Έρχονται τα 57α Δημήτρια με 17 ελληνικές και ξένες παραγωγές
Από Τ. Οστερμάιερ και Εντ. Λουί και το αφιέρωμα στη Σμύρνη μέχρι τον«12ο Πίθηκο» με την συμφωνική ορχήστρα
Με ένα πρόγραμμα εννέα ελληνικών, έξι ξένων και δύο μικτών παραγωγών, που καλύπτουν όλα τα είδη της τέχνης, θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, κινηματογράφο, performances και εργαστήρια, μέχρι κι ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη από τον διεθνούς φήμης συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής, Αλεξάντρ Ντεπλά, ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 του μήνα το φετινό, 57ο «Φεστιβάλ Δημητρίων».
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, υπό τον τίτλο «Παλμοί», θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Τόμας Οστερμάιερ και ο συγγραφέας Εντουάρτ Λουί που θεωρείται αυτήν τη στιγμή ένας από τους πιο σημαντικούς νέους συγγραφείς παγκοσμίως, ενώ στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου θα ανέβει και η θεατρική παραγωγή του επίσης πολυβραβευμένου Άγγλου σκηνοθέτη Peter Brook, που έφυγε από την ζωή πριν από λίγους μήνες.
«Τηρούμε αυτό που είχαμε ανακοινώσει το 2019, ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων με εκδηλώσεις ουσιαστικές σε όλους τους τομείς του πολιτισμού και της τέχνης», ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Δημιουργικό, πολυσυλλεκτικό, ανοικτό και πλούσιο», χαρακτήρισε το πρόγραμμα η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη, τονίζοντας ότι «ο πολιτισμός και οι τέχνες μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίδοτο στις κρίσεις».
Μια φεστιβαλική γραμμή λεωφορείων και συμφωνική ραπ
Στα «Δημήτρια» εντάσσεται και η εν κινήσει παράσταση «Λούνα». «Η πόλη για λίγες ημέρες αποκτά μια ακόμη γραμμή λεωφορείων μόνο που αυτή τη φορά είναι «φεστιβαλική» και όχι «αστική» γραμμή», είπε ο κ. Ζέρβας.
Το λεωφορείο αυτό μπαίνει σε κυκλοφορία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με αφετηρία το Βαφοπούλειο και τέρμα την Πλατεία Μαβίλη. Οι επιβάτες του θα ακούσουν την ιστορία της Λούνας, μιας φτωχής Εβραίας ράφτρας που επέστρεψε στη γενέτειρά της μετά τα στρατόπεδα κατοχής. Το υλικό αντλείται από το βραβευμένο ομότιτλο δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας της Ρίκας Μπενβενίστε.
Μία ακόμη πρωτότυπη εκδήλωση των φετινών Δημητρίων είναι η σύμπραξη για πρώτη φορά της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον έλληνα ράπερ, με τον 12ο Πίθηκο.
Έμφαση στις συνεργασίες
Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια τα «Δημήτρια» συνεργάζονται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε επίπεδο συμπαραγωγής. «Οι συνεργασίες αποδίδουν καρπούς και μόνο έτσι καταφέρνουμε να φιλοξενήσουμε στην πόλη μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας θεατρικής σκηνής και όχι μόνο», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ για «ουσιαστική σύμπραξη», έκανε λόγο η πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ Γιάννα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου.
Ο συντονιστής της καλλιτεχνικής επιτροπής του θεσμού, ηθοποιός, ‘Ακης Σακελλαρίου, σημείωσε ότι «το μέλλον στο πρακτικό κομμάτι του πολιτισμού είναι η συνεργασία με άλλους φορείς», ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης πρόσθεσε ότι «ζούμε σε μία εποχή συνέργειας και η γενιά μας το έχει αντιληφθεί αυτό, το υπερασπίζεται και το κάνει πράξη».
Τα «Δημήτρια» συνεργάζονται επίσης με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με το ΜοΜus, με την Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και με το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Για ακόμη μία χρονιά, 15η, συνεχίζεται και η συνεργασία των «Δημητρίων» με το Thessaloniki Short Film Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, από τις 2 έως τις 16 Οκτωβρίου, με διαθέσιμα περίπου δέκα ταινίες κάθε μέρα.
Αφιέρωμα στη Σμύρνη από τον Αλεξάντρ Ντεπλά
Η συνεργασία των Δημητρίων με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φέρνει στην πόλη μια μεγάλη συναυλία, με την οποία και θα κλείσει και η φετινή διοργάνωση.
Στις 20 Οκτωβρίου θα δώσει συναυλία στο ΜΜΘ ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ, συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Αλεξάντρ Ντεπλά, ο οποίος θα διευθύνει την ΚΟΘ σε ένα πρόγραμμα με δικές του συνθέσεις.
Όπως σημείωσε ο κ. Ζέρβας, ο Ντεπλά, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, υποσχέθηκε ότι θα κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στη Σμύρνη, καθώς η μητέρα του είναι Ελληνίδα που βρέθηκε από την Σμύρνη στο Βόλο και στη συνέχεια στο Φάληρο, λίγο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Το πρόγραμμα των «Δημητρίων» είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: https://e-dimitria.gr
Πηγή: ΑΠΕ / Δ. Κεχαγιά