Σαντορίνη: Μια τριτοκοσμική, αβίωτη κατάσταση ακόμη και για τους τουρίστες

Η κατάσταση στο λιμάνι, αλλά και σε όλο το νησί είναι πια ανυπόφορη - Ποια μέτρα προτείνονται

Parallaxi
σαντορίνη-μια-τριτοκοσμική-αβίωτη-κα-1194616
Parallaxi

Αν δεν το ζεις, μπορεί να νομίζεις πως αυτό που βλέπεις είναι και λίγο υπερβολή. Μέσα από τα βίντεο που ανεβαίνουν στα social media αντιλαμβανόμαστε πλέον πως ο τουρισμός έχει πάει σε άλλο επίπεδο πια στη Σαντορίνη.

Το νησί λέγεται πως στη θερινή μόνο περίοδο φιλοξενεί πάνω από 3 εκατομμύρια τουρίστες και αυτό το γεγονός κάνει την κατάσταση αβίωτη ακόμη και για τους ίδιους.

«Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαφόν για τον  αριθμό των τουριστών τη μέρα», αναφέρει τουρίστρια, ενώ συμπληρώνει άλλος επισκέπτης του νησιού: «Ήμουν προετοιμασμένος πως θα έχει πολύ κόσμο, αλλά ξεπερνά αυτό που περίμενα», λέει.

Τα βίντεο με τη Σαντορίνη που αναρτώνται στα social media αποτυπώνουν πλήρως την πραγματικότητα. Το αναφέρει και ξεναγός που καθημερινά λόγω εργασίας βρίσκεται στο νησί. «Στο λιμάνι υπάρχει μια τριτοκοσμική κατάσταση, με χιλιάδες κόσμο σε ουρές, λεωφορεία, ταξί.

santorini

Να προσθέσουμε τα 6-8 κρουαζιερόπλοια που πηγαίνουν κάθε πρωί, από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο και  που δεν έχουν λιμάνι για να δέσουν, βγάζουν τους τουρίστες κατά χιλιάδες με βάρκες και μετά περιμένουν ώρες για να πάρουν το μοναδικό τελεφερίκ ή μουλάρια για να ανέβουν πάνω», συμπληρώνει.

Στο τελεφερίκ τις περισσότερες ώρες της ημέρας παρατηρείται απίστευτος συνωστισμός.  Το 2023, 800 κρουαζιερόπλοια μετέφεραν περίπου 1,3 εκατομμύρια επιβάτες. Όλα αυτά, σε ένα νησί όπου κατοικούν περίπου 15.000 μόνιμοι κάτοικοι.

Εδώ να σημειωθεί ότι το χάος συνεχίζεται σε πολλά σημεία του νησιού με μποτιλιάρισμα από τα αυτοκίνητα και τα ταξί, αλλά και το πάρκινγκ.

Πλαφόν στους επιβάτες από κρουαζεριόπλοια

Ενδεικτική της κατάστασης ήταν και η πρόσφατη ειδοποίηση στους κατοίκους για να περιορίσουν και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τουριστών που θα έφταναν στο νησί με κρουαζιερόπλοιο.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι προτείνουν όριο 8.000 επιβατών κρουαζιερόπλοιων την ημέρα, ένα μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι τοπικοί φορείς.

Ο Αντώνης Παγώνης, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται στην καλύτερη διαχείριση της ροής των επισκεπτών. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε (τη) Δευτέρα, για παράδειγμα, 20 με 25.000 επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια και την επόμενη μέρα μηδέν», ανέφερε. Ο κ. Παγώνης υποστήριξε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της συμφόρησης επηρεάζει μόνο τμήματα του νησιού, όπως τα Φηρά. Στα νότια του νησιού, οι παραλίες με ηφαιστειακή άμμο έχουν λιγότερο κόσμο, παρόλο που τον Ιούλιο είναι υψηλή περίοδος», επεσήμανε.

santorini

«Πρέπει να βάλουμε όρια αν δεν θέλουμε να βυθιστούμε στον υπερτουρισμό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος. «Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι. Είτε στα μεγάλα ξενοδοχεία είτε στα ενοικιαζόμενα Airbnb», τόνισε.

Βέβαια, το θέμα δεν είναι τωρινό.  Θυμηθείτε και την εικόνα του 2019, προ covid εποχή, που είχε γίνει viral…

68753983 10216832043544933 1421860665781387264 n 1

Στο νησί ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί από τους κατοίκους, οι οποίοι ζητούν από τους επισκέπτες να σέβονται το νησί. «ΣΕΒΑΣΜΟΣ… Είναι οι διακοπές σας, αλλά είναι το σπίτι μας», αναφέρει ένα μήνυμα από την οργάνωση «Save Oia».

Santorini Under Pressure: The Threat of Overtourism - Greece Is

Θέμα και στο Reuters

Το θέμα του υπερτουρισμού στη Σαντορίνη έγινε αφιέρωμα και στο Reuters.

Σαν όχλο οπλισμένο με μπαστούνια για selfie και τηλέφωνα «είδε» το ρεπορτάζ του πρακτορείου τους τουρίστες  που συρρέουν στη Σαντορίνη από παντού, με λέμβους από γιγαντιαία υπερωκεάνια, με πούλμαν που ανεβαίνουν με ζιγκ ζαγκ τις απότομες πλαγιές των λόφων, πάνω σε γαϊδουράκια που τρέχουν στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια.

Κάποιοι τολμούν την απογευματινή ζέστη για να βρουν ένα καλό σημείο ανάμεσα στα ασβεστωμένα σπίτια και τις εκκλησίες με γαλάζιο τρούλο, όπου στη συνέχεια περιμένουν ώρες για να παρακολουθήσουν το φημισμένο ηλιοβασίλεμα του ελληνικού νησιού.

Καθώς ο ήλιος πέφτει, πολλοί περισσότεροι ενώνονται μαζί τους, στριμώχνοντας κατά μήκος του γκρεμού ή σε μπαλκόνια, οι κάμερες είναι έτοιμες.

Δείτε το βίντεο του Reuters 

Πληροφορίες από reuters, in.gr, ieidiseis 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα