χτισμένη ανάμεσα στη Σκοτίνα και την Παλιά Λεπτοκαρυά, ανακαλύφθηκε το 1954. Εδώ, ρέουν χείμαρροι που σχηματίζουν την κοίτη της Ζηλιάνας -ένας από τους πιο επικίνδυνους χειμάρρους του Ολύμπου. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τείχη χτισμένα τον 5ο π.Χ. αιώνα από τον βασιλιά της Μακεδονίας, Αρχέλαο. Το θεματικό πάρκο θα σας μυήσει στα ιστορικά μυστικά της ευρύτερης περιοχής και της καθημερινής ζωής στην αρχαιότητα. Απολαύστε τη βόλτα στο καταπράσινο τοπίο.
26. Σκοτίνα Γνωστός τουριστικός προορισμός, που οφείλει το όνομά του στα σκουτιά, δηλαδή, τα μάλλινα υφάσματα από τα οποία γίνονταν τα πανιά για τα ιστιοφόρα της εποχής. Η περιοχή έχει έντονη εκκλησιαστική παράδοση και πλήθος σε αξιοθέατα και μνημεία. Στην παραλία της έχει ανακαλυφθεί το αρχαιότερο οινοποιείο του κόσμου!
27. Λεπτομαρυά Κωμόπολη ακριβώς στην ακτογραμμή του νομού, με τη σκιά του Ολύμπου από πάνω της. Διαθέτοντας μια από τις πιο καθαρές και όμορφες παραλίες -κερδίζει συνεχόμενα Γαλάζια Σημαία-, αποτελεί πόλο έλξης ξένων κι ελλήνων τουριστών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μνημεία της, όπως οι βυζαντινοί ναοί, το μοναστήρι της Παναγίας Καναλιώτισσας του 11ου αιώνα κ.ά.
28. Πιέρια Όρη Βορειοδυτικά του Ολύμπου και ως συνέχεια της κορυφογραμμής του απλώνονται τα κατάφυτα Πιέρια. Το πυκνό δάσος με φυλλοβόλα, κωνοφόρα, θάμνους και σπάνια αγριολούλουδα, προσφέρει μερικές από τις ωραιότερες ορεινές διαδρομές. Η υψηλότερη κορυφή του, το Φλάμπουρο, φτάνει τα 2.188 μέτρα. Πολυάριθμα μονοπάτια για εξερεύνηση, άθληση και χαλάρωση, αλλά κι εντυπωσιακά φαράγγια, καταρράκτες και δασικοί δρόμοι γίνονται συναρπαστικές πίστες ποδηλασίας, πεδία αναρρίχησης και ορειβατικές διαδρομές για τους τολμηρούς. Στις πλαγιές, τα γραφικά χωριουδάκια-οικισμοί Ρητίνη: το Πάσχα αναβιώνει εδώ το έθιμο Διπλωτός χορός-Κάψιμο της Ρόκας, Καταφύγι: γενέτειρα του Αλέξη Ζορμπά, Άνω Μηλιά: γνωστή για τον σιδερένιο σταυρό που κάρφωσε ο Ισαπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός το 1763 και διατηρείται στην ίδια θέση, Κάτω Μηλιά: εδώ, τηρείται ακόμα το έθιμο των Αυγομαχιών το Πάσχα και το Ελατοχώρι είναι αληθινά στολίδια και αποτελούν έναν συγκερασμό απίστευτης φυσικής ομορφιάς, τοπικής αρχιτεκτονικής και παραδοσιακών θεσμών. Πριν φύγετε, πρέπει να δοκιμάσετε τα ονομαστά γλυκά κουταλιού από δασικά προϊόντα.
29. Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου Σε υψόμετρο 1.450 μέτρων που φτάνει έως τα 1.974 μέτρα, εδράζει το χιονοδρομικό στη θέση «Παπά Χωράφι», με 10 πίστες, περίπου 12 χλμ. Σε κοντινές αποστάσεις, βρίσκονται ταβερνάκια κι εστιατόρια, με κεντρικό αξιοθέατο τον παραδοσιακό οικισμό, που αποτελεί δείγμα αρχιτεκτονικής ενσωμάτωσης των σπιτιών στη φύση του βουνού των Μουσών.
30. Αρχαία Πύδνα Ένα χιλιόμετρο νότια του Μακρύγιαλου, στα παράλια του Θερμαϊκού, γνώρισε μεγάλη ακμή τα βυζαντινά χρόνια ως λιμάνι, σημαντικό εργαστήρι κεραμικής, αλλά και χάρη στις αλυκές της. Η πόλη είναι γνωστή για τη Μάχη της Πύδνας, ανάμεσα στα στρατεύματα του βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα και του ρωμαϊκού στρατού του Αιμίλιου Παύλου, η οποία σήμανε την υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους. Το διάσημο κάστρο της, που διασώζεται στον αρχαιολογικό χώρο, είναι δημιούργημα των Φράγκων. Οι ανασκαφές ανακάλυψαν τη δυτική πύλη του κάστρου, θεμέλια πανδοχείου, λουτρού και μιας μικρής βασιλικής και πολυάριθμα παλαιοχριστιανικά μάρμαρα και γλυπτά του 10ου και 11ου αιώνα.
31. Έλος Αγαθούπολης Ο υδροβιότοπος στο δέλτα του Αλιάκμονα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές διαβίωσης και στάθμευσης πουλιών. Παράλληλα με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, η ποικιλία και οι μεγάλοι αριθμοί των πληθυσμών κάνουν την ορνιθοπαρατήρηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όπως και σε όλο το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.
32. Σκοτεινά (Μόρνα) Το «στοιχειωμένο χωριό» της Πιερίας σε υψόμετρο 700 μέτρων διαθέτει μία παράξενη ιστορία. Ο «σκοτεινός τόπος» γνώρισε μεγάλη άνθηση ως σταθμός που ένωνε τη Δυτική Μακεδονία με την Κατερίνη. Το 1926, μετονομάστηκε «Σκοτεινά», εξαιτίας της απουσίας του ήλιου -λόγω της πυκνής βλάστησης και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών του. Η κατάσταση στην οποία αφέθηκε ο παλιός οικισμός δίνει την εντύπωση πως τα σπίτια κατοικούνται ακόμα. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το τοξωτό γεφύρι στο Μαυρονέρι, τα ερείπια του εργοστασίου ξυλείας, τα πετρόκτιστα σπίτια ανάμεσα στα δέντρα καθιστούν το δάσος των Σκοτεινών έναν υπέροχο περιηγητικό προορισμό.
33. Ραψάνη Ονομαστό χωριό του Κάτω Ολύμπου και γνωστή για τα γευστικά κόκκινα κρασιά της. Ήκμασε τον 17ο -18ο αιώνα χάρη στη σηροτροφία, τη μεταλλουργία, την επεξεργασία βαμβακιού και την υφαντουργία. Από εκείνη την εποχή διατηρούνται διώροφα πέτρινα σπίτια, χαρακτηριστικά δείγματα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής.
34. Γεύσεις Η κουζίνα της Πιερίας είναι ποικιλόμορφη, λόγω της διαφορετικής παράδοσης των ποντίων, των βλάχων, των σαρακατσαναίων, των μικρασιατών και των ντόπιων, με χαρακτηριστικότερα τα κρεατικά, τα τυροκομικά, τα όσπρια, τα ψάρια, ανάλογα αν βρίσκεστε κάπου ορεινά ή δίπλα στη θάλασσα. Πριν φύγετε (τον Αύγουστο), προμηθευτείτε ντόπια φουντούκια. Όλυμπος Φημίζεται για τα τυροκομικά -φέτα, γκίζα, κατσικίσιο τυρί-, αλλά και τα κρεατικά -προβατίνα, γίδα ψητή, κοντοσούβλι. Τράγος βραστός, τηγανιά με πράσα και χοιρινό, τηγανητά μανιτάρια του δάσους σβησμένα με ξίδι ή λάχανα με κατσικάκι και τραγανοί αβγοκεφτέδες είναι μερικές από τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Το καλοκαίρι, κολοκυθάκια με ζεστή σκορδαλιά, ζουμερές χορτόπιτες, πρασόπιτες, κρεατόπιτες με γίδα ή τράγο με τραχανά και τυρί, κολοκυθόπιτες και χτυπητή τυρόπιτα προστίθενται στον μακρύ γαστρονομικό κατάλογο. Τα γλυκά του κουταλιού σύκο, μήλο και άγριο καρπούζι είναι must, καθώς κι ένα ποτηράκι λικέρ από κράνα. Η περιοχή του Λιτόχωρου φημίζεται για τις μουρμούρες, τις γλώσσες, τα κεφαλόπουλα, τις τσιπούρες και για τα νόστιμα μύδια της. Κλασικές συνταγές θεωρούνται τα τηγανητά κεφαλόπουλα και οι γλώσσες με σάλτσα από ελαιόλαδο, αλεύρι και ντομάτα.
35. Οίνος Στην περιοχή λειτουργούν περισσότερα από 10 οινοποιεία, καθώς το υπέδαφος είναι εξαιρετικό για την καλλιέργεια κλασικών ποικιλιών -από Chardonnay μέχρι Cabernet Sauvingon- και για ντόπιες, όπως το Ξυνόμαυρο. Ξεκινήστε τη wine tour από τα χωριά Ράχη, Άνω Άγιος Ιωάννης και Κόλινδρος και νοτιότερα, στο Λιτόχωρο και την Κρανιά.
36. Γιορτές-Παραδόσεις Φεστιβάλ Ολύμπου Με ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα καλύπτει και τους πιο απαιτητικούς θεατές. Φεστιβάλ Πάρκου Κατερίνης Mία πρωτόγνωρη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους στο διεθνών προδιαγραφών διαδραστικό θεματικό πάρκο. Έθιμο του καψίματος των κέδρων στο Λιτόχωρο Αποκριάτικο έθιμο συνδεδεμένο με τις αρχαίες διονυσιακές τελετές. Κυριαλέσα στο Ελατοχώρι Ομάδες νέων παίρνουν τις εικόνες της εκκλησίας του χωριού και ψάλλοντας, περνούν από όλες τις πηγές της περιοχής, καταλήγοντας στην εκκλησία. Έθιμο των σίχνων και της πορτοκαλιάς στο Λιτόχωρο Πρώτο κάθε χρόνο, στη γιορτή των Φώτων, στις 6 Ιανουαρίου. Τα σίχνα είναι λάβαρα με ψηλούς ιστούς, αργυρούς σταυρούς και πολύχρωμες σημαίες. Καθένα αντιστοιχεί στους ναούς και τα ξωκλήσια των ενοριών της πόλης. Κριτσμάς Προς τα τέλη Σεπτέμβρη, οι καπνοπαραγωγοί που τελείωναν τη συλλογή του καπνού, εγκατέλειπαν τις καλύβες κι επέστρεφαν σπίτι, έστηναν σπιτικό γλέντι που ονομαζόταν «κριτσμάς». Στο γλέντι, κυρίαρχο φαγητό ήταν η πίτα της νοικοκυράς με γέμιση από τα διαθέσιμα κολοκύθα, χόρτα, γάλα, τυρί κλ.π.
Με τη συνεργασία