ΕΙΚΟΝΕΣ: Μια στοά ― φάντασμα στην Εγνατία…

Θα αντέξει στο πέρασμα των χρόνων;

Μυρτώ Τούλα
εικονεσ-μια-στοά-―-φάντασμα-στην-εγνα-528189
Μυρτώ Τούλα
εικόνα: Δημήτρης Τσίπας

Λέξεις: Μυρτώ Τούλα, Ελισάβετ Τζουβάρα | Εικόνες: Δημήτρης Τσίπας

Έκτος από τις κλειστές αγορές που προσπαθούν να επιβιώσουν στον χρόνο και στην οικονομική κρίση, υπάρχουν κι αυτές που μένουν στάσιμες, φθείρονται τόσο εντός όσο και εκτός. Μια κεντρική στοά της πόλης που κάποτε έσφυζε από ζωή σήμερα έχει αλλάξει πρόσωπο και είναι η Στοά Κολόμβου.

Στοά Κολόμβου


Είναι μια από τις πιο παλιές στοές της Θεσσαλονίκης, αφού χτίστηκε το 1935 σε σχέδια του Ζακ Μοσέ. Η Στοά Κολόμβου, που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της Εγνατίας, γεμάτη πριν από λίγα χρόνια με καταστήματα, στέκια και κόσμο, τώρα πια θυμίζει έρημο τοπίο, με φόντο τα αμέτρητα κατεβασμένα στόρια, παρουσιάζοντας μια εικόνα παρακμής.

Η συγκεκριμένη στοά έχει στέγη που αποτελείται από την προέκταση της κάθετης τοιχοποιίας. Το κεντρικό σημείο του τριγώνου στέγασης υπερυψώνεται και καλύπτεται από γυαλί ώστε να επιτρέπεται ο φωτισμός και ο αερισμός του χώρου. Στην όψη επί της Εγνατίας η αγορά κρύβεται πίσω από οικοδομή 4 ορόφων, ενώ η όψη επί της Πτολεμαίων αποτελείται από το ισόγειο και έναν όροφο. Στο εσωτερικό της αγοράς υπάρχουν 2 διάδρομοι αριστερά και κεντρικά των κεντρικών κτιρίων.

εικόνα: Δημήτρης Τσίπας

Στην αρχή της λειτουργίας της και για αρκετά χρόνια αργότερα η Στοά Κολόμβου αποτελούσε ένα από τα πιο εμπορικά σημεία της πόλης, ενώ σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν πρωινές και απογευματινές ώρες . Ωστόσο λειτουργούν στην καρδιά της κάποια μπαράκια που, κυρίως το βράδυ, ζωντανεύουν την στοά με κόσμο, μουσική και τρομερή ενέργεια.

Δείτε επίσης: Η στοά της Θεσσαλονίκης που μετρά 600 χρόνια ζωής!

Το όνομα της δεν οφείλεται στον Χριστόφορο Κολόμβο, αλλά στον Ιταλό μάγειρα της σιδηροδρομικής εταιρίας, Αντζιολίνο Κολόμπο,  που στις αρχές του περασμένου αιώνα άνοιξε στη Θεσσαλονίκη το πολυτελές Ξενοδοχείο Κολόμπο.

Στην πυρκαγιά του 1890 το ξενοδοχείο υπέστη ζημιές αλλά επαναλειτούργησε. Το 1897 ο Κολόμπο αποφάσισε να αποσυρθεί στην πατρίδα του, το Κόμο. Με την ανατίναξη της Οθωμανικής τράπεζας το 1903 το ξενοδοχείο καταστράφηκε και κατεδαφίστηκε. Στη θέση του ανεγέρθηκε υπερπολυτελές τετραώροφο πανδοχείο, το οποίο καταστρέφεται ολοσχερώς στην πυρκαγιά του 1917. Η περιοχή όμως, η αγορά, η στάση και η στοά εξακολουθούν να έχουν το όνομά του.

εικόνα: Δημήτρης Τσίπας
Η στοά μετά το 1917 στέγαζε πολλά χρυσοχοΐα και μαγαζιά γούνας, αποτελώντας πόλο έλξης για τους τουρίστες κυρίως της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Ρωσίας.
Καθώς καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες ζούσαν, εργάζονταν και ανέπνεαν κάτω από την ψηλή τριγωνική στέγη της, η αγορά Κολόμβου έζησε για πολλές δεκαετίες χρυσές εποχές, αφού μέσα της στεγάζονταν περίπου 40 εμπορικά καταστήματα που πλούτιζαν καθημερινά.
Μέχρι το 1994 στη στοά υπήρχαν 12 χρυσοχοεία. Από το 1994 μέχρι το 2004 τα χρυσοχοεία μετατράπηκαν σε μαγαζιά πώλησης γούνας. Στα χρόνια που ακολούθησαν η στοά Κολόμβου πέρασε στην εποχή της κρίσης.

εικόνα: Δημήτρης Τσίπας
εικόνα: Δημήτρης Τσίπας
εικόνα: Δημήτρης Τσίπας
εικόνα: Δημήτρης Τσίπας

Σήμερα, έχουν απομείνει ελάχιστες επιχειρήσεις να της δίνουν λίγη ζωντάνια τα πρωινά…

ΔΕΙΤΕ: 

Γνωρίστε τη στοά Μαλακοπή

Η στοά της Θεσσαλονίκης που μετρά 600 χρόνια ζωής!

εικόνα: Δημήτρης Τσίπας
εικόνα: Δημήτρης Τσίπας

εικόνα: