Εργοστάσιο «Αλυσίδα»: Γιατί κατεδαφίστηκε το κέντρο του οικοπέδου, τι ισχύει για το υπόλοιπο
Κάποια βοηθητικά κτίρια κατεδαφίστηκαν, ώστε να εφαρμοστεί το προβλεπόμενο ρυμοτομικό σχέδιο. Τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και οι τράπεζες
Μπουλντόζες μπήκαν, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, στο συγκρότημα της ιστορικής βιομηχανίας υποδημάτων «Αλυσίδα» στη Χαριλάου. Πριν τρεις εβδομάδες περίπου κατεδαφίστηκε ένα τμήμα του κτιριακού αποθέματος, στο κέντρο του μεγάλου οικοπέδου που περικλείεται από τις οδούς Παπαναστασίου, Αλ. Σταύρου, Αντ. Δανιόλου και Κορίνθου. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας «διάδρομος» από βορρά προς νότο, εκατέρωθεν του οποίου εξακολουθούν να υπάρχουν συμπαγείς όγκοι κτιρίων. Σχετικό φωτογραφικό υλικό από την κατεδάφιση είχε δημοσιεύσει η Parallaxi.
Κατεδάφιση λόγω προσκύρωσης
Σε νέα επικοινωνία μας με την Αντιδήμαρχο Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Αγκαθίδου, επιβεβαιώνεται ότι η κατεδάφιση έρχεται σε συνέχεια των όσων μας είχε αναφέρει τον περασμένο Ιανουάριο.
Ειδικότερα, τότε είχε δηλώσει:
«Το τμήμα προς κατεδάφιση αφορά κάποια βοηθητικά κτίρια-παραπήγματα του εργοστασίου και όχι το κυρίως κτίριο. Το ρυμοτομικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί στο σημείο προέβλεπε την προσκύρωση προς τους ιδιοκτήτες κάποιων τετραγωνικών μέτρων από το οικόπεδο. Εκεί υπήρχαν κάποια παραπήγματα του παλιού εργοστασίου, τα οποία είναι σε αυτό το τμήμα του οικοπέδου και αυτά είναι που θα κατεδαφιστούν. Για την πράξη προσκύρωσης έχει ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο και ο Δήμος αποζημιώθηκε».
Η διοικητική πράξη της προσκύρωσης προβλέπει την αφαίρεση μίας έκτασης από τον ιδιοκτήτη της και την προσάρτησή της σε ένα γειτονικό ακίνητο, με σκοπό τη δημιουργία άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων.

Στην περίπτωση της «Αλυσίδας» έγινε εφαρμογή της προσκύρωσης επειδή ένα κομμάτι του οικοπέδου έχει ενταχθεί στο ρυμοτομικό σχέδιο ως χώρος πρασίνου. Προκειμένου, όμως, να οριοθετηθεί ο χώρος πρασίνου όπως προβλέπεται στο σχέδιο, ώστε έπειτα να απαλλοτριωθεί από το Δήμο και να διαμορφωθεί ανάλογα, έπρεπε ένα μικρό κομμάτι της γειτονικής του έκτασης, που χαρακτηριζόταν σαν κοινόχρηστο, να προσκυρωθεί στους ιδιοκτήτες της υπόλοιπης έκτασης και να αποζημιωθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Στις αρχές Απριλίου, λοιπόν, έγινε η κατεδάφιση ακριβώς αυτού του κομματιού που προσκυρώθηκε. Πλέον, από εδώ και πέρα το πρώην μεγάλο ακίνητο θα χωριστεί σε τρία κομμάτια: δύο οικοδομήσιμα κομμάτια και το κομμάτι που προορίζεται για χώρος πρασίνου. Τα οικοδομήσιμα κομμάτια έχουν περιέλθει στην τράπεζα Eurobank, λόγω χρεών των προηγούμενων ιδιοκτητών, με εξαίρεση το «χώρο πρασίνου», ο οποίος θα περιέλθει πλήρως στο Δήμο αφού πρώτα αυτός καταβάλει τα απαραίτητα ποσά για την απαλλοτρίωσή του.
Ο χώρος πρασίνου θα εκτείνεται στο νότιο μέρος του ακινήτου, από την πλευρα της Αντ. Δανιόλου, σαν «προέκταση» σε ένα μικρό πάρκο που υπάρχει ήδη από την απέναντι πλευρά του δρόμου. «Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδοτική και γραφειοκρατική ωρίμανση, ώστε ο χώρος πρασίνου να διαμορφωθεί όπως πρέπει», εξηγεί η κ. Αγκαθίδου.
Οικοδομήσιμο και με τη βούλα του ΣτΕ
Όπως μας ενημερώνει η κ. Αγκαθίδου, για την τύχη του ακινήτου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους περίοικους. Μάλιστα, πρόσφατα ομάδα τους, εκπροσωπούμενη και από νομικό σύμβουλο, είχε συνάντηση μαζί της. «Το οικόπεδο έχει οριστεί ως οικοδομήσιμο με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εδώ και χρόνια. Αυτό εξηγήσαμε και στην επιτροπή των κατοίκων και φάνηκε να το επιβεβαιώνει και ο νομικός τους σύμβουλος», λέει η κ. Αγκαθίδου. Για απόφαση του ΣτΕ έκανε λόγο στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών, Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Με αφορμή το μέλλον της «Αλυσίδας», η κ. Αγκαθίδου τονίζει τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να μην αποχαρακτηρίζονται πολύτιμοι χώροι πρασίνου: «Οι υπηρεσίες μας είναι ευαισθητοποιημένες στο θέμα του πρασίνου και το παλεύον μέχρις εσχάτων, θέλω να σας διαβεβαιώσω. Προσπαθούν να παρατείνουν το διάστημα χαρακτηρισμού των εκτάσεων όσο το επιτρέπει ο νόμος, για να βρεθούν τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις. Αλλά οι πόροι είναι πεπερασμένοι και κάποια στιγμή πρέπει να διαλέξεις τι θα σώσεις. Πέρα από το ότι τα ποσά για απαλλοτριώσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία λόγω ανόδου των τιμών στα ακίνητα, πλέον βάσει η νόμου η παράταση χαρακτηρισμού μειώθηκε στο εξάμηνο. Ο Δήμος είναι αντιμέτωπος μέχρι και με πρόστιμα αν δεν έχει χρήματα να απαλλοτριώσει ένα ακίνητο και παρόλα αυτά δεν το αποχαρακτηρίζει, ώστε να περιέλθει στο νόμιμο ιδιοκτήτη του».
Αίσθημα ανασφάλειας στην πέριξ περιοχή
Αυτές τις μέρες, λοιπόν, έγινε ένα μικρό βήμα για το μέλλον του μεγάλου πρώην συγκροτήματος, το οποίο θα κριθεί από τα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης και κυρίως από τη βούληση του τραπεζικού ιδρύματος στο οποίο έχουν περιέλθει οι οικοδομήσιμες εκτάσεις του.
Πάντως, αυτά που παραμένουν είναι οι προβληματικές συνθήκες υγιεινής και η μικροπαραβατικότητα από άτομα που διαμένουν στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και περιφέρονται στο μικρό παρκάκι επί της Δανιόλου, ακριβώς απέναντι. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ειδικά το βράδυ το σημείο είναι αρκετά σκοτεινό και δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας. Συνεπώς, είναι απαραίτητο ο Δήμος, στα όποια σχέδια για επέκταση του χώρου πρασίνου, να εντάξει και τη συνολική βελτίωση του φωτισμού.