Featured

Bόλτα γύρω από τη ΔΕΘ – 9 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Μία διαδρομή σε μία από τις πιο ιστορικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, ξεναγήσου στην πόλη σου!

Γιάννης Δελήμαρης
bόλτα-γύρω-από-τη-δεθ-9-στάσεις-που-πρέπ-651186
Γιάννης Δελήμαρης

Η ευρύτερη περιοχή της ΔΕΘ αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία της Θεσσαλονίκης. Ούσα στο κέντρο της πόλης και γεμάτη από ενδιαφέροντα μέρη, ιστορικά κτίρια, μουσεία και πράσινες μικρές οάσεις είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις αυτήν την διαδρομή εσύ που ζεις εκεί αλλά κι εσύ που ήρθες για μία σύντομη επίσκεψη. 

Τα περισσότερα από τα μέρη αυτά είναι γνωστά σε ‘κείνους που μεγαλώσανε εδώ, Λευκός Πύργος, Αρχαιολογικό Μουσείο, Πάρκο Ξαρχάκου και MOMus, είναι μερικές από τις στάσεις που πρέπει να κάνεις σε αυτή τη νοητή κάθετη διαδρομή που σημάδεψε ιστοριές της πόλης και άλλαξε με τα χρόνια διάφορες ταυτότητες.

Ας ξεκινήσουμε: 

Στάση Νο. 1 – Λευκός Πύργος

Φυσικά ο Λευκός Πύργος δεν θα μπορούσε να μην είναι πρώτος στη λίστα μας! Οι πολλές συστάσεις θα ήταν περιττές, είναι σίγουρα το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο της Βορείου Ελλάδος και αν πεις πως δεν έχεις σταθεί μπροστά για φωτογραφία σίγουρα θα είναι ψέμα. Κάποτε αποτελούσε φυλακή θανατοποινιτών και ήταν γνωστός ως «Πύργος του Αίματος» ενώ σήμερα είναι το σημείο κατατεθέν της πόλης. Βίωσε τον απόλυτο προορισμό της κουλτούρας και της διασκέδασης με το ιστορικό καφενείο δίπλα του ”Ο Κήπος Του Λευκού Πύργου” να προσφέρει θέαμα, καλό φαγητό και σινεμά για αρκετά χρόνια. Στο σήμερα, ο χώρος λειτουργεί ως ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία της πόλης με μια επίσκεψη εντός του οποίο θα κάνεις μία ιστορική αναδρομή στα πιο σπουδαία γεγονότα που συγκλόνισαν την πορεία της Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως, οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης δεν έχουν επισκεφθεί το μουσείο.

Εικόνα: Τζένη Δαμίγκου. Γενάρης `69. Πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη!

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον με τον Πύργο παρουσιάζει και το πάρκο έξω από αυτόν. Τα γρασίδια του αποτελούν τον ιδανική στάση πρασίνου με θέα το Θερμαϊκό και το μνημείο, για άτομα όλων των ηλικιών. Φοιτητές και οικογένειες που πηγαίνουν εκεί για να χαλαρώσουν αλλά και για κάνουν πικ νικ. Η ιδανική στιγμή για να επισκεφτείς τον Λευκό Πύργο, είναι εκείνη που ο ήλιος πέφτει στη θάλασσα.

Στάση Νο. 2 – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στη γειτονιά της ΔΕΘ, και συγκεκριμένα επί της οδού Ανδρονίκου, συναντά κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το κεντρικό μουσείο της Βορείου Ελλάδας. Το μουσείο φιλοξενεί μόνιμες εκθέσεις σχετικές με την προϊστορική και αρχαία Μακεδονία, καθώς επίσης και διάφορες άλλες περιοδικές εκθέσεις γύρω από συγκεκριμένες θεματικές.

Ακόμη και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται έχει τη δική του ιστορική σημασία. Ανεγέρθηκε ειδικά για τις ανάγκες του μουσείου στις αρχές της δεκαετίες του 1960 με σχέδια του επιφανούς Έλληνα αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο Νεότερης Κληρονομιάς. Λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τις 8 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ. Επίσης,ο κήπος του αποτελεί στέκι καλλιτεχνών, συγκεκριμένα εδώ και περίπου 10 χρόνια μαζεύονται χορευτές του δρόμου και ακροβάτες κάθε βράδυ και πραγματοποιούν προπονήσεις. Η αυλή του είναι σημείο συνάντησης για εκδηλώσεις και συναυλίες.

Στάση Νο. 3. Πάρκο Ξαρχάκου

Το πάρκο Ξαρχάκου το επισκέπτονται άνθρωποι όλων των ηλικιών. Είτε για να χαλαρώσει κανείς είτε για να γυμναστεί, είναι μία από τις πιο όμορφες πράσινες οάσεις στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα τα δέντρα που το περιτριγυρίζουν προσφέρουν μοναδική δροσιά ειδικά για τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού. Τα όργανα γυμναστικής που έχουν τοποθετηθεί εκεί τα τελευταία τρία χρόνια από τον Δήμο, το καθιστούν μια πολύ αξιόλογη επιλογή για υπαίθρια γυμναστική. Το συγκεκριμένο πάρκο έχει αλλάξει αρκετές ταυτότητες και τα τελευταία δέκα χρόνια έχει βελτιώσει αδρά την εικόνα του.

Στάση Νο. 4 – MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μέσα στο χώρο της ΔΕΘ βρίσκεται το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ένα από τα πιο σπουδαία ιστορικά κτίσματα στο κέντρο, περιτριγυρίζεται από ιδιαίτερα χρωματιστά γλυπτά. Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και αποτελούσε το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, με μία δωρεά του Αλέξανδρου Ιόλα. Βασική του αρμοδιότητα είναι φυσικά η προαγωγή της σύγχρονης τέχνης και η μελέτη ρευμάτων της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνει την δυνατότητα σε πολλούς νέους καλλιτέχνες να εκθέσουν τα έργα τους. Το μουσείο διαχειρίζεται μια πληθώρα συλλογών έργων τέχνης και αποτελεί μέλος του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus). Είναι ένας κρυφός θησαυρός χωμένος κάτω από τα περίπτερα της ΔΕΘ.

Στάση Νο. 5. – Θερινό Cinema Ellinis

Επί της Λεωφόρου Στρατού συναντάς το θρυλικό θερινό σινέ Ελληνίς, ένας από τους πιο γνωστού κινηματογράφους της πόλης. Το σινεμά διαθέτει δύο αίθουσες (μια εντός της ΔΕΘ και μια ακριβώς πάνω στην ταράτσα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου) και προβάλλει ταινίες για όλα τα γούστα. Ενδείκνυται για να περάσετε μια ωραία, ήσυχη βραδιά κάτω από τα άστρα. Το πιο όμορφο ειδιλιακό σκηνικό είναι ο φωτισμένος πύργος του ΟΤΕ πίσω από την σκηνή.

Στάση Νο. 6. Ο πύργος του ΟΤΕ

Ο Πύργος του ΟΤΕ , που στην πραγματικότητα δεν ανήκει στον ΟΤΕ αλλά στη ΔΕΘ-Helexpo,  είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της Θεσσαλονίκης. Με ύψος 76 μέτρων προσφέρει μια μοναδική θέα σε όσους αποφασίσουν να απολαύσουν τον καφέ τους στην καφετέρια που υπάρχει στον τελευταίο του όροφο. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως ο όροφος αυτός δεν είναι στατικός, αλλά περιστρέφεται δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να δει κανείς ολόκληρη την πόλη.

Στάση Νο. 7. Πλατεία Συντριβανίου 

Το σιντριβάνι επί της Εγνατίας αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης και έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Κατασκευάστηκε επί τουρκοκρατίας για να κοσμήσει την τότε μεγάλη λεωφόρο Hamidye (τη σημερινή Εθνικής Αμύνης). Την εποχή της διάνοιξης της Εγνατίας στη δεκαετία του 30’, το σιντριβάνι αποσπάστηκε από τη θέση του και μεταφέρθηκε αρχικά στο παλιό γήπεδο της ΧΑΝΘ και αργότερα σε εργοτάξιο του δήμου. Λόγω της εγκατάλειψης πολλά μαρμάρινα μέρη του καταστράφηκαν. Δεκαετίες αργότερα εντοπίστηκε, αναστηλώθηκε και επανατοποθετήθηκε όχι ακριβώς στην αρχική του θέση αλλά σε πολύ κοντινό σημείο. Η αυτοσχέδια πλατεία συντριβανιού λίγο πριν την καμάρα, είναι φημισμένη για το σημείο συγκέντρωσης διαφόρων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και πορειών. Απέναντι από τα πανεπιστήμια είναι ένα ραντεβού που δίνεται ακόμα και σήμερα μεταξύ των φοιτητών, αφού βρίσκεται απένατι στα πανεπιστήμια.

Στάση Νο. 8 – ABC Hotel

Ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της πόλης, το ABC απέναντι ακριβώς από την πλατεία του συντριβανιού. Εκεί μπορείς να απολαύσεις το πρωινό και τον καφέ σου. Κουβαλά ιστορίες χρόνων και το έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς διάφορες γνωστές προσωπικότητες της χώρας. Το abc Hotel ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1970. Το όνομα του ξενοδοχείου προέρχεται από τα αρχικά του ιδρυτή του Αθανάσιου Μπρόβα (Athanassios Brovas son of Christos).  Το abc στα τόσα χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο που το διάλεξαν για το φιλικό και κλασικό του χαρακτήρα. Οι φοιτητές της δεκαετίας του ‘70, οι σπουδαστές του Lower Certificate Αγγλικών τη δεκαετία του ‘80, οι καλλιτέχνες, οι τραγουδιστές και οι ηθοποιοί του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τραγουδιού, οι Πανεπιστημιακοί και οι Ακαδημαϊκοί των σημαντικών συνεδρίων, αλλά και οι εμπορικοί επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είναι όλοι μέρος του ABC.

Στάση Νο. 9 – Δεσπεραί

Ένα από τα αγαπημένα μεζεδοπωλεία της πόλης με εκπληκτικό φαγητό για να κλείσεις την διαδρομή σου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το ”Δεσπεραί”. Τιμώντας το όνομα του δρόμου οι δημιουργοί του ομώνυμου μεζεδοπωλείου έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό που θυμίζει πολύ παλαιό σπίτι, με κεντημένα εργόχειρα, πίνακες από αυτούς που συναντούσες σε αστικά σαλόνια και φλοράλ ταπετσαρία στην όμορφη κολόνα παρέα με πολύελαιους άλλης εποχής. Ο ήλιος που το λούζει τα μεσημέρια, το έντεχνο ελληνικό όλη μέρα μέχρι το γλεντζέδικο καλό λαϊκό όταν νυχτώσει για τα καλά στα ηχεία του και η παρουσία του Νίκου Αμπράζη στην κουζίνα που ονειρεύτηκε να χτίσει εδώ ένα μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες ελληνικές, τίποτε ξενικό στις επιλογές του και με διάθεση για ανανέωση ανάλογα με τις εποχές, χειμώνα ή καλοκαίρι, με πιάτα που ταιριάζουν αναλόγως. Εξαιρετικά προσεγμένο στήσιμο πιάτων και γεύσεις που πραγματικά αξίζουν.

Διαβάστε επίσης:

Βόλτα στα ανατολικά της Σαλονίκης – 9 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

https://parallaximag.gr/thessaloniki/ano-poli-%e2%80%95-10-must-staseis-pou-prepei-na-kaneis-otan-tin-perpatas

Βόλτα στην Τούμπα – 13 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα