Θεσσαλονίκη

10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για τους Μύλους Αλλατίνη

Τα σημεία - κλειδιά που καλό είναι να ξέρεις.

Parallaxi
10-πράγματα-που-κάθε-θεσσαλονικιός-πρέπ-416595
Parallaxi

Οι μύλοι Αλλατίνη είναι από τα ιστορικότερα κτίρια της Θεσσαλονίκης, το οποίο δυστυχώς, βρίσκεται υπό κατάρρευση. Πόσα πράγματα όμως γνωρίζουμε για το κτίσμα αυτό;

Δείτε και άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Θεσσαλονίκη:

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό 

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για το Διοικητήριο 

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για την Αγίου Μηνά 

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για το Καπάνι               

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για την Οικία Τέλλογλου 

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να γνωρίζει για τις Δωδεκαώροφες

-10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το Μετρό Θεσσαλονίκης!

Συγκεντρώσαμε μία λίστα με 10 πράγματα, που κάθε κάτοικος – και μη – της Θεσσαλονίκης, πρέπει να γνωρίζει για τους Μύλους Αλλατίνη! 

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

#1 Το κτίριο αυτό, είναι το παλαιότερο του συγκροτήματος Αλλατίνη. Είναι ένα κτίσμα 129 ετών, καθώς χρονολογείται από το 1890!

#2 Οι αλευρόμυλοι άνηκαν στην γαλλο-ισραηλιτική οικογένεια Allatini και σχεδιάστηκαν από τον Ιταλό αρχιτέκτονα, Βιταλιάνο Ποζέλι. Ο ίδιος αρχιτέκτονας σχεδίασε και την Βίλλα Αλλατίνη, το 1898.

#3 Προοριζόταν αρχικά για κατοικία, αλλά στέγασε τα γραφεία Διοίκησης.

#4 Στα 1883, οι αδελφοί Αλλατίνη «έστησαν» τον περίφημο «Kυλινδρόμυλο Αλλατίνη», με πρωτοβουλία του διακεκριμένου γιατρού, Μωυσή Αλλατίνη, που έφτασε από την Φλωρεντία (λίγο αργότερα ιδρύεται και το κεραμοποιείο Αλλατίνη). Στο σημείο υπήρχε ήδη από το 1854 ένας γαλλικός ατμόμυλος, που ανήκε στον Darblay de Corblay και στο κτίριο αυτό εγκαταστάθηκε ο πρώτος κυλινδρόμυλος.

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

#5 Το 1898, ο Μύλος καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε μεγαλύτερος, στην ίδια θέση, σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι.

#6 Τον Σεπτέμβριο του 1900, εγκαινιάστηκαν οι νέοι Μύλοι, που παρέμειναν σε λειτουργία μέχρι τη δεκαετία του ’80.

#7 Με το ξέσπασμα του ιταλο-τουρκικού πολέμου το φθινόπωρο του 1911, οι Τούρκοι σε αντίποινα έκλεισαν τα γραφεία και τα καταστήματα όλων των Ιταλών υπηκόων και η οικογένεια Αλλατίνη έφυγε τότε στην Ιταλία.

#8 Το 1951 ο αλευρόμυλος κάηκε και πάλι ολοσχερώς για αδιευκρίνιστους λόγους, αλλά ξαναχτίστηκε πάνω στα ερείπια του κτιρίου, κρατώντας το εξωτερικό περίβλημα των τούβλινων τοίχων που διασώθηκε, ενώ προστέθηκε ένας ακόμη όροφος (ο πέμπτος).

#9 Το 1971, το οικόπεδο των Μύλων Αλλατίνη χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, αλλά το ελληνικό δημόσιο δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωση του. Το 1991, ολόκληρο το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα -τα κτίρια αλλά και το σύνολο του οικοπέδου- αποκτούν τον επίσημο χαρακτηρισμό του ιστορικά διατηρητέου μνημείου.

#10 Το 2015, ένα 15χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος τριών μέτρων στο εγκαταλειμμένο κτίριο, καθώς οι ερημωμένοι Μύλοι έγιναν στέκι της νεολαίας, χωρίς όμως να υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Σε εκείνη τη χρονική συγκυρία, μπήκε περίφραξη στον χώρο και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο σχέδιο για να αναδειχθεί το σημείο.

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία των Μύλων Αλλατίνη:

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα