Λουτρά Θέρμης: Πρόταση για δημιουργία Ιαματικού και Πολιτισμικού Πάρκου

Η επιστολή της διοίκησης του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας στον Στέλιο Αγγελούδη, για την αναβίωση των παρατημένων εγκαταστάσεων

Parallaxi
λουτρά-θέρμης-πρόταση-για-δημιουργία-1032136
Parallaxi

Η διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών-Λουτροπόλεων καταθέτει πρόταση για την άμεση ανάπτυξη και επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών Θέρμης.

Τα Ιαματικά λουτρά Θέρμης χωροθετούνται σε έκταση 500 στρεμμάτων στον ομώνυμο Δήμο, και η η διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας πρόκειται να αποστείλει επιστολή στο αμέσως επόμενο διάστημα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη.

Πρόταση για την ανάπτυξη των λουτρών της Θέρμης

Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, στην οποία παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η πρόταση του επιστημονικού συνεργάτη του Πανελλήνιου Συλλόγου, Εμμανουήλ Κοζαδινού, όπως και η επιστολή του καθηγητή Οικονομικών Επιστημών και μέλους του συμβουλίου διοίκησης του ΑΠΘ, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, σχετικά με τη διατύπωση πρότασης για την ανάπτυξη των λουτρών της Θέρμης.

Η πρόταση που κατατίθεται με την επιστολή, αφορά στη σύσταση ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Θέρμης, και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης), με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του οικοπέδου (Δήμου Θεσσαλονίκης), ενώ «εναλλακτικά θα μπορούσε να συμμετέχει με ορισμένο ποσοστό ως εταίρος οποιοσδήποτε θεσμικός επενδυτής», όπως επισημαίνεται.

Το νομικό πρόσωπο θα αναλάβει την ευθύνη για τη δημιουργία σύγχρονων λουτρικών και άλλων εγκαταστάσεων, την κατασκευή ανοικτής και κλειστής πισίνας καθώς και την εμπορική εκμετάλλευσή τους. Σημειώνεται, δε, ότι στην αξιοποίηση των λουτρών και της έκτασης όπου εγκαθίστανται, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες δημιουργίας κέντρου αποκατάστασης σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τη χρήση του ιαματικού νερού και κέντρου ευεξίας.

«Μια τέτοια επιλογή θα ήταν ιδανική για έναν υποψήφιο επενδυτή, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην ανέγερση ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, χώρων αναψυχής, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εστιατόρια, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του φορέα, Ανέστης Αναστασιάδης, και τονίζει ότι η «παρακείμενη περιοχή θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών με τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων που ανέλαβε να χρηματοδοτήσει ο ΠΑΟΚ».

Επιχειρηματολογώντας για τη σημασία ανάπτυξης και επαναλειτουργίας των Λουτρών Θέρμης, για την ίδια την ομώνυμη περιοχή, αλλά και ευρύτερα, τόσο τομεακά, όσο θα χωρικά, ο κ. Ζαρωτιάδης υποστηρίζει ότι η θετική εξέλιξη στο προαναφερόμενο ζήτημα θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη συνολικά, ενισχύοντας την τουριστική κίνηση, θα επιφέρει πολλαπλασιαστικές επικερδείς επιπτώσεις σε άλλες δραστηριότητες της περιοχής, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, θα αποτελέσει καλό παράδειγμα επαναξιοποίησης φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση και στην ευεξία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοια σχέδια για τα ιαματικά λουτρά Θέρμης ακούγονται από εποχές Μπουτάρη, ωστόσο τίποτα αυτά δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής. 

Δημιουργία «Ιαματικού και Πολιτισμικού Πάρκου Θέρμης»

Για την πρόταση, ο επιστημονικός συνεργάτης του Πανελληνίου Συλλόγου Εμμανουήλ Κοζαδινός, σημειώνει ότι αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και πολυλειτουργικού κέντρου ιαματικού τουρισμού στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συνδυάζει θεραπευτικές, οικολογικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Όπως εξηγεί, για να υλοποιηθεί η πρόταση σε ό,τι αφορά τα θεσμικά και τεχνικά προαπαιτούμενα και προκειμένου να καταστεί εφικτή η οποιαδήποτε παρέμβαση στον χώρο, απαιτούνται: επίσημη αναγνώριση του ιαματικού φυσικού πόρου με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), δημιουργία ζώνης προστασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού από πιθανές μολύνσεις, υδρογεωλογική μελέτη και υλοποίηση βαθιάς γεώτρησης, ώστε να εξασφαλιστεί καθαρό και σταθερό ιαματικό νερό και πολεοδομικός σχεδιασμός που θα προστατεύει τον πόρο και θα ενσωματώνει τη λουτροθεραπεία στην ανάπτυξη της περιοχής.

Για τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της τοποθεσίας, όπου είναι εγκατεστημένα τα λουτρά Θέρμης, επισημαίνει ότι εκτείνονται σε πάρκο 500 στρεμμάτων, η περιοχή βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση και υφιστάμενες δυνατότητες διαμονής, υπάρχει σταθερή πελατεία τόσο από τον τοπικό πληθυσμό, όσο και από επισκέπτες και ιατρικούς τουρίστες, και η αξιοποίηση του χώρου θα αυξήσει την αξία της γης και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη του ιαματικού και πολιτισμικού Πάρκου Θέρμης περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες, με τον πρώτο να εστιάζει στην ανακαίνιση και Νέες Χρήσεις του Ιστορικού Υδροθεραπευτηρίου με διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής του αξίας και μετατροπή του σε Μουσείο Ιαματικής Υδροθεραπείας, Πολιτιστικό και εκθεσιακό χώρο και δημόσια κολυμβητική δεξαμενή για επισκέπτες και κατοίκους.

Ο δεύτερος άξονας, κατά τον ίδιο, αφορά σε ένα νέο σύγχρονο ιαματικό κέντρο, με κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων λουτροθεραπείας σε ανεξάρτητο χώρο που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ατομικές πισίνες, υδροθεραπευτικές κάψουλες, λασπόλουτρα και εξειδικευμένους χώρους φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης.

Για την οικολογική και πολιτιστική διάσταση, σημειώνει ότι μπορούν να χαραχθούν διαδρομές υγείας (πεζοπορία, ποδηλασία, ήπια σωματική άσκηση), να δημιουργηθεί βοτανικός κήπος με θεραπευτικά φυτά και προγράμματα βοτανοθεραπείας, να λειτουργούν χώροι για διαλογισμό, tai chi, γιόγκα και χαλάρωση και να κατασκευαστούν μικρά αμφιθέατρα για συναυλίες, πολιτιστικά δρώμενα και ημερίδες.

Τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη

Στα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη υλοποίησης της πρότασης που κατατίθεται από την ανάπτυξη και επαναλειτουργία των Λουτρών Θέρμης, ο κ. Κοζαδινού αναφέρει τα άμεσα έσοδα από εισιτήρια, τουριστικές υπηρεσίες και θεραπείες, τα έμμεσα οφέλη μέσω αύξησης της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, την αύξηση της αξίας γης και προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τουρισμό, την υγεία και τον πολιτισμό.

Κατά τον κ. Κοζαδινό, η πρόταση για τη δημιουργία του προαναφερόμενου κέντρου μπορεί να χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί με την αξιοποιήσει των διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν είτε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Horizon 2020, Green Deal), είτε μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή ακόμα και επενδυτικά κεφάλαια από τουριστικούς και ιατρικούς οργανισμούς.

«Η δημιουργία του Ιαματικού και Πολιτισμικού Πάρκου Θέρμης θα μετατρέψει την περιοχή σε πρότυπο ιαματικό, οικολογικό και πολιτιστικό προορισμό», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, ενίσχυση του τουρισμού και της οικονομίας, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

*Τις φωτογραφίες διέθεσε για χρήση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λουτροπόλεων Ελλάδας

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα