Επικαιρότητα

Camera Obscura: Στα χαλάσματα της μεγάλης πυρκαγιάς της πόλης

Συμπληρώθηκαν 105 χρόνια από την καταστροφή που άλλαξε τον χάρτη της Θεσσαλονίκης 

Γιώργος Σχοινάς
camera-obscura-στα-χαλάσματα-της-μεγάλης-πυρκαγιά-900672
Γιώργος Σχοινάς

Πριν 105 χρόνια, τον Αύγουστο του 1917, και συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου, ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στην Θεσσαλονίκη.

Υπολογίζεται ότι η πυρκαγιά μέσα σε 32 ώρες έκαψε 9.500 σπίτια, αφήνοντας άστεγους πάνω από 70.000 ανθρώπους. Η ζημιά της πυρκαγιάς στην πόλη ήταν τεράστια.

Ο ανασχεδιασμός της πόλης, μετά την φωτιά, γέννησε μια νέα Θεσσαλονίκη, «μέσα από τις στάχτες της».

Η συγκεκριμένη φωτογραφία προέρχεται από τα αρχεία NARA (Εθνικά Αρχεία Η.Π.Α). Απεικονίζει μια μάνα να κάθεται αγκαλιά με το παιδί της στα χαλάσματα που άφησε πίσω της η πυρκαγιά του 1917. Στο βάθος δεξιά διακρίνεται το τζαμί Ακτσέ Μεστσίντ. Με βάση αυτό, υπολογίζεται ότι το εικονιζόμενο διώροφο κατεστραμμένο κτήριο βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής Διαγωνίου.

Η γειτονιά αυτή είχε ξανακαεί στην πυρκαγιά του 1890 και μετά την ανοικοδόμησή της κατοικούνταν από σχετικά εύπορες οικογένειες που κοινωνικά ανήκαν, κυρίως, στην μεσαία τάξη . Αυτή η παραδοχή επιβεβαιώνει και την θεωρία ότι η καταστροφική πυρκαγιά έπληξε διαταξικά την Θεσσαλονίκη, καταστρέφοντας τόσο τις φτωχές, όσο και τις πλουσιότερες γειτονιές της πόλης.

* Η στήλη του περιοδικού Parallaxi με τίτλο Camera Obscura παρουσιάζεται με την επιμέλεια της ομάδας «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης»https://www.facebook.com/groups/8080169598