8 «πληγές» της Θεσσαλονίκης: Οι Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου σκανάρουν την πόλη

Άνθρωποι δραστήριοι, που ζουν την πόλη, εντοπίζουν τα προβλήματά της.

Parallaxi
8-πληγές-της-θεσσαλονίκης-οι-φίλοι-το-362078
Parallaxi

Για να πάρει μπρος η καθημερινότητα της πόλης δεν αρκεί η στείρα γκρίνια, χρειάζονται δραστήριοι άνθρωποι που θα κάνουν αναφορά για τα προβλήματα που συναντούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, διεκδικώντας μια καλύτερη Θεσσαλονίκη.

Το Σωματείο «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης» είναι η μετεξέλιξη του ομώνυμου facebook group και της επίσης διαδικτυακής ομάδας «Φίλοι της περιοχής της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς» σε έναν ενωμένο πυρήνα με νομική πλέον μορφή. Από το 2016 και τις πρώτες κοινοποιήσεις των κακών και των στραβών της πόλης στα social media μέχρι τον Μάιο του 2018, οπότε και συστάθηκε το Σωματείο, τα μέλη των «Φίλων» εντοπίζουν τα προβλήματα, τα γνωστοποιούν στους υπολοίπους και στη συνέχεια τα προωθούν στις αρχές. «Βασική αρχή της ομάδας είναι οι ενεργοί πολίτες να μην μένουν αδιάφοροι στην ασυδοσία», αναφέρουν στην Parallaxi τα μέλη του ΔΣ.

Διαβάστε σχετικά: Όσα απεχθάνονται οι ξένοι τουρίστες στη Θεσσαλονίκη

«Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να επιλυθούν διάφορα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης, αλλά παράλληλα γνωστοποιούμε σε όλα τα μέλη μας τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των δημοτικών υπηρεσιών ώστε να μπορούν να αποστείλουν τη διαμαρτυρία τους», σημειώνουν αναφερόμενοι στα 200 άτομα που απαρτίζουν το Σωματείο και στους 4.000 χρήστες του Facebook που συμμετέχουν στις δύο διαδικτυακές ομάδες.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Σωματείου, στον λιγοστό χρόνο «ζωής» του, ήταν το άνοιγμα του Γαλεριανού Ανακτόρου στο κοινό. «Μια ομάδα από κατοίκους, επιχειρηματίες και εργαζόμενους της Δημητρίου Γούναρη μας ζήτησαν να το αναδείξουμε διαδικτυακά και έτσι ξεκίνησε ένας αγώνας μαζί τους. Προσπαθήσαμε να παρακινήσουμε τον κόσμο να το επισκεφθεί δια ζώσης ενώ παράλληλα διοργανώθηκαν τρεις ξεναγήσεις και άλλες τρεις μουσικές εκδηλώσεις. Ο στόχος ήταν να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του ιστορικού συγκροτήματος. Πρόσφατα μάλιστα αποκαλύφθηκαν και τα ψηφιδωτά, το οποίο ήταν ένα από τα αρχικά αιτήματά μας».

Σκοπός του Σωματείου είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στο ιστορικό κέντρο. «Δεν είμαστε υπέρ ή κατά ουδενός πολιτικού φορέα, γιατί δεν είμαστε αντίπαλοι αλλά βοηθοί στο έργο των υπηρεσιών που έχουν ως αντικείμενο τον δημόσιο χώρο και τα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Είμαστε ”τα μάτια τους” στο κέντρο. Θα ήταν ευχής έργον αν ο κάθε δημότης ενδιαφερόταν για την γειτονιά του και μας ενημέρωνε σχετικά, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να είμαστε πανταχού παρόντες. Ό, τι βλέπετε, φωτογραφίστε το και στείλτε το στην ομάδα. Η στείρα κριτική, η μικροπολιτική σκοπιμότητα και η ανούσια γκρίνια θεωρούμε ότι δεν έχουν αποτέλεσμα», προσθέτουν.

Οι 8 «πληγές» της Θεσσαλονίκης, σκαναρισμένες από τους Φίλους του Ιστορικού Κέντρου:

Κοινόχρηστος χώρος. Δεν είμαστε κατά των τραπεζοκαθισμάτων, αλλά να υπάρχει κάποιο όριο και ευταξία. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η ασυδοσία. Ειδικότερα υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν δύναται να έχουν πρόσβαση άτομα με αναπηρία, αλλά και γενικότερα υπάρχει θέμα πρόσβασης και κινητικότητας για όλους τους πολίτες.

Απορρίμματα/Ογκώδη αντικείμενα: Η κατάσταση είναι τραγική από πολλές απόψεις. Από την ασυδοσία των συνεργείων, την αδιαφορία των περίοικων αλλά και την κακή οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητος. Όλοι μας, αλλά και οι υπάλληλοι καθαριότητας, μετά το τέλος της βάρδιας τους, κάλλιστα θα μπορούσαν να ενημερώνουν για τα σημεία που υπάρχει πρόβλημα. Δεν τα αναφέρουν στην αρμόδια υπηρεσία, δεν υπάρχει εσωτερική οργάνωση; Είναι λάθος η νοοτροπία να αδιαφορούμε για ό,τι δεν ευθυνόμαστε ή δεν μας αφορά.

