Ελλάδα

Λατρεύουν το πρωινό μας, «μισούν» κρύο νερό, χαλασμένα κλιματιστικά και ουρές οι τουρίστες

Πού παίρνει... άριστα και πού το... χάνει η χώρα μας

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
λατρεύουν-το-πρωινό-μας-μισούν-κρύο-986979
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ήλιος, θάλασσα, φαγητό. Το τρίπτυχο που προσφέρει η Ελλάδα στους τουρίστες που την επισκέπτονται είναι λίγο πολύ γνωστό τις τελευταίες δεκαετίες.

Όμως, όπως όταν εμείς επισκεπτόμαστε ένα μέρος στο εξωτερικό είμαστε απαιτητικοί για τις προσφορές που θα λάβουμε σε σχέση με αυτά που θα πληρώσουμε και στο τέλος κάνουμε το «ταμείο» του τι μας άρεσε και τι όχι, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με εκείνους που έρχονται στη χώρα μας.

Το ετήσιο στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, μεταξύ άλλων στοιχείων, επικεντρώνεται και σε όλα εκείνα που αρέσουν ή δεν αρέσουν στους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Εν ολίγοις, καταγράφει τη… βαθμολογία που παίρνει η χώρα μας -και τη θετική και την αρνητική- σε συγκεκριμένους τομείς.

Βλέποντας κανείς και τις δύο λίστες σίγουρα θα συναντήσει εκπλήξεις. Πράγματα που ενδεχομένως σε εμάς να φαίνονται θετικά όταν επισκεπτόμαστε έναν προορισμό, σε κάποιους άλλους να μην αρέσουν.

Πού παίρνουμε… άριστα

Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι δείκτες εκείνοι που παίρνουν… άριστα από τους τουρίστες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους επισκέπτονται τη χώρα μας είτε με το έτερον τους ήμισυ, είτε οικογενειακώς.

Στην κορυφή της λίστας των θετικών σχολίων εντοπίζουμε το πρωινό, με την πρώτη τριάδα να συμπληρώνουν το ξενοδοχείο που θα διαμείνουν οι ταξιδιώτες, αλλά και το προσωπικό το οποίο εργάζεται σε αυτό.

Η γενικότερη εμπειρία του ταξιδιού, αλλά και η καθαριότητα, παίζουν επίσης ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για τους επισκέπτες στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Την… τιμητική της έχει φυσικά και η θάλασσα συγκεντρώνοντας λίγες περισσότερες από 41.000 θετικές αναφορές.

Η εξυπηρέτηση που λαμβάνουν καταλαμβάνει την έβδομη θέση στη σχετική λίστα, από την οποία δε θα μπορούσε να απουσιάζει το κομμάτι της διασκέδασης.

Η τελική δεκάδα κλείνει με την ατμόσφαιρα που αναζητούν οι επισκέπτες επιλέγοντας προορισμούς που θα προσφέρουν ησυχία και μέρη στα οποία πέρα από τη διαμονή τους θα έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν, πέρα από πνευματικά, και σωματικά, με ένα μασάζ ή σπα.

Πού το… χάνουμε

Ένα νόμισμα έχει δύο όψεις. Και αν στο πρωινό παίρνουμε… άριστα στις αναφορές των τουριστών, κάτι ανάλογο δε συμβαίνει με την κατηγορία του ποτού, που στη σχετική λίστα του ΙΝΣΕΤΕ φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των αρνητικών αναφορών.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ψηλά στη λίστα, και συγκεκριμένα στη 2η θέση, βρίσκεται το ζήτημα του κλιματισμού στα δωμάτια που διαμένουν κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στη χώρα μας. Είναι μάλλον κάτι που πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες του κλάδου.

Παγωμένο νερό στις πισίνες, βρώμικες, αλλά και έλλειψη ζεστού νερού ενοχλεί ιδιαίτερα τους τουρίστες.

Και από τη στιγμή που όπως είδαμε πιο πάνω, η ησυχία είναι κάτι που αναζητούν, όταν επισκέπτονται ένα μέρος που δεν τους την προσφέρει, το καταγράφουν ως αρνητικό.

Στη 10η θέση της λίστας με τις αρνητικές αναφορές συναντάμε και το κομμάτι της επικοινωνίας με το προσωπικό. Οι ταξιδιώτες ενοχλούνται όταν δεν μπορούν να συνεννοηθούν λόγω κακής χρήσης αγγλικών και γερμανικών από τους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου στη χώρα μας.

Πάνω από 10.000 αρνητικές αναφορές συγκεντρώνει και το κομμάτι της μεταφοράς, με το ταξί να μπαίνει στο επίκεντρο, καθώς υπάρχει προβληματική σύνδεση με λιμάνια και αεροδρόμια.

Μπορεί διακοπές στην Ελλάδα να σημαίνουν διασκέδαση, αλλά υπάρχουν αρκετοί επισκέπτες που μας βαθμολογούν αρνητικά για τη μουσική, είτε γιατί σε κάποια μαγαζιά είναι πολύ δυνατή, είτε γιατί σε άλλα δεν υπάρχει καθόλου.

Απαιτητικοί αποδεικνύονται οι τουρίστες και όσον αφορά τα στρώματα στα οποία θα κοιμηθούν, ενώ απεχθάνονται να περιμένουν σε ουρές να εξυπηρετηθούν.

Τα παλιά έπιπλα στα δωμάτια, αλλά και οτιδήποτε σπασμένο, είναι λογικό να μην αρέσει στους ξένους επισκέπτες, ενώ αρκετές αρνητικές αξιολογήσεις παίρνει και η δυσκολία στην επικοινωνία με την υποδοχή ενός ξενοδοχείου.

Η λίστα με τις κορυφαίες αρνητικές αναφορές ολοκληρώνεται με τη θεματική ενότητα της παραλίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα