Εντείνονται οι αντιδράσεις για τη νομιμότητα στο πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας

Καλούνται Δασαρχείο, Τροχαία, Πολεοδομία και Αρχαιολογία να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κοινοποιήσουν τις σχετικές αποφάσεις για τη λειτουργία του πάρκινγκ

Φίλιππος Δεργιαδές
εντείνονται-οι-αντιδράσεις-για-τη-νομ-869993
Φίλιππος Δεργιαδές

Αιτήσεις προς τέσσερις υπηρεσίες, αρμόδιες και σχετικές με τις εργασίες μετατροπής της πλατείας Ελευθερίας σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, ετοιμάζονται να καταθέσουν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας να τεκμηριώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την νομική διεκδίκηση για την ανάπλαση της πλατείας σε πάρκο ιστορικής μνήμης αλλά και χώρου πρασίνου και αναψυχής.

Στις αιτήσεις τους προς το Δασαρχείο, την Τροχαία, την Πολεοδομία  και την Αρχαιολογία, οι δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν από κάθε υπηρεσία να τους ενημερώσει αν έχει λάβει γνώση για τις εργασίες που έχουν γίνει στην πλατεία Ελευθερίας και αν η κάθε υπηρεσία έχει λάβει και εκδώσει αποφάσεις σχετικές με την λειτουργία του παρκινγκ στον συγκεκριμένο χώρο.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Από την Διεύθυνση Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών του δήμου Θεσσαλονίκης ζητούν να ενημερωθούν αν έχει εκδοθεί κάποια αδειοδότηση για τις εργασίες που έγιναν στο χώρο και ζητούν «την χορήγηση αντιγράφων αποφάσεων ή άλλων υπηρεσιακών εγγράφων της υπηρεσίας» που αφορούν «την κοπή των συγκεκριμένων δένδρων και την εκτέλεση εργασιών» που «έλαβαν χώρα στην πλατεία Ελευθερίας το έτος 2021 και την διαμόρφωση αυτής σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης».
  • Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, του Υπ. Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητούν να ενημερωθούν αν η υπηρεσία, με δεδομένο ότι στο χώρο υπάρχουν αρχαιότητες που έχουν επιχωθεί, έχει γνωμοδοτήσει θετικά στην εκτέλεση έργων στην πλατεία και αιτούνται τη «χορήγηση αντιγράφων αποφάσεων ή άλλων υπηρεσιακών εγγράφων» της υπηρεσίας ή άλλων σχετικών υπηρεσιών, σχετικά με την εκτέλεση «αρχαιολογικής έρευνας ή άλλων εργασιών που έλαβαν χώρα στην πλατεία Ελευθερίας το έτος 2021».
  • Από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, ζητούν να ενημερωθούν αν η υπηρεσία γνωρίζει επισήμως για τις εργασίες κοπής δένδρων και θάμνων, καθώς «η εκτέλεση κάθε είδους έργων στα πάρκα και άλση ενεργείται μετά από σχετική μελέτη, που εγκρίνεται απ,την αρμόδια δασική αρχή και με την εποπτεία της», και ζητούν από την υπηρεσία «τη χορήγηση αντιγράφων αποφάσεων ή άλλων υπηρεσιακών εγγράφων» της υπηρεσίας που αφορούν «στην κοπή των συγκεκριμένων δένδρων και την εκτέλεση εργασιών στην πλατεία Ελευθερίας».
  • Από την Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και από την Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ζητούν να ενημερωθούν αν η αρμόδια υπηρεσία της ΠΚΜ και η Τροχαία έχουν λάβει γνώση για τη λειτουργία του παρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας καθώς όπως ορίζει ο νόμο «αι άδειαι ιδρύσεως των υπαιθρίων σταθμών αυτοκινήτων εξαμήνου ισχύος, χορηγούνται υπό των κατά τόπους Νομαρχιών τη υποβολή υπό των ενδιαφερομένων των κάτωθι δικαιολογητικών…», και έχουν εκδώσει σχετικές άδειες για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν γίνει ενώ αιτούνται και την «χορήγηση αντιγράφων αποφάσεων ή άλλων υπηρεσιακών εγγράφων της υπηρεσίας» που αφορούν «την διαμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας και τις οδούς περιμετρικά αυτής σε χώρο υπαίθριας στάθμευσης».

«Εμείς ζητάμε τα αυτονόητα, δηλαδή κάθε υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις εργασίες που έχουν γίνει στο χώρο, να μας ενημερώσει επισήμως αν γνωρίζει και αν έχει λάβει αποφάσεις και έχει εκδώσει αποφάσεις για τις εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας Ελευθερίας σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων» τονίζει στην Parallaxi o δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «Πολήχρωμη Θεσσαλονίκη». Σημειώνει δε πως συντονισμένα η αντιπολίτευση, όσες παρατάξεις και δημοτικοί σύμβουλοι συμμετέχουν στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα εγκαταλείψει το θέμα στην τύχη του διότι πρόκειται, πέρα όλων των άλλων και για ένα πρωτοφανές γεγονός. Όπως εξηγεί, «στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μία παρανομία που στηρίζεται σε μη αποφάσεις, δηλαδή ενώ έχουμε πράξεις και έργα που διαμορφώνουν μία ολόκληρη πλατεία στο κέντρο της πόλης, δεν υπάρχουν αποφάσεις συλλογικών οργάνων, έχουμε αποφάσεις φαντάσματα. Το ίδιο λίγο πολύ έγινε και με την τέντα στην παραλία». Αναφέρει δε πως η επικείμενη προσφυγή στις 4 αρμόδιες υπηρεσίες είναι το πρώτο βήμα ώστε να τεκμηριωθεί επίσημα η προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και προς τη δικαιοσύνη.

«Η επιλογή Ζέρβα για την πλατεία Ελευθερίας δεν προσφέρει τίποτα θετικό στην πόλη παρά μόνο καθυστερήσεις και επιδείνωση του κυκλοφοριακού», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον». Όπως εξηγεί, «ήδη έχουν χαθεί σχεδόν τρία χρόνια χωρίς να προχωρήσει η ανάπλαση, και θα χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος, αν ο δήμαρχος δεν σταματήσει να εμμένει σε προσωρινές λύσεις χωρίς μέλλον. Στην περιοχή ήδη υπάρχουν δύο πάρκινγκ που προσφέρουν λύσεις», ενώ τονίζει πως η δημοτική αντιπολίτευση θα επιμείνει να αποκαταστήσει την πλατεία Ελευθερίας ως χώρο πρασίνου και ιστορικής μνήμης. Όσο για τον ίδιο τον Κ. Ζέρβα, σχολιάζει πως “εδώ και 29 μήνες στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα δικό του έργο…”.

Ανάλογη θέση εκφράζει και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, νυν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δρόσος Τσαβλής, που αναφέρει ότι η αντιπολίτευση, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τον χαρακτήρα της πλατείας Ελευθερίας. «Δεν υπάρχει καμία άδεια από καμιά υπηρεσία και καμία απόφαση του δήμου για το πάρκινγκ της πλατείας», τονίζει και επισημαίνει πως «πρόκειται για μία εμμονή του δημάρχου, ο οποίος εδώ και 2,5 χρόνια, που θα μπορούσε να είχε προχωρήσει το σχέδιο για το υπόγειο πάρκινγκ δεν έχει κάνει τίποτα», ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι στόχος του δημάρχου είναι, για λόγους μικροπολιτικής, ο χώρος στάθμευσης στην πλατεία να παραμείνει μέχρι και τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

«Θα γίνουν όλες οι νομικές ενέργειες ώστε να σταματήσει αυτή η παρανομία στην πλατεία Ελευθερία αλλά και να αποδειχθεί ότι ο σχεδιασμός για το υπόγειο πάρκινγκ είναι ανέφικτος αλλά και το έργο μη βιώσιμο διότι θα καταλήξει σε αδιέξοδο», τονίζει και η Ρία Καλφακάκου, δημοτική σύμβουλος της παράταξης, «Θεσσαλονίκη Μαζί».

Ζέρβας: ήξεις αφήξεις για το υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας    

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που εξακολουθεί και επιμένει ότι όλα είναι νόμιμα στην πλατεία Ελευθερίας, παρότι δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση συλλογικού οργάνου του δήμου και δεν έχει ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο ούτε η οικονομική επιτροπή, σε πρόσφατες δηλώσεις του, άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο της ανάπλασης με υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων, μπορεί και να μην υλοποιηθεί.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καρφίτσα «έχουμε ήδη αναθέσει σε εξειδικευμένη μελετητική εταιρεία την ωρίμανση τόσο των μελετών όσο και της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διπλή αξιοποίηση της πλατείας Ελευθερίας. Σε περίπτωση που αποδειχθεί κατόπιν όλων των παραπάνω ενεργειών πως είναι αδύνατη ή μη βιώσιμη η κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, και εντός ενός σφιχτού χρονικού πλαισίου των πρώτων μηνών του 2022, θα προχωρήσουμε μόνο στην επιφανειακή διαμόρφωση της πλατείας ως πάρκου μνήμης και αναψυχής, με αυτονόητη την κεντρική θέση του μνημείου Ολοκαυτώματος στο χώρο».

Επί της ουσίας δηλαδή άρχισε να αναδιπλώνεται σχετικά με θέμα, κοινώς να τα «μαζεύει», καθώς γίνεται ορατό ότι ο σχεδιασμός που προωθεί, κόντρα στη σχεδόν πάνδημη επιθυμία, η πλατεία να αποδοθεί στην πόλη, ως χώρος πρασίνου και ιστορικής μνήμης, μάλλον θα καταλήξει στις καλένδες, ως ένα ακόμα πυροτέχνημα ή έργο βιτρίνας, που τόσο συχνά τελευταία επί δημαρχίας του, απολαμβάνει η Θεσσαλονίκη.

Ξανά πάρκινγκ η Πλατεία Ελευθερίας; Πάμε καλά;

Και συλλαλητήριο την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Το θέμα πάντως της πλατείας Ελευθερίας, δεν περνά απαρατήρητο από μερίδα της κοινωνίας των πολιτών, που ενδιαφέρεται για τα κοινά και θεωρεί ότι η πόλη δεν μπορεί συνέχεια να υποχωρεί σε θέματα περιβάλλοντος, απώλειας των κοινόχρηστων χώρων και μη σεβασμού της ιστορικής μνήμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, το τελευταίο διάστημα έχει συγκροτηθεί η Πρωτοβουλία Πολιτών για την πλατεία Ελευθερίας, η οποία διεκδικεί να αποδοθεί η πλατεία στην πόλη ως χώρος πρασίνου και ιστορικής μνήμης. Πρώτη συμβολική ενέργεια της νεότευκτης πρωτοβουλίας πολιτών, πιθανά θα είναι η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 27 Ιανουαρίου, Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Για την ώρα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα συγκεκριμένο και η Πρωτοβουλία Πολιτών συντονίζει τη δράση της στη συγκέντρωση υπογραφών, στη καταγραφή διαθέσεων και προτάσεων.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα