Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον Φοίνικα
Υπάρχει ελπίδα για το ανατολικό προάστιο της πόλης;
Με αφορμή την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη και οργάνωσε η υποψήφια για τον Δήμο Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου στην κεντρική πλατεία του Φοίνικα, μαζί με τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Κουλουκούρη, δόθηκε η δυνατότητα από πρώτο χέρι να διαπιστώσει κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή.
Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς πως ο Φοίνικας μοιάζει παρατημένος στην τύχη του. Η περιοχή αυτή, που σχεδιάστηκε κατά τη δεκαετία του ’60 από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, αντιπροσωπεύει ένα παράδειγμα παραδοσιακών εργατικών κατοικιών.
Τα σπίτια χτίστηκαν με τρόπο ώστε να είναι το ένα δίπλα στο άλλο και να μην υπερβαίνουν τους τρεις ορόφους. Επιπλέον, κάθε σπίτι διαθέτει έναν κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο στο κέντρο της περιοχής, προσδίδοντας έτσι έναν κοινωνικό χαρακτήρα στη γειτονιά.
Κάνοντας διάλογο με 2 κατοίκους της περιοχής πριν την προεκλογική ομιλία, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά πως ο Φοίνικας μοιάζει σαν να έχει κολλήσει στο χρόνο. Κάποιος άλλος μπορεί να πει ότι το διαπιστώνει με τα ίδια του τα μάτια, με το που καταφθάνει στην περιοχή άλλωστε.
Η αίσθηση αυτή σου μεταδίδεται από το εσωτερικό των σπιτιών, καθώς μπορείς να ρίξεις μια γρήγορη ματιά μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα και να παρατηρήσεις τους ανθρώπους που κάθονται στα μπαλκόνια τους και μιλάνε μεταξύ τους μέσα στο άπλετο σκοτάδι, διότι τα φώτα από τους προβολείς είναι εξαιρετικά λίγα και όχι ιδιαίτερα “αποκαλυπτικά και φωτεινά”.
Το εμπορικό κέντρο του Φοίνικα φαίνεται μαραζωμένο. Ακόμα και τα ΕΛΤΑ της περιοχής έχουν κλείσει. Η παρακμή μοιάζει φρενήρης. Αρκετοί είναι αυτοί που πλέουν συνηθίζουν να κάνουν τις αγορές τους από τα καταστήματα της διπλανής περιοχής, του Άη Γιάννη, εν απουσία καταστημάτων στον Φοίνικα.
Πάραυτα η αναφορά για τη μη αξιοποίηση της περιοχής γίνεται λόγω των προοπτικών του Φοίνικα. Είναι ένα μέρος με άπλετη έκταση “πρασίνου” και πολύ χώρο για δημιουργία εμπορικών καταστημάτων που θα αναβαθμίσει εξαιρετικά την οικονομία των κατοίκων.
Στο επικείμενη λοιπόν “αναγέννηση” του Φοίνικα, η κ. Χρύσα Αράπογλου διοργάνωσε την 3η της και τελευταία προεκλογική ομιλία στον Δήμο Καλαμαριάς (είχαν προηγηθεί οι ομιλίες σε Νέα Κρήνη και Κηφισιά-Βότση), όπου αρωγός της στην παρουσίαση του νέου πλάνου της για τον Φοίνικα ήταν ο κ. Αλέξανδρος Κουλουκούρης, ο οποίος τα προσχέδια τα πραγματοποίησε αφιλοκερδώς.
Αρχικά ξεκίνησε την ομιλία της ζητώντας από το κοινό να χειροκροτήσει την μνήμη ενός παιδιού που ήταν “γέννημα-θρέμμα” της περιοχής, τον Αντώνη Παραρά. Του ραδιοφωνικού παραγωγού και παρουσιαστή που έγινε γνωστός δίπλα στον Αντώνη Κανάκη και “έφυγε” πολύ νωρίς.
Έπειτα με αρκετή αισιοδοξία δήλωσε πως τούτη η περιοχή μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο αστικό πείραμα που μπορεί να γίνει όχι στην Καλαμαριά, αλλά σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη με τις προδιαγραφές που διαθέτει.
«Ο Φοίνικας πρέπει να γίνει η ατμομηχανή του Δήμου και όχι ο ουραγός της όπως είναι τώρα. Στόχος μας είναι η μεγάλη αστική ανάπλαση του Φοίνικα που θα συμπεριλάβει όλα τα σημαντικά στοιχεία του τόπου».
Παράλληλα άφησε αιχμές κατά της τωρινής διοίκησης Δαρδαμανέλη, τόσο για την δημοτική αγορά που δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση, όσο και στο ότι το μεγαλύτερο έργο που άφησε ο τωρινός δήμαρχος στον Φοίνικα ως τώρα, είναι τα βαμμένα κίτρινα κάγκελα.
Το μικρόφωνο έπειτα έλαβε ο Γιώργος Τελίδης, κάτοικος της περιοχής και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της κ. Αράπογλου. Εκείνος αναφέρθηκε σε ένα άλλο έντονο πρόβλημα του Φοίνικα, που αφορά την τρίτη ηλικία και τα ΚΑΠΗ που δε λειτουργούν. Φυσικό επόμενο η ταλαιπωρία έτσι των ηλικιωμένων.
Ο Αλέξανδρος Κουλουκούρης ξεκίνησε με την φράση «Ο Φοίνικας φαίνεται σαν να είναι ξεχασμένος ενώ έχει τεράστιες προοπτικές. Η περιφερειακή τάφρος αν μπει μέσα στο πράσινο θα αλλάξει το πρόσωπο της πόλης».
Για να βοηθήσει στην διαδραστικότητα και αλληλεπίδραση με το ακροατήριο παρουσίασε τα σχέδια που έχει φτιάξει σε τηλεόραση και έτσι οι φράσεις του γινόταν πιο κατανοητές δια μέσω του οπτικού υλικού.
Στο τέλος, μιλώντας για την ανατολική πύλη της πόλης, που βρίσκεται φυσικά μέσα στα γραφήματα που ετοίμασε, τόνισε πως «Η ιδέα μας είναι να γίνει μια πεζογέφυρα με πολλαπλή χρηστικότητα στην ανατολική είσοδο, ενώ το γήπεδο, μπορεί να γίνει ανοιχτός χώρος για όλους».
Μετά το τέλος της εκδήλωσης η κ. Αράπογλου ανέφερε στην parallaxi: «Ο Φοίνικας για εμάς είναι υψηλή προτεραιότητα για μια μεγάλη ανάπλαση γιατί έχει όλα τα στοιχεία. Φαίνεται να είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης και είναι, αλλά ταυτόχρονα έχει ανοίγματα ανάμεσα στις πολυκατοικίες. Διαθέτει μια δημοτική αγορά και την περιφερειακή τάφρο σε πολύ μικρή απόσταση, το Δασοβοτανικό κήπο. Ακόμα έχει ένα πολύ μεγάλο γήπεδο που έχει δοθεί στον Δήμο, και όλα αυτά μαζί μπορούν να δημιουργήσουν τα στοιχεία μιας φιλόδοξης ανάπλασης που θα αλλάξει όχι μόνο την εικόνα της περιοχής και τη Καλαμαριάς αλλά στην ουσία ολόκληρη την είσοδο της πόλης από τα ανατολικά της».