Θεσσαλονίκη

Κεραμεία Αλλατίνη: Άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση τους – Πήρε ΦΕΚ το φιλόδοξο σχέδιο

Τι προβλέπεται να γίνει στον χώρο του ιστορικού εργοστασίου

Parallaxi
κεραμεία-αλλατίνη-άνοιξε-ο-δρόμος-για-936027
Parallaxi

Τον δρόμο ανοίγει η δημοσίευση σε ΦΕΚ (15.9.2023, Τεύχος Δ, Αρ. Φύλλου 734) της έγκρισης του Ε.Π.Σ. για την αξιοποίηση της έκτασης των πρώην Κεραμείων Αλλατίνη από τη ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ και τον επιχειρηματία Σταύρο Ανδρεάδη, όπου καθορίζονται οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης και η έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα κατασκευαστεί ενιαίο πάρκο, που θα συμβάλλει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της άμεσης και ευρύτερης περιοχής. Οι προτεινόμενοι χώροι πρασίνου θα ενοποιηθούν με το υφιστάμενο πάρκο Νέας Ελβετίας σε έναν ενιαίο χώρο αστικού πρασίνου, που περιλαμβάνει αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις ακριβώς για να υλοποιηθεί το παραπάνω σχέδιο.

Στα νέα κτίρια, σύμφωνα με την εξειδίκευση του ΕΠΣ, θα εφαρμοστούν οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Εντός της περιοχής του Ε.Π.Σ. καθορίζονται χρήσεις γης σε δύο ενότητες.

Στην Ενότητα 1 προβλέπεται η χρήση «Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό Πράσινο» καθώς και η κατασκευή υπογείων χώρων για τη στάθμευση αυτοκινήτων, ενώ στην Ενότητα 2, επιτρέπονται οι χρήσεις «Πολεοδομικό Κέντρο- Κεντρικές Λειτουργίας Πόλης», δηλαδή κατοικία και λοιπές λειτουργίες, τουριστικές, εμπορικές, πολιτισμού, συνεδριακές και άλλες, πλην κέντρων διασκέδασης.

Σύμφωνα με τους όρους δόμησης : α) Δεν επιτρέπεται η δημιουργία υπαίθριων χώρων στάθμευσης. β) Επιβάλλεται ο ενιαίος σχεδιασμός του αδόμητου χώρου της Ενότητας 2 και της Ενότητας 1. γ) Επιτρέπεται η ανάπτυξη αναγκαίου εσωτερικού δικτύου διαδρόμων κίνησης για την προσέγγιση των κτιρίων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δ) Επιτρέπονται οι απαραίτητες υποδομές ώστε οι ανοικτοί ελεύθεροι χώροι της περιοχής παρέμβασης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την πολιτική προστασία σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών.

Επίσης, εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στους κοινόχρηστους χώρους του ΕΠΣ, οι συνθήκες κίνησης ΑμεΑ.

Για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα εκτελεστούν μελέτες αποκατάστασης και επανάχρησης του μνημειακού συνόλου βασισμένες σε μελέτες εγκεκριμένες από το ΥΠΠΟ. Στα χαρακτηρισμένα ως μνημεία κτίρια, δεν θα επιτρέπονται οι χρήσεις: Υπεραγορές, Πολυκαταστήματα, Εμπορικά κέντρα, Εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, Εκθεσιακά κέντρα, που περιλαμβάνονται στη γενική κατηγορία χρήσεων γης: «Εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα