Θεσσαλονίκη

Δήμος Θεσσαλονίκης: Στον «αέρα» η ανάπλαση στους Στάβλους Παπάφη λόγω χρηματοδοτικού κενού

Τι προέβλεπε ο σχετικός ο διαγωνισμός και το έλλειμμα στο ταμείο του δήμου - Πως είναι σήμερα ο χώρος

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-στον-αέρα-η-ανάπ-1083858
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε χρηματοδοτικό κενό κινδυνεύει να εκπέσει το έργο της ανάπλασης των «Στάβλων Παπάφη» στην περιοχή της Τούμπας, καθώς σύμφωνα με τον διαγωνισμό που διενεργήθηκε, το έργο δημοπρατήθηκε τελικά για 16,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ στα ταμεία του δήμου, για το συγκεκριμένο έργο, έχουν διασφαλιστεί και υπάρχουν μόνο 12 εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχει δηλαδή ένα χρηματοδοτικό κενό 4 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία στην εισήγηση τους οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι υποστηρίζουν ότι είναι δυνατό να καλυφτούν από ιδίους πόρους, πράγμα όμως αδύνατο καθώς το ταμείο του δήμου είναι ελλειμματικό και το άνοιγμα ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί πως ο χώρος των πρώην στάβλων της Παπάφη, συνολικής επιφάνειας 4.775 τ.μ., θα αξιοποιηθεί για κοινωφελείς χρήσεις, ενώ προβλέπονται ακόμη η διαμόρφωση χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς.

Τα στοιχεία για το έλλειμμα χρηματοδότησης, προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που είχαν στελέχη της νέας διοίκησης του Στέλιου Αγγελούδη, για την πορεία των έργων του δήμου. Κύκλοι της παράταξης Αγγελούδη, αναφέρουν ότι το ίδιο μοτίβο, με κενά στη χρηματοδότηση, παρουσιάζεται και σε άλλα έργα που έχει δρομολογήσει η διοίκηση Ζέρβα ενώ αναφέρουν ότι η σχετική σύμβαση ανάθεσης ακόμα δεν έχει υπογραφεί. Καλούν δε τη διοίκηση Ζέρβα να μην την υπογράψει, την ώρα που υπάρχει αυτό το χρηματοδοτικό κενό των 4 εκατομμύριων ευρώ.

«Λένε ότι έχουν βρει 45 εκατομμύρια για όλα τα έργα, αλλά αυτό δεν ισχύει», αναφέρουν πηγές από την παράταξη Αγγελούδη.

Σε ότι αφορά το έργο των Στάβλων Παπάφη, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στη διαδικασία «συμβασιοποίησης» για 16,5 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα, που   είχαν εξασφαλίσει από το υπουργείο Εσωτερικών μόλις 12 εκατομμύρια.

Πως προέκυψε το χρηματοδοτικό κενό των 4,5 εκατομμυρίων

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση του έργου και το ΥΠΕΣ εξέδωσε μία πίστωση από το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης, δηλαδή από εθνικούς πόρους, το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Ακολούθησε η σχετική μελέτη, που κόστισε περίπου 1 εκατομμύριο. Ωστόσο η μελέτη αυτή ανέδειξε ότι ο «πραγματικός προϋπολογισμός δημοπράτησης» του έργου, ανέρχεται στα 18,5 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι αυτός με τον οποίο βγαίνει σε δημοπράτηση ένα έργο, επί του οποίου αναμένεται μία εύλογη έκπτωση, που για την κατηγορία των κτιριακών έργων, η μέση έκπτωση των παρόμοιων έργων μπορεί να ανέλθει και στο 30%.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχοντας λοιπόν 12,5 εκατομμύρια στο ταμείο, δημοπράτησε ένα έργο 18,5 εκατ. ευρώ ευελπιστώντας ότι θα καταλήξει στα 12 εκατομμύρια. Όμως κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού. υπήρξαν δύο «παράδοξα»: εμφανίστηκε μόνο ένας ανάδοχος και η προσφορά έκπτωση που κατέθεσε ήταν πολύ χαμηλή, μόνο 8,5%.

Το αποτέλεσμα ήταν να κατακυρωθεί το έργο στα 16,5 εκατομμύρια ενώ ο δήμος έχει στα ταμεία του μόλις 12 εκατομμύρια.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της παράταξης Αγγελούδη «δηλαδή υπάρχει ένα χρημαποτοδοτικό κενό στο έργο το οποίο αν ανατεθεί και αρχίσει να εκτελείται κάποια στιγμή θα σταματήσει να εκτελείται διότι δεν θα υπάρχουν χρήματα. Δηλαδή αφενός θα σταματήσουν οι εργασίες και μπορεί το έργο και ο δήμος, να μπλέξουν σε ένα κύκλο νομικών προσφυγών και διεκδικήσεων λόγω του χρηματοδοτικού κενού».

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση ανάθεσης ακόμα δεν έχει υπογραφεί και στελέχη του δήμου που γνωρίζουν σχετικά το αντικείμενο. αναφέρουν πως «το φρόνιμο θα ήταν να μην υπογραφεί μέχρι να εξεταστούν οι όροι χρηματοδοτικής επάρκειας του έργου».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην εισήγηση τους οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι υποστηρίζουν ότι το κενό χρηματοδότησης μπορεί να καλυφτεί από «ιδίους πόρους». Ωστόσο αυτή η διατύπωση περί ιδίων πόρων είναι αόριστη και ασαφής καθώς  αφορά ένα προϋπολογισμό που είναι «σε στενότητα μεγάλη λόγων των ελλειμμάτων που έχουν προκύψει από τη διαχείριση των ανταποδοτικών τελών και τα οποία», σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια και αγγίζουν τα 18 εκατομμύρια.

Το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα (1500 τ.μ.) των Στάβλων, καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, έκτασης περίπου 4.000 τ.μ. κοντά στο Παπάφειο.

Το συγκρότημα ανήκει στην μεταοθωμανική περίοδο της πόλης και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος στάθμευσης και συντήρησης των ιππήλατων αμαξιδίων (κάρα), τα οποία χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά των σκουπιδιών της πόλης.

Την δεκαετία του 2010, χρησιμοποιήθηκε ως φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο για πρόσφυγες, κάτι που ξεσήκωσε αντιδράσεις σε κατοίκους της περιοχής που δεν θέλανε το ιστορικό συγκρότημα να γίνει δομή. Το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο του δήμου Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη, αποτέλεσε δομή που δημιουργήθηκε το 2015 από τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης ως τελικού δικαιούχου και συντονιστή του προγράμματος και εταίρους φορείς τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Άρσις» και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Το 2020 ο Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Εσωτερικών, είχε χαρακτηρίσει το έργο “εμβληματικό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το έργο θα βοηθήσει πολύ στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην εν λόγω περιοχή. Περισσότερα ΕΔΩ

“Δωμάτια της γειτονιάς” λειτούργησε στους Στάβλους της Παπάφη ο Γιάννης Μπουτάρης πριν μερικά χρόνια στην προσπάθεια να πάρει ζωή το σημείο. Τα «Δωμάτια της Γειτονιάς» ήταν ένα πρόγραμμα της Διεύθυνσης Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Αστική Μη Κερδοσκοπική ΠΕΡΑ και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της δωρεάς προς τον κεντρικό δήμο.

Κεντρικός στόχος του προγράμματος ήταν να φέρει πιο κοντά τους κατοίκους της κάθε Κοινότητας ενισχύοντας την δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και εν τέλει να συσφίξει τους δεσμούς της κοινωνίας των πολιτών.

Περισσότερα γι’ αυτό παρακάτω

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα