10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για την Αγίου Μηνά
Πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε.
10 πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά πράγματα για την στοά του Αγίου Μηνά, αλλά και για την οδό γενικότερα.
Πόσοι από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν ότι η οδός που καταλήγει στην Πλατεία Εμπορίου, είναι το μοναδικό κατάλοιπο της παλιάς οδού Τσιμισκή; Ή ότι ήταν ο δρόμος που ένωνε την Πύλη του Γιαλού (σημερινή Πλατεία εμπορίου) με την πύλη του Ντεφτερντάρ στον Λευκό Πύργο;
Διαβάστε επίσης: 10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για το Καπάνι
Αυτά και άλλα πολλά στοιχεία, θα ανακαλύψουμε στη συνέχεια:
#1 Μετά την πυρκαγιά του 1890, ο δρόμος διανοίχθηκε και διαπλατύνθηκε. Το 1906 καταγράφονται στην οδό 32 εργαστήρια, 7 μαγαζιά, 3 ποτοπωλεία, ένα εργοστάσιο ποτοποιίας και ένα χάνι.
#2 Η μορφολογία των κτιρίων δεν είναι γνωστή, αφού τα περισσότερα ή κάηκαν στην μεγάλη πυρκαγιά ή κατεδαφίζονται μετά για να ακολουθήσουν το αρχιτεκτονικό σχέδιο του Εμπράρ. Μετά το ’17 ο δρόμος ευθυγραμμίζεται εκ νέου και η παλιά οδός καταργείται.
#3 Το διατηρημένο τμήμα της Στοάς, σήμερα έχει επιφάνεια περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα από τα 8.000τ.μ. που αρχικά κάλυπτε η μοναστηριακή έκταση. Πρόκειται για το τμήμα της παλιάς στοάς Αγίου Μηνά, που κτίστηκε στο 1906, με αρχικό ιδιοκτήτη την Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης
#4 Έως την πυρκαγιά του 1917, στο κτίριο στεγαζόταν η Τράπεζα της Ανατολής και η Αγγλοελληνική εμπορική εταιρεία. Με την πυρκαγιά του 1917, κάηκε το τμήμα της στοάς που στέγαζε την Τράπεζα Ανατολής και ό,τι απέμεινε από αυτό, ρυμοτομήθηκε με τη διάνοιξη της Ίωνος Δραγούμη. #5 Γύρω στα 1937, στη θέση του οικοπέδου που έμεινε ελεύθερο, κτίστηκαν τα ισόγεια καταστήματα που περιβάλλουν σήμερα το ναό του Αγίου Μηνά.
#6 Αποτελείται από πολλά καταστήματα μικρού εμβαδού στο ισόγειο και στον όροφο (23 συνολικά) και μαζί με άλλα δύο ακίνητα ιδιοκτησίας τρίτων, περικλείουν στην καρδιά του οικοδομικού τετραγώνου τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, από τον οποίο έλαβε την ονομασία η στοά.
#7 Στο χώρο του σημερινού ναού, προϋπήρχε τον 8ο αιώνα άλλος ναός, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές που έπληξαν κατά καιρούς τη Θεσσαλονίκη. Περιηγητές και ιστοριογράφοι αναφέρουν πέντε τουλάχιστον πυρκαγιές που κατέστρεψαν το ναό του Αγίου Μηνά.
#8 Οι καταστροφές ήταν τόσο συχνές, ώστε οι Τούρκοι ονόμασαν την περιοχή του Αγίου Μηνά “Γιανήκ μοναστήρ μαχαλέ”, δηλαδή γειτονιά του καμένου μοναστηριού.
#9 Η μεγάλη πυρκαγιά του 1890, κατέστρεψε τελείως το ναό του Αγίου Μηνά για να ανοικοδομηθεί λίγο αργότερα πάνω σε τελείως διαφορετικό σχέδιο. Από τον παλιό αρχαίο ναό σώζονται δύο κίονες και μερικά κομμάτια από τον παλιό μαρμάρινο γλυπτικό διάκοσμο, που όμως εντοιχίστηκαν στο νέο κτίριο.
#10 Πάνω από τη δυτική είσοδο του ναού, υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή που αναφέρει μικρό ιστορικό για την ανέγερση του ναού μετά την πυρκαγιά του 1839. Στο ναό του Αγίου Μηνά, έγινε η πρώτη λαμπρή δοξολογία, όταν απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη το 1912.
Διαβάστε περισσότερα για την στοά και την οδό του Αγίου Μηνά ΕΔΩ