Η φωταγώγηση του Λευκού Πύργου στα σχέδια του Δήμου Θεσσαλονίκης
Το πείραμα της Παραμονής Πρωτοχρονιάς θεωρήθηκε επιτυχημένο
Προσπάθειες ώστε ο Λευκός Πύργος να φωταγωγείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (μία φορά το μήνα ή και μία φορά την εβδομάδα, αν φυσικά κάτι τέτοιο είναι εφικτό), καταβάλλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Το «πείραμα» με το πάρτι στην αλλαγή του χρόνου θεωρήθηκε επιτυχημένο από τη διοίκηση του Δήμου, λόγω της προσέλευσης του κόσμου, αλλά και των σχολίων που ακολούθησαν. Αρκετοί ήταν μάλιστα αυτοί που ζήτησαν η φωταγώγηση να συνεχιστεί και να καθιερωθεί για κάποιες μέρες του μήνα.
Η απόφαση καταρχάς που πάρθηκε από τη δημοτική αρχή, σε συμφωνία με την εταιρία που χορήγησε το πάρτι και υποστήριξε ενεργειακά την προσπάθεια, ήταν να συνεχιστεί για ακόμη δύο μέρες η φωταγώγηση, μέχρι και χθες Πέμπτη (2/1), εκτός της παραμονής Πρωτοχρονιάς, αλλά και της πρώτης μέρας του χρόνου.
Στα πλάνα της διοίκησης είναι όμως η δράση να επαναληφθεί και να μάλιστα να γίνεται ανά τακτά διαστήματα, καθώς θεωρείται μια κίνηση που θα έχει απήχηση, στους κατοίκους της πόλης, αλλά και στους τουρίστες.
Η φωταγώγηση του Λευκού Πύργου ήταν κάτι που προσέλκυσε κόσμο, αλλά και φωτογραφίες στα social media και τονώνει την εξωστρέφεια της πόλης. Η φωταγώγηση μνημείων, γενικότερα, είναι μια πρακτική που ακολουθείται σε αρκετές πόλεις του κόσμου, ωστόσο επειδή είναι μια κοστοβόρα διαδικασία, χρειάζεται να εξασφαλίσει κανείς και την οικονομική υποστήριξη.
Αυτό θα προσπαθήσει να πετύχει το προσεχές διάστημα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ώστε το θέαμα της φωταγώγησης να επαναλαμβάνεται.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Λευκός Πύργος φωταγωγείται μέχρι σήμερα σε ειδικές μέρες με χρώματα. Πχ βάφεται κόκκινος σε μέρες σαν την Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας, βάφεται στα χρώματα του Ουράνιου Τόξου με αφορμή το Pride, βάφεται πράσινος εξαιτίας της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος, φουξ για την Ημέρα Ειδικών Παθήσεων, στα κίτρινα για την ημέρα του Παιδικού Καρκίνου, φιλοξενεί ένα τεράστιο G με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων, φωτίζεται με την κόκκινη κορδέλα την Ημέρα κατά του AIDS, μωβ για τα πρόωρα μωρά, πορτοκαλί για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, μπλε για το σακχαρώδη διαβήτη.
Στο Λευκό Πύργο η parallaxi στο πλαίσιο της δράσης της Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς έχει επιχειρήσει δύο φορές. Η πρώτη ήταν το Μάιο του 2013, όταν με τη βοήθεια των Beforelight δημιουργήσαμε μια τεράστια οπτική κορνίζα που φανέρωνε τις πραγματικές του διαστάσεις.
H δεύτερη στα 54α Δημήτρια του 2019 με τις Ιστορίες του Λευκού Πύργου που φανέρωσαν τις ιστορίες του μνημείου σε ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα.
Η δυνατότητα να δίνεται ο χώρος σε καλλιτέχνες και ειδικούς φωτιστές για να δημιουργούν οπτικές παρεμβάσεις είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε μνημεία σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι σήμερα την ευθύνη για το φωτισμό του μνημείου έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το απόλυτο σύμβολο της πόλης, ο Λευκός Πύργος, ένα οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα, μέρος της οχύρωσης που αντικατέστησε τη βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών και λειτουργεί σήμερα ως μουσείο και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο.