Οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης βγαίνουν μπροστά για να πάει η ΔΕΘ στη Σίνδο
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το Σεπτέμβριο
Σημαντικές πρωτοβουλίες δημάρχων από τη δυτική Θεσσαλονίκη φέρνουν μπροστά ξανά την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο.
O δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης επισημαίνει σε δήλωσή του, για μία ακόμη φορά, πως η μόνη εφικτή και βιώσιμη λύση για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη είναι η δημιουργία καταπράσινου Μητροπολιτικού Πάρκου στους χώρους όπου σήμερα βρίσκεται η ΔΕΘ για να ανασάνει η πόλη και η μεταφορά του Εκθεσιακού φορέα στα δυτικά για να επιτευχθεί επιτέλους η ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά της η δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρεται στα κέρδη που θα αποκτήσει η δυτική Θεσσαλονίκη από τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο.
Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Σίμος Δανιηλίδης:
Λίγες μόνο ημέρες μετά την αλλαγή των κυβερνητικών σχεδίων για τη ΔΕΘ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού στην τελευταία επίσκεψή του στην πόλη και τη σύσκεψη με τους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης, δήθεν εναλλακτικές προτάσεις χωροθέτησης της ΔΕΘ προκαλούν προβληματισμούς σχετικά με τη σκοπιμότητά τους και υποψίες εξυπηρέτησης σκοτεινών συμφερόντων.
Πολύ περισσότερο τώρα που ήρθε με τον πιο επίσημο τρόπο -σε συνάντηση με την Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ- η επιβεβαίωση από τα χείλη του πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) Σταμάτη Αγγελόπουλου ότι «το πανεπιστήμιο δύναται να συμβάλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης με όλα τα μέσα που διαθέτει (εκπαιδευτικά, επιστημονικά, ερευνητικά) αλλά και με τα περιουσιακά του στοιχεία». Έτσι καταρρίφθηκε και η κατευθυνόμενη παραφιλολογία τις ημέρες της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ότι δήθεν δεν υφίσταται χώρος στη Σίνδο.
Τώρα λοιπόν είναι ακόμη πιο περίεργο και μάλλον στην υπηρεσία συμφερόντων να προτείνονται όψιμα άλλες λύσεις από τη μόνη λογική και βιώσιμη για τη ΔΕΘ, την πόλη και τη δυτική πλευρά της που είναι η μεταφορά του εκθεσιακού κέντρου στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Σίνδο. Άλλωστε, αυτή η λύση προκρίθηκε από τους ειδικούς ήδη μετά το 2000 αφού επιλέχθηκε ομόφωνα από ανεξάρτητη τεχνοκρατική επιτροπή που την ξεχώρισε από άλλους πέντε χώρους μεταξύ των οποίων και η περιοχή αεροδρομίου επειδή πληροί τις σημαντικότερες προδιαγραφές (διασταύρωση ΠΑΘΕ-Εγνατίας, εφαπτόμενη σιδηροδρομική γραμμή, γειτνίαση με το λιμάνι άμεση επέκταση προαστιακού).
Από την άλλη, η ανάπτυξη στα δυτικά που αποτελεί ζητούμενο εδώ και τέσσερις δεκαετίες και ανιχνεύεται μόνο στις υποσχέσεις και τα ευχολόγια όλων των κυβερνήσεων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί όλους, ειδικά όσους θέλουμε να λέμε ότι εμπνεόμαστε από τα ιδεώδη της ισόρροπης ανάπτυξης των πόλεων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.
Στη δυτική Θεσσαλονίκη κατοικεί, ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά κατά πλειοψηφία το πιο δυναμικό κομμάτι της πόλης, η εργατική τάξη, επιστήμονες, επαγγελματίες, φοιτητές και χιλιάδες μαθητές. Όσοι λοιπόν αγνοούν αυτή την πλευρά της πόλης επιδίδονται σε έναν ιδιότυπο κοινωνικό ρατσισμό αγνοώντας στην πράξη τις καθημερινές ανάγκες 500.000 πολιτών!
Η αδικημένη, ξεχασμένη, υποβαθμισμένη και περιθωριοποιημένη δυτική Θεσσαλονίκη όπως επισημαίνει επανειλημμένως και ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας αποτελεί το φουγάρο της Θεσσαλονίκης αφού δυστυχώς μέχρι σήμερα κρίνεται κατάλληλη μόνο για τη φιλοξενία της βαριάς οχλούσας βιομηχανίας της πόλης και άλλων, ιδιαίτερα επιβαρυντικών για το περιβάλλον, μονάδων. Αντιθέτως, ποτέ δεν βρίσκει εκεί θέση καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία ή δομή όπως συμβαίνει με την ανατολική πλευρά της πόλης όπου έχουν την έδρα τους το ΕΚΕΤΑ, το ΝΟΗΣΙΣ, το CEDEFOP, το ΚΕΔΕΚ, το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδας, ο ΕΦΕΤ, το Τεχνολογικό Πάρκο, διάφορες θερμοκοιτίδες ανάπτυξης επιχειρήσεων, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το αγρόκτημα του ΑΠΘ, το ΤΕΦΑΑ και το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, το Balcan Center, η Εγνατία Οδός ΑΕ, το Thess intec, κλπ. Την ίδια ώρα, ούτε μία αντίστοιχη δομή υφίσταται στα δυτικά.
Ειλικρινά, όσοι βάζουν αυτή την κρίσιμη στιγμή της αλλαγής της κυβερνητικής θέσης και άλλη πρόταση στο τραπέζι για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, θυμίζουν τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου στο δήμο Θεσσαλονίκης η οποία ενώ αναγκάστηκε να αποδεχθεί την αναγκαιότητα μεταφοράς της Έκθεσης εκτός κέντρου έδινε εμμονικά μάχη οπισθοφυλακής για να επιτύχει την κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου στους Λαχανόκηπους, δηλαδή στα στενά διοικητικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης. Η πρόταση βέβαια απορρίφθηκε ως εντελώς ακατάλληλη…
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη πρόταση για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δημοσίου χώρου όπου σήμερα βρίσκεται η ΔΕΘ από την μεταφορά του εκθεσιακού κέντρου σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που θα έχουν και τη δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών συνεδρίων στη Σίνδο.
Η πρόταση αποτελεί και την μοναδική ελπίδα για τον πρασινισμό του κέντρου της πόλης με παράλληλη αναπτυξιακή ώθηση στην παραμελημένη δυτική Θεσσαλονίκη.
Στην κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε οποιαδήποτε ολιγωρία ή παρέκκλιση από το στόχο μας θα έχει επιπτώσεις στο μέλλον μας και ιδιαίτερα στο μέλλον της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Επικεντρώνουμε και πάλι στο στόχο και ζητάμε:
-Την άμεση μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο με την παράλληλη κατεδάφιση όλων των κτισμάτων που συναποτελούν το εκθεσιακό κέντρο πέραν αυτών που είναι διατηρητέα. Άλλωστε η πλειονότητα των κτιρίων μέσα στη ΔΕΘ στην καρδιά της πόλης προσβάλλουν με την αισθητική τους την ιστορία της
-Τη δημιουργία στους χώρους που σήμερα καταλαμβάνει η ΔΕΘ ενός καταπράσινου Μητροπολιτικού Πάρκου που θα συμβάλει στη δημιουργία του Πράσινου Πετάλου το οποίο θα ξεκινάει από την παραλία θα περιλαμβάνει το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 424, την περιοχή της Αγίας Φωτεινής, το Γ’ Σώμα Στρατού που ως Νατοϊκό πλέον στρατηγείο θα πρέπει να μεταφερθεί εκτός πόλης, την Ευαγγελίστρια (στα πρώην κοιμητήρια και πέριξ με τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις που δεσμεύεται να ολοκληρώσει ο δήμος μας), τους Κήπους του Πασά, το περιαστικό δάσος και μέσω των Μετεώρων Πολίχνης θα φτάνει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 ΓΣΝ και από εκεί μέσω Ευκαρπίας και ΤΙΤΑΝ στο Καλοχώρι. Εκατοντάδες χιλιάδες φυτεύσεις σε δημόσιους χώρους θα δώσουν στην πόλη ένα «Πράσινο Πέταλο» το οποίο θα της επιτρέψει να ανασάνει.
-Τη δημιουργία στη δημόσια έκταση που επελέγη ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 στη Σίνδο, ενός υπερσύγχρονου Εκθεσιακού και Συνεδριακού κέντρου. Ενός κέντρου που θα δώσει στη Θεσσαλονίκη το προφίλ της πόλης που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί διεθνείς εκθέσεις υψηλών προδιαγραφών και θα την επανατοποθετήσει στον παγκόσμιο χάρτη των πόλεων-διεθνών εκθεσιακών και συνεδριακών κέντρων επιτρέποντάς της να διεκδικήσει επάξια την ΕΧPO.
Η άμεση δημιουργία μεγάλου καταπράσινου Μητροπολιτικού Πάρκου στο κέντρο της πόλης αφορά την ίδια μας τη ζωή. Αλλά και η δυτική Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει το 2040 (στην καλύτερη περίπτωση) για να ανασάνει όταν -σύμφωνα με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς- φτάσει εκεί το μετρό.
Το πιο ζωντανό κομμάτι της πόλης αξίζει καλύτερη τύχη και πιο σοβαρή αντιμετώπιση από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά.
Το διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης μπορεί να λειτουργήσει στους χώρους του ΔΙΠΑΕ, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, μέσα στην επόμενη τριετία.
Δήμος Δέλτα: Επιστολή Γερακίνας Μπισμπινά στον πρωθυπουργό για τη ΔΕΘ
Η δήμαρχος Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά έστειλε χθες επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ και της ισόρροπης ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη της δυτικής πλευράς της πόλης για αναπτυξιακές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας. Αναλυτικά παρακάτω η επιστολή της Δημάρχου Δέλτα:
Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας ,
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Κοινοποίηση: Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με αφορμή τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις σας περί αναθεώρησης του σχεδίου ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ειδικότερα την πρόθεσή σας να προχωρήσει η ανάπλαση με έμφαση στο πράσινο και στις ήπιες χρήσεις, επιθυμούμε να θέσουμε εκ νέου υπ’ όψιν σας μία πρόταση που μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα μοχλό ισόρροπης ανάπτυξης για την πόλη και αναγκαίο συμπλήρωμα της νέας κατεύθυνσης της ΔΕΘ: τη δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού κέντρου για χρήσεις μεγάλης όχλησης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στη Σίνδο, στον χώρο του αγροκτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.
Ο Δήμος Δέλτα, ο οποίος απέχει μόλις ένα τέταρτο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, συνιστά έναν από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς πόλους της Βόρειας Ελλάδας. Στα όριά του φιλοξενούνται τρεις βιομηχανικές ζώνες, στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία, ενώ παράλληλα αποτελεί κέντρο πρωτογενούς παραγωγής με υψηλή συγκέντρωση γεωργικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Ο συνδυασμός των παραπάνω δημιουργεί ένα μοναδικό οικοσύστημα παραγωγής, εμπορίου, μεταποίησης και τεχνογνωσίας. Σε αυτό το περιβάλλον, η ίδρυση ενός νέου, σύγχρονου και πολυλειτουργικού εκθεσιακού κέντρου δεν αποτελεί απλώς μια επιλογή υποστήριξης του σχεδίου της νέας ΔΕΘ αλλά μια εθνικής σημασίας επένδυση με πολλαπλά οφέλη.
Η εγκατάσταση ενός εκθεσιακού κέντρου μεγάλης κλίμακας στη Σίνδο δίνει, πρώτα απ’ όλα, την ευκαιρία να αποσυμφορηθεί το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, που σήμερα φιλοξενεί ακόμη εκδηλώσεις και εκθέσεις με αυξημένες απαιτήσεις μεταφοράς, στάθμευσης και διαχείρισης πλήθους. Η Σίνδος προσφέρει, λόγω θέσης, έναν από τους πιο προσβάσιμους κόμβους της χώρας: βρίσκεται πλησίον της Εγνατίας Οδού, του ΠΑΘΕ, του λιμανιού, του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ και του υπό δημοπράτηση Δυτικού Προαστιακού αλλά και του αναπτυσσόμενου διαμετακομιστικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί άμεσα τον τεράστιο όγκο βιομηχανικών και επιχειρηματικών εγκαταστάσεων της περιοχής. Με την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων σε επίπεδο μεταφορών και logistics, η περιοχή της Σίνδου θα αποτελέσει αναπόφευκτα τον κύριο πόλο μετακίνησης και διασύνδεσης Βαλκανίων, Ανατολικής Ευρώπης και Ελλάδας. Η προσθήκη ενός εκθεσιακού κέντρου σε αυτό το οικοσύστημα είναι απολύτως φυσική και θα ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, ένα νέο εκθεσιακό κέντρο στη Σίνδο θα προσφέρει σημαντικές δυνατότητες στον αγροτοδιατροφικό και βιομηχανικό τομέα της περιοχής, ενισχύοντας την παρουσία της Ελλάδας σε διεθνή fora μέσω κλαδικών εκθέσεων που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται υπό συνθήκες πίεσης και ανεπαρκών υποδομών στο αστικό κέντρο. Η γεωγραφική εγγύτητα του χώρου με τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στις εκθέσεις, αλλά και με τις παραγωγικές μονάδες που θέλουν να προβληθούν, μειώνει το κόστος, απλοποιεί τη διοργάνωση και αυξάνει την αποδοτικότητα των συμμετεχόντων. Παράλληλα, σε μια εποχή που η περιβαλλοντική διάσταση της χωροθέτησης γίνεται κρίσιμος παράγοντας σχεδιασμού, η μεταφορά των εκθέσεων μεγάλης όχλησης εκτός του κέντρου συμβαδίζει πλήρως με τις αρχές της βιώσιμης πολεοδομίας και κυκλοφοριακής διαχείρισης, περιορίζοντας τις εκπομπές ρύπων και τον κυκλοφοριακό φόρτο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η ίδρυση ενός νέου εκθεσιακού κέντρου στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεν έχει μόνο επιχειρηματικό και περιβαλλοντικό όφελος, αλλά και κοινωνική διάσταση. Η Δυτική Θεσσαλονίκη και ιδίως ο Δήμος Δέλτα έχουν μετατραπεί επί δεκαετίες σε αποδέκτες όλων των οχληρών και ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων της πόλης: αποθήκες, βιομηχανικές μονάδες, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, σωφρονιστικά καταστήματα, δομές μεταναστών. Όλα αυτά χωρίς καμία πρόβλεψη για αντισταθμιστικές υποδομές ή εμβληματικά έργα που θα μπορούσαν να δώσουν αναπτυξιακή ανάσα στην περιοχή. Είναι λοιπόν ηθικά και πολιτικά επιβεβλημένο να αναστραφεί η συνθήκη αυτή με ένα έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα λειτουργήσει ως καταλύτης οικονομικής και κοινωνικής ανάτασης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στη Σίνδο δημιουργεί ένα περιβάλλον μοναδικής δυναμικής για συνέργειες μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, της επιχειρηματικότητας και του εκθεσιακού θεσμού. Ένα τέτοιο κέντρο μπορεί να λειτουργήσει και ως κόμβος για εκπαιδευτικά συνέδρια, τεχνολογικά fora, startup incubators και διεθνή δίκτυα, ενισχύοντας την καινοτομία και τη γνώση στην περιφέρεια. Το νέο εκθεσιακό κέντρο, λοιπόν, δεν είναι ένα απλό «υποκατάστατο» της ΔΕΘ, αλλά ένας αυτόνομος και εξειδικευμένος πυλώνας στο πλαίσιο ενός διπολικού μοντέλου ανάπτυξης για την πόλη.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Η αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να εξαντλείται εντός των ορίων του ιστορικού της κέντρου. Η δύναμή της είναι οι περιφέρειές της, οι παραγωγικές της ζώνες, οι άνθρωποί της που ζουν και εργάζονται έξω από το «τείχος» της πόλης. Η ώρα έχει φτάσει για την έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας τους. Σας καλούμε να στηρίξετε την πρότασή μας και να προχωρήσετε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο, με θεσμικά, διοικητικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να αποδοθεί στη Θεσσαλονίκη – και ιδίως στη δυτική πλευρά της – ο ρόλος που της αξίζει.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και περαιτέρω τεκμηρίωση της πρότασης.
Την ίδια στιγμή οι κινήσεις των πολιτών εντείνονται.
“Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης”
Θεσσαλονίκη 23/7/25
Σταμάτης Αγγελόπουλος, Πρύτανης Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ): Το ΔΙΠΑΕ είναι δεκτικό να συμβάλει σε κάθε πρόταση της πολιτείας, μέσω της αξιοποίησης εκτάσεών του, ώστε να χρησιμοποιηθούν είτε για τη ΔΕΘ, είτε για οποιονδήποτε άλλο αναπτυξιακό σκοπό.
Αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών, αποτελούμενη από τους Γιάννη Ιωαννίδη, πρώην δήμαρχο Δέλτα, Γιάννη Μαγκριώτη πρώην βουλευτή και υπουργό, πολιτικό αναλυτή, Νίκο Παπαμίχο, χωροτάκτη πολεοδόμο, είχε συνάντηση με τον Πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) Σταμάτη Αγγελόπουλο και τους αντιπρυτάνεις Στέλιο Ξανθό, Αντιπρύτανη Οικονομικών, Παναγιώτη Τζιώνα Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Βασιλική Βρανά, Αντιπρύτανη Διοικητικών και Φοιτητικής Μέριμνας
Η αντιπροσωπεία, αφού ευχαρίστησε τον Πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις, για την συνάντηση, παρουσίασε την πρότασή της για την Νέα ΔΕΘ, που είναι:
Ένα πραγματικό Μητροπολιτικό Πάρκο, πρασίνου και αναψυχής, με σύγχρονες εκθεσιακές εγκαταστάσεις στα μετασχηματισμένα αξιόλογα υφιστάμενα κτίρια, για ελαφρές εκθέσεις, κομμάτι της μεταπολεμικής ιστορίας της πόλης, που δεν θα δημιουργούν ιδιαίτερη όχληση και δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, σε μια περιοχή, όπου η αέρια ρύπανση με τοξικά σωματίδια, είναι επίσημα χαρακτηρισμένη ως επικίνδυνη για την υγεία, μεταφέροντας παράλληλα τις βαριές εκθεσιακές δραστηριότητες σε νέο χώρο στα δυτικά της πόλης, όπως ήταν πάντα ο σχεδιασμός της πόλης, πολύ πριν εμφανιστεί η κλιματική κρίση και οι απειλές της. Να ακολουθήσουμε δηλαδή τη βιώσιμη πρακτική των ιστορικών μητροπόλεων στην Ευρώπη-και όχι μόνο, που σέβονται την μνήμη της πόλης, αξιοποιούν τον κτιριακό τους πλούτο, και αυξάνουν τους δημόσιους ελεύθερους και πράσινους χώρους, ειδικά στο κέντρο τους. Να επιλέξουμε μια λύση ιδιαίτερα οικονομική, που βοηθά την πόλη και την οικονομία της, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ελκυστικότητά της, και μεριμνά για τους ανθρώπους της και το περιβάλλον της. Δεν μπορούμε από τη μία να διακηρύσσουμε την πίστη μας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και από την άλλη να πράττουμε το ακριβώς αντίθετο.
Στην συνέχεια τόνισαν αναλυτικότερα:
1. Την δυνατότητα αξιοποίησης μέρους του διαθέσιμου οικοπέδου των 900 περίπου στρεμμάτων, που διαθέτει το ΔΙΠΑΕ, δίπλα στους μεγάλους οδικούς άξονες του ΠΑΘΕ-Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και της Εγνατίας Οδού, για την κατασκευή των εγκαταστάσεων της Νέας ΔΕΘ, που θα φιλοξενεί τις μεγάλες, πετυχημένες και βαριές εκθέσεις, όπως η Agrotica και η Zootechnia.
2. Το ΔΙΠΑΕ, μέσα από την συνεργασία με την Κυβέρνηση-Υπερταμείο και τους τοπικούς φορείς, μπορεί να αξιοποιήσει τόσο τις εγκαταστάσεις της Νέας ΔΕΘ στο χώρο του Πανεπιστημίου, όσο και τον υπόλοιπο χώρο, για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του επιστημονικού δυναμικού και των φοιτητών του.
3. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, αφού υπάρχουν δημόσιοι πόροι (Εθνικοί-Κοινοτικοί), συμφωνία εκπροσώπων πολλών φορέων και της πλειοψηφίας των πολιτών, ειδικά της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Τελευταία υπάρχει και η βούληση του Πρωθυπουργού, όπως καταγράφηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του στην συνάντηση με τους δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στην οποία αναγνώρισε το δίκιο, όσων διαφωνούν, με το μέχρι πρόσφατα προωθούμενο σχέδιο.
Από την πλευρά του Πρύτανης του ΔΙΠΑΕ, τόνισε:
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, ως δημόσιο Πανεπιστήμιο, δύναται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης με όλα τα μέσα που διαθέτει, (εκπαιδευτικά, επιστημονικά, ερευνητικά), αλλά και με τα περιουσιακά του στοιχεία. Με μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει την εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία και τη διασύνδεση με την τοπική κοινωνία και οικονομία, το ΔΙΠΑΕ είναι σε θέση να διαδραματίσει έναν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη. Το ΔΙΠΑΕ είναι δεκτικό να συμβάλει σε κάθε πρόταση της πολιτείας, μέσω της αξιοποίησης εκτάσεών του, ώστε να χρησιμοποιηθούν είτε για τη ΔΕΘ, είτε για οποιονδήποτε άλλο αναπτυξιακό σκοπό.