Θεσσαλονίκη

10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για τις Δωδεκαώροφες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα δίδυμα αυτά κτίρια.

Parallaxi
10-πράγματα-που-κάθε-θεσσαλονικιός-πρέπ-416043
Parallaxi
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Οι δωδεκαώροφες πολυκατοικίες που βρίσκονται επί της οδού Λαγκαδά 58, είναι ένα σημείο της πόλης που οι περισσότεροι ντόπιοι και μη, έχουν δει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους.

Είναι 4 από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια της πόλης και προκαλούν ένα αίσθημα δέους σε όποιον τις αντικρίζει, λόγω του ύψους τους. Όμως, όσες φορές και να τις έχουμε δει, ίσως να μην γνωρίζουμε την ιστορία τους και κάποια σημαντικά πράγματα για αυτές.

Δείτε και άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Θεσσαλονίκη:

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό 

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για το Διοικητήριο 

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για την Αγίου Μηνά 

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για το Καπάνι 

             -10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για την Οικία Τέλλογλου 

-10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το Μετρό Θεσσαλονίκης!

Οπότε, εμείς σου έχουμε εδώ τα 10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει για τα δύο αυτά κτίρια της πόλης. Ίσως έτσι, να τα δει(ς) με «άλλο μάτι».

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

#1 Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, αποκαλούσαν τις δύο πολυκατοικίες τους «δίδυμους πύργους» της πόλης, μέχρι τουλάχιστον την 11η Σεπτεμβρίου.

#2 Στο ισόγειο των δωδεκαώροφων κτιρίων, στεγάζονταν τα ΚΤΕΛ Καβάλας, Σερρών και Δράμας!

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

#3 Τα δίδυμα κτίρια, αλλά και άλλα δυό λίγο πιο πίσω, είναι από τις καλύτερες κατασκευές της εποχής, όσον αφορά την δομική ασφάλεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τον σεισμό του ’78, όταν οι μηχανικοί του δημοσίου έλεγξαν όλα τα κτίρια της πόλης, οι δωδεκαώροφες πήραν την πράσινη βούλα και χαρακτηρίστηκαν ως οι πιο ασφαλείς οικοδομές της πόλης σε μελλοντικό σεισμό.

#4 Προσφέρουν μία απίστευτη θέα από ψηλά. Οι πολυκατοικίες, κρύβουν στις ταράτσες τους το σημείο με την απόλυτη θέα στην πόλη.

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

#5 Οι δωδεκαώροφες, μπορούσαν πια να φιλοξενήσουν τους ενοίκους τους το 1975. Στον καθένα από τους συνολικά 12 ορόφους, υπήρχαν τρία διαφορετικά διαμερίσματα: Ένα των 85 τ.μ., ένα των 110 τ.μ., και ένα των 140 τ.μ.

#6 Εξαίρεση αποτελούσε ο ημιώροφος, στον οποίο υπήρχαν δύο διαμερίσματα. Εφαρμόστηκαν μέτρα ασφαλείας, που ήταν εντυπωσιακά για εκείνη την εποχή. Αντίστοιχη ήταν και η μελέτη και η σχεδίασή τους.

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

#7 Σε κάθε κτίριο, υπήρχαν 2 ασανσέρ. Σε κάθε όροφο, θα έβρισκες πυροσβεστικές αντλίες καθώς και σκάλες κινδύνου. Υπήρχαν επίσης δύο φωταγωγοί, γραφείο Επιτροπής Πολυκατοικίας στο ισόγειο, μεγάλοι χώροι για καταστήματα, δύο λέβητες, ένα τεράστιο υπόγειο 350 τετραγωνικών μέτρων και μια μεγάλη αλάνα για πάρκινγκ.

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

#8 Μάλιστα, οι δωδεκαώροφες, έχουν δώσει έμπνευση και μουσικά κομμάτια! «Όταν πέσει το σκοτάδι είναι το έλα να δεις / δωδεκαώροφες και ας μην αγαπήσω ποτέ / άμα δεν τα έβλεπες τότε δεν θα τα ζήσεις ποτέ».

Και φυσικά, το παλιότερο από το αγαπημένο συγκρότημα «Τρύπες»:

#9 Η Ξηροκρήνη είναι κοντά, όπως και η περίφημη λαϊκή της, που είναι γεμάτη με χρώματα, όμορφες μυρωδιές και όμορφους ανθρώπους.

#10 Οι δωδεκαώροφες πολυκατοικίες αποτελούν δείγματα εργατικών κατοικιών με αναφορές στην αισθητική μπαουχάους. (Βασικά χαρακτηριστικά της αισθητικής μπαουχάους, ήταν η απλότητα, η λειτουργικότητα και η χρηστικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση σε γεωμετρικές φόρμες και στο χρώμα). 

Δείτε επίσης: VIEW ON TOP: η θέα από τα ψηλότερα σημεία της πόλης 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα