Οι φυλές των Χριστουγέννων

Του Δημήτρη Κοπαράνη Hipsters Η Θεσσαλονίκη είναι η συμπρωτεύουσα του hipsterισμού. Η δραστηριότητα της ομάδας αυτής συγκεντρώνεται στον πεζόδρομο της Ικτίνου και συγκεκριμένα στα παγκάκια έξω από το σχολείο. Τα bars γύρω της περιοχής πληρούν όλες τις hipster προδιαγραφές δηλαδή φθαρμένα έπιπλα, μεταλλικές καρέκλες, cocktails σερβιρισμένα σε βαζάκια και κουλουράκια σε ρουστίκ πιατάκι. Το Διατηρητέο. […]

Δημήτρης Κοπαράνης
οι-φυλές-των-χριστουγέννων-17278
Δημήτρης Κοπαράνης
1.jpg

Του Δημήτρη Κοπαράνη

Hipsters

Η Θεσσαλονίκη είναι η συμπρωτεύουσα του hipsterισμού. Η δραστηριότητα της ομάδας αυτής συγκεντρώνεται στον πεζόδρομο της Ικτίνου και συγκεκριμένα στα παγκάκια έξω από το σχολείο. Τα bars γύρω της περιοχής πληρούν όλες τις hipster προδιαγραφές δηλαδή φθαρμένα έπιπλα, μεταλλικές καρέκλες, cocktails σερβιρισμένα σε βαζάκια και κουλουράκια σε ρουστίκ πιατάκι.

Το Διατηρητέο. Κλασσικό και αγαπημένο. Όλοι έχουμε να διηγηθούμε μία ιστορία που να αρχίζει ή να καταλήγει εδώ. Το αγαπάμε για τους μεγάλους καφέδες και τις κρύες μπύρες. Εφημερίδα. Στην περιοχή του Λευκού Πύργου, το μέρος συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία από την αναρχική δημιουργική ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Ζεύξιδος 6. Αγαπημένο bar, αλλά καιδανικό για ήρεμους καφέδες και φίλους. Ζητήστε μία θέση στον πάνω όροφο με θέα στον πεζόδρομο. Urban. Retro-φουτουριστική ατμόσφαιρα, green grass φολκ και τραπέζια επενδυμένα με φορμάικα. Στον πεζόδρομο της Ζεύξιδος ο δείκτης «μούσια-κοκάλινα γυαλιά-σκούφος» είναι υψηλός..

The Foodie Anarchists

Η αναρχική κουζίνα είναι το νέο αγαπημένο μυστικό της πόλης. Πρόκειται για εστιατόρια που επιλέγουν να έχουν ένα απόλυτα προσωπικό ύφος στον τρόπο που προσεγγίζουν το θέμα του φαγητού. Πέρα από τις νόρμες, στέκονται χωρίς εντυπωσιασμούς, χωρίς διαφημιστικά κόλπα, χωρίς να έχουν επενδύσει σε διακοσμητές, μαγειρεύοντας το καλύτερο φαγητό που μπορούν να φτιάξουν. Και τις πιο πολλές φορές είναι νικητές.

Ο Πεζοδρόμος. Χωρίς να έχει κλείσει ούτε τον πρώτο χρόνο, ο Πεζοδρόμος στην είσοδο της Αχειροποιήτου είναι το μυστικό που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα. Λίγα τραπέζια, λίγες θέσεις στο μπαρ μπροστά στην κουζίνα και ένα μενού που φτιάχνεται ανάλογα με τα διαθέσιμα στην αγορά προϊόντα και τις αγαπημένες συνταγές. Σέμπρικο. Ο χώρος θυμίζει μπακάλικο και η κουζίνα εδώ είναι ελληνική στην ουσία της. Πιάτα που στηρίζονται σε ελληνικές πρώτες ύλες και παραδοσιακές συνταγές με μικρή ή μεγαλύτερη δόση νεωτερισμού. Αγαπάμε τα μαγειρεμένα στην κατσαρόλα πιάτα και τη μεγάλη μοσχαρίσια μπριζόλα. Θα το βρείτε στην αρχή της Φράγκων, στην περιοχή των Δικαστηρίων. Η Νέα Φωλιά. Η μικρή αυτή ταβέρνα, όρισε χωρίς να το θέλει μία ολόκληρη σειρά χώρων με παρόμοιο concept. Κανείς όμως δεν κατάφερε να αναπαράγει ούτε την ατμόσφαιρα ούτε το μεγαλείο των γεύσεων. Σε ένα μικρό στενό κάθετο στην Κασάνδρου (2310960383) θα βρεθούμε για τις μεγάλες σαλάτες με λαχανικά εποχής, τα ωραία σιτεμένα κρεατικά, τις τηγανητές πατάτες και τα παλαιωμένα τυριά. Το Χρυσόψαρο. Βρίσκεται στην πλατεία Άθωνος και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία στην πόλη. Κουζίνα ελληνική με συγκρατημένη δημιουργικότητα και πάντα νόστιμη.

Στο δρόμο

Το πνεύμα των Χριστουγέννων παρασύρει την πόλη. Και αυτό είναι εμφανές παντού ειδικά όταν ο καιρός βοηθάει. Τις παραμονές όλοι κατεβαίνουν για μία βόλτα στην αγορά και οι παρέες συγκεντρώνονται από νωρίς. Τα αγαπημένα σημεία είναι η γωνία της Π.Π Γερμανού με Ζεύξιδος, η αρχή της Προξένου Κορομηλά με τον κόσμο του Balkan και του Clochard και φυσικά ο νέος αγαπημένος πεζόδρομος της Λασάνη.

Local. H γωνία που αγαπήθηκε για τον espresso απέκτησε έναν ακόμη χώρο ακριβώς δίπλα. Στο νέο χώρο, σερβίρεται φαγητό που στηρίζεται σε αγαπημένες γεύσεις ενώ δεν λείπουν κάποια avant garde στοιχεία. Δοκιμάστε τον λεπτοκομμένο τόνο, την αρωματική ταλιάτα, το μπιφτέκι που σερβίρεται με ένα αβγό μελάτο στην κορυφή. Εδώ θα βρείτε και το πιο νόστιμο σάντουιτς που κυκλοφορεί στην πόλη. Φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί με παστράμι, μουστάρδα και μικρά αγγουράκια τουρσί. Balkan. Τις παραμονές της μεγάλης γιορτές, στήνεται μία μεγάλη γιορτή. Στην αρχή της Πρ. Κορομηλά ο κόσμος φτάνει μέχρι έξω το δρόμο, μεζέδες και πιάτα αμιγώς ελληνικά γεμίζουν τα τραπέζια και το κέφι ξεκινάει από νωρίς. Στη Λασάνη. Αυτός είναι ο πιο αγαπημένος πεζόδρομος της πόλης. Μέσα στο κέντρο της πόλης, καταφέρνει να διατηρήσει μία ταυτότητα και η ατμόσφαιρα εδώ μυρίζει Χριστούγεννα. Εδώ βρίσκονται το Circus, το bar που κερδίζει τις εντυπώσεις με τους άνετους καναπέδες -ιδανικοί για μεγάλες παρέες- το Albeta, ένα γνήσιο bakery, το μικρό παντοπωλείο που έχει τα πάντα και το Sugar Angel, γεμάτο cake και γλυκά τα οποία μπορείς να τα πάρεις μαζί σου ή να τα απολαύσεις εκεί σε κάποιο από τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο.

Hotel Dinning

Τα ξενοδοχεία της πόλης μπορούν να υποσχεθούν ένα δείπνο υψηλών απαιτήσεων. Εντυπωσιακός στολισμός, άψογο service φέτος όλοι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Excelsior Bistro. Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου το πάρτι της παραμονής θα μας βάλει από νωρίς στην ατμόσφαιρα των ημερών, ενώ ένα μενού με έξι πιάτα θα σερβιριστεί το βράδυ. Το επιτυχημένο κυριακάτικο brunch θα σερβιριστεί ακόμη πιο πλούσιο και απολαυστικό. Daios. Το εστιατόριο με την εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα θα σερβίρει ένα μενού ειδικά σχεδιασμένο για τις ημέρες αυτές. Βελούδινη σούπα λαχανικών, εορταστικά κυρίως πιάτα και ένα σοκολατένιο επιδόρπιο είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να διαλέξετε για να γιορτάσετε τις μέρες αυτές. Hyatt. Το εστιατόριο Ambrosia του ξενοδοχείου φέτος έχει να προτείνει κλασσικές αγαπημένες γεύσεις όπως το φιλέτο Ροσίνι με πατάτες ντοφινουάζ και η γαλοπούλα με τη μακεδονίτικη γέμιση. Τα εξαιρετικής φινέτσας επιδόρπια έχουν την υπογραφή του Αλέξανδρου Αλεξίου και είναι ένας ακόμη λόγος για να βρεθούμε εκεί. Alfredo’s. Η υψηλή κουζίνα του Απόστολου Αλτάνη είναι ό,τι καλύτερο για τις μέρες αυτές. Η δημιουργική κουζίνα στα καλύτερα της. Τώρα πια και χάρη στα 3xcellence μενού είναι και ιδιαίτερη προσιτή.

Με μεζέδες

Τα μεζεδοπωλεία είναι αγαπημένα στέκια της πόλης. Η Θεσσαλονίκη άλλωστε έχει ένα μεγάλο παρελθόν στην κουλτούρα του μεζέ. Οι μέρες αυτές έχουν έναν ακόμη πιο όμορφο χαρακτήρα όταν τις μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας.

Αψέντι. Το μεζεδοπωλείο στην Π.Π. Γερμανού που άλλαξε τις συνήθειες μας και έγινε συνήθεια και στις μικρότερες ηλικίες. Τα τραπέζια εδώ γεμίζουν από νωρίς, οπότε να είστε προνοητικοί. Ξανθίππη. Ακριβώς δίπλα στο Αψέντι με κουζίνα που έχει σαφή προτίμηση στα θαλασσινά. Λόλα. Ένα βήμα από την Καμάρα, η Λόλα (231 027 6201) ετοιμάζει απολαυστικά πιάτα κυρίως με θαλασσινά. Δοκιμάστε την ταραμοσαλάτα.

Μεσογειακά

.ES. Στην αρχή της Φράγκων συνεχίζει να σερβίρει δημιουργική κουζίνα με υλικά και έμπνευση από τη Μεσόγειο. Στις ημέρες των γιορτών απολαύστε το δείπνο σας με θέα στον όμορφο κήπο του και ένα ποτήρι αφρώδες κρασί. Comunale. Ιταλικό cafe, bar και εστιατόριο στην Π.Π. Γερμανού. Εκτός από τον ιταλικό καφέ, μπορούμε να βρούμε και αγαπημένες  γεύσεις, όπως πίτσες, μπρουσκέτες και πιάτα που συνοδεύουν το ποτό μας. Δοκιμάστε ένα spritz φτιαγμένο με τον γνήσιο ιταλικό τρόπο.  Vineria. Το νέο, μικρό εστιατόριο στην Παύλου Μελά (2310269619) έχει να προτείνει μία μεγάλη επιλογή από ιταλικά κρασιά που συνδυάζονται με μερικές από τα δημοφιλέστερα ιταλικά πιάτα. Δοκιμάστε ένα ποτήρι κόκκινο ιταλικό κρασί με ένα μοσχαρίσιο φιλέτο μαγειρεμένο με κρασί. Clochard. Η αστική κουζίνα της πόλης στα καλύτερα της.  Εδώ μιλάμε για κλασσικές γεύσεις, από εκείνες που δοκιμάσαμε στα καλά οικογενειακά τραπέζια. Αγαπημένα πιάτα οι  λαχανοντολμάδες, το κοκκινιστό και φυσικά το αγριογούρουνο με πουρέ κάστανο που ετοιμάζεται ειδικά για τις μέρες αυτές. Κάντε την κράτηση σας στο 2310239805

Επίσης.

Το πρωινό είναι η νέα αγαπημένη συνήθεια της πόλης. Στο  Estrella στην Π. Μελά η food blogger Μαρία Πρασά σερβίρει ένα comfort & casual γεύμα από νωρίς το πρωί ενώ στο Bistro του ξενοδοχείου Excelsior το brunch παίρνει έναν ακόμη πιο εορταστικό χαρακτήρα. Ό,τι και αν διαλέξετε τα αβγά δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σας.

*Το μυστικό για τους πιο νόστιμους κουραμπιέδες είναι το καλό βούτυρο γάλακτος και τα καβουρντισμένα αμύγδαλα.

*Επενδύστε σε μία γάστρα για τα μαγειρέματα των γιορτών. Η γεύση του φαγητού θα σας αποζημιώσει.

*Να είστε δημιουργικοί με τα συνοδευτικά και τις γαρνιτούρες στο τραπέζι σας. Ένας πουρές ψητών λαχανικών ταιριάζει πολύ ωραία με το χοιρινό των ημερών.

*Ένα ωραίο απόσταγμα και μερικά σοκολατάκια είναι ό,τι καλύτερο για το τέλος του γεύματος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα