ΕΙΚΟΝΕΣ: Η ομορφότερη βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης από μέσα!
Μια βιβλιοθήκη- όνειρο του κάθε αναγνώστη, που τιμούν πολλοί Θεσσαλονικείς και μη.
Λέξεις: Έλενα Τρουπιώτη | Εικόνες: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Μυρωδιά ξύλου και πολυκαιρισμένου βιβλίου, αρώματα ντελικάτα που με κατακλύζουν από τη στιγμή που μπαίνω στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Κρίσπου 7 στην Άνω Πόλη, όπου στεγάζεται ίσως η πιο όμορφη βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένας θησαυρός αιώνων που αξίζει να ανακαλύψεις στην Καλαμαριά
Περιπλανιέμαι για λίγο στον πρώτο όροφο, σπρώχνω ξύλινες πόρτες παλαιού τύπου κι ανακαλύπτω ζεστά δωμάτια γεμάτα με βιβλία. Αναζητώ με λαχτάρα εκείνη την πόρτα που θα κρύβει πίσω της το περίφημο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης, το αγαπημένο καταφύγιο των βιβλιοφάγων της πόλης.
Το κτίριο της Βιβλιοθήκης, που η ανέγερσή του τοποθετείται χρονικά την περίοδο μεταξύ 1897-1905, έχει τη δική του μοναδική ιστορία. Κατασκευάστηκε με στόχο να αποτελέσει την κατοικία του στρατιωτικού διοικητή Θεσσαλονίκης Χατζή Μπέη Καϊμακάμη, ο οποίος το εγκατέλειψε το 1906. Από τότε πέρασε στην κατοχή της μουφτείας, φιλοξένησε Αμωνίτες στρατιώτες και πρόσφυγες από τη Θράκη και μετά την πυρκαγιά του 1917 που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης στέγασε πυροπαθείς.
Το 1925, το κτίσμα περνά στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και στη συνέχεια, το 1928, στο Δαμιανό και Κοσμά Λαμπίδη που το χρησιμοποιούν ως δύο ξεχωριστές κατοικίες.
Υπενοικιάζεται από το Υπουργείο Παιδείας και λειτουργεί ως δημοτικό σχολείο μέχρι το 1959, ενώ την περίοδο 1959-1978 λειτουργεί ως Λύκειο Αρρένων. Το 1977 χαρακτηρίζεται έργο τέχνης και αγοράζεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ανακηρύσσει διατηρητέο.
Την περίοδο 1986-1992 εκπονούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού μελέτες για την αποκατάσταση του και έπειτα από την ολοκλήρωση των σχετικών κατασκευαστικών εργασιών στεγάζεται σε αυτό η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης.
Στον πρώτο όροφο λειτουργεί από το 2000 το παράρτημα της Βιβλιοθήκης Ενηλίκων της Άνω Πόλης, του οποίου η συλλογή αποτελείται από 13.522 βιβλία. Ανεβαίνοντας στο δεύτερο όροφο, ο επισκέπτης συναντά το παράρτημα της Παιδικής Βιβλιοθήκης το οποίο μεταφέρθηκε στο κτίριο το 2011 και ανακαινίστηκε το 2012 από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του προγράμματος Future Library.
Εδώ ο χώρος έχει αναδιαμορφωθεί ριζικά, με τρόπο που προσιδιάζει στην αισθητική του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το γυαλί, το ξύλο και οι λεπτομέρειες σε κόκκινο χρώμα συνθέτουν ένα περιβάλλον ιδανικό για τους μικρούς αναγνώστες, οι οποίοι επισκέπτονται συχνά τη βιβλιοθήκη όχι μόνο για να διαβάσουν αλλά και για να συμμετάσχουν στις διάφορες δράσεις που πραγματοποιούνται σε αυτή.
Το παράρτημα της Παιδικής Βιβλιοθήκης, πέρα από τη συλλογή των βιβλίων του που αποτελείται από 7.588 τεκμήρια, διαθέτει και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, κατάλληλο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα σε αυτό.
Λόγω και της οικονομικής κρίσης, όπως μας εξηγεί η βιβλιοθηκάριος του παραρτήματος ενηλίκων, οι άνθρωποι που επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη για να δανειστούν βιβλία και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε αυτή έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Με ξαφνιάζει ευχάριστα το γεγονός ότι εξίσου έχουν αυξηθεί και οι δωρεές προς τη βιβλιοθήκη αλλά και οι δραστηριότητες που υλοποιούνται σε αυτή και συντονίζονται από εθελοντές.
Μαθήματα ξένων γλωσσών, ενισχυτική διδασκαλία για μαθητές λυκείου, λογοτεχνικές συναντήσεις με συγγραφείς, λέσχη ανάγνωσης, κατασκευές και χειροτεχνίες, μαθήματα υπολογιστών και σεμινάρια σε διάφορες θεματικές είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που μου αναφέρουν οι βιβλιοθηκάριοι των δύο τμημάτων της βιβλιοθήκης. Με ενημερώνουν ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πολλές από τις δραστηριότητες μεταφέρονται στην αυλή του κτιρίου, όπου διοργανώνονται και μουσικές βραδιές.
Καθώς ανεβαίνω τη σκάλα προς τον τρίτο και τελευταίο όροφο της Βιβλιοθήκης η ανυπομονησία με συνεπαίρνει. Αυτό που συναντώ με ανταμείβει με το παραπάνω: ξύλινο πάτωμα και πανέμορφα βιτρό παράθυρα με θέα στην πλατεία Ρομφέης που επιτρέπουν στο φυσικό φως να διαχέεται στο χώρο. Το αναγνωστήριο αποτελείται από την κεντρική αίθουσα όπου πραγματοποιούνται ομιλίες και από μικρότερες αίθουσες ανάγνωσης οι οποίες είναι ιδανικές για μελέτη.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη δωρεάν πρόσβαση σε ασύρματο δίκτυο σε όλους τους χώρους του κτιρίου, καθιστούν το αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης της Άνω Πόλης το κατάλληλο μέρος για διάβασμα, ειδικά για τους φοιτητές οι οποίοι αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την περίοδο που η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης παρέμενε κλειστή λόγω ανακαίνισης.
*Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης βρίσκεται στην οδό Κρίσπου 7, στην πλατεία Ρομφέης. Ωράριο λειτουργίας: Παράρτημα ενηλίκων, Δευτέρα-Παρασκευή 8.00- 20.30 και Παιδικό παράρτημα Δευτέρα 14.00-20.30, Τρίτη-Παρασκευή 20.00-20.30 και Σάββατο 08.00-14.00. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 219329. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άνω Πόλης θα βρείτε στο σύνδεσμο https://thessaloniki.gr