Διαβάστε σχετικά: Πόσες ντουλάπες θα βγάλετε ακόμα στο πεζοδρόμιο;

Πράσινο: Τα πάρκα και οι νησίδες του ιστορικού κέντρου, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι σε κακή κατάσταση. Έγιναν πολλές αναφορές και ευτυχώς ξεκίνησε η αποκατάστασή τους, όπως για παράδειγμα τον περασμένο Μάιο που έγιναν οι αναπλάσεις στην Πλατεία Αγίας Σοφίας και την Πλατεία Αριστοτέλους.

Στάθμευση: Δεν χειροτέρεψε σίγουρα τα πράγματα το Thesis. Το χάος που επικρατούσε, συνεχίζει. Υπάρχουν σημεία που θα έπρεπε οι αρμόδιοι να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στους μόνιμους κατοίκους. Μέσω κάποιων εκδηλώσεων, συζητήσεων και συναντήσεων «κερδίσαμε» κάποιες θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους και περιμένουμε να αποδοθούν κι άλλες μέσω της αποχαρακτηρισμού θέσεων φορτοεκφόρτωσης. Για παράδειγμα, είδαμε την Καστριτσίου που άλλαξε χρήση και αποδόθηκε στους μόνιμους κατοίκους (μπλε διαγράμμιση). Ως προς τους επισκέπτες, είναι καλό να μπορούν να σταθμεύουν άνετα, αλλά πιστεύουμε ότι η αναλογία θέσεων θα έπρεπε να είναι σε μεγάλο ποσοστό υπέρ των μονίμων κατοίκων, όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Γενικά ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των θέσεων, των αιτήσεων, των δικαιούχων, κλπ. του Thesis. Υπάρχουν αιτήματά μας και ζητήματα σε εκκρεμότητα και περιμένουμε την υλοποίηση υποσχέσεων που μας έδωσαν οι αρμόδιοι φορείς.

Συντήρηση αστικού εξοπλισμού/ Παγκάκια/Φωτιστικά: Ο αστικός εξοπλισμός δεν συντηρείται επαρκώς. Για παράδειγμα, δεν μπορεί στην Αγίας Σοφίας να έχουν «αφαιρεθεί» τα σκεπάσματα από τα καλάθια αχρήστων και μετά από ενάμιση χρόνο να μην έχουν αντικατασταθεί.

Αστυνόμευση: Δυστυχώς είναι εκ των ων ουκ άνευ και μάλιστα θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη. Δεν μπορούμε να κρίνουμε πώς και σε ποια μέρη πρέπει να είναι αυστηρότερη, είναι δικό τους θέμα. Μπορούμε να περιγράψουμε καταστάσεις, να προτείνουμε ιδέες, αλλά όχι τις λύσεις γιατί δεν έχουμε την τεχνογνωσία και δεν είναι δουλειά μας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι στη πρόθεσή μας να υποκαταστήσουμε τον δήμο ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.

Δημόσιες τουαλέτες: Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη και σκοπεύουμε στο άμεσο μέλλον να επικεντρωθούμε σε αυτό το ζήτημα και να ζητήσουμε απαντήσεις.

Διαβάστε σχετικά: Αυτές είναι οι δημόσιες τουαλέτες που συναντάς στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης

Νέα Παραλία: Είναι θλιβερή η εικόνα της με τους πλανόδιους πωλητές να έχουν κάνει «κατάληψη» με γεννήτριες παρατεταγμένες καθ’ όλο το μήκος της και Περιφέρεια, Δήμος και Αστυνομία να αποποιούνται ουσιαστικά των ευθυνών τους και να δείχνουν ο ένας τον άλλον. Οι καντίνες έχουν δικαίωμα να σταθμεύουν στο ίδιο σημείο μόνο για δύο ώρες κι αυτό είναι θέμα της τροχαίας. Είναι ντροπή για την πόλη μας η όλη εικόνα.

Σύμφωνα με το Σωματείο, «με ορισμένες υπηρεσίες υπάρχει άριστη συνεργασία, αλλά υπάρχουν και υπηρεσίες που είναι επιεικώς ανεπαρκείς». Ως θετικές κινήσεις από πλευράς του Δήμου, οι Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου αναφέρουν τις ράμπες ΑΜΕΑ που ξεκίνησαν να τοποθετούνται τον Μάιο και τα ηλεκτρονικά κολονάκια στους πεζοδρόμους. «Ένα από τα αιτήματα μας ήταν να γίνουν οι ράμπες ΑΜΕΑ και διαβάσεις όπου δεν υπάρχουν στην κέντρο. Υπάρχουν δρόμοι και περιοχές που η κατάσταση είναι τραγική (π.χ. Ολύμπου). Τον Μάρτιο άρχισε να υλοποιείται το αίτημα αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις», επισημαίνουν.

Ταυτόχρονα, η εφαρμογή «Βελτιώνω την πόλη μου» θεωρείται από το Σωματείο «μια πολύ καλή κίνηση του δήμου που αν τη χρησιμοποιούσε το 50% των δημοτών, θα είχαμε σαφώς πολύ καλύτερα αποτελέσματα».

*Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου αποτελούν οι: Άκης Λαζάρου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Χριστίνα Καρμιράντζου, Σύνθια Μορτζικιάν και Ιωακείμ Αγοραστός. Μπορείτε να βλέπετε την καθημερινή δραστηριότητα των Φίλων του Ιστορικού Κέντρου με ένα κλικ στο σχετικό facebook group. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα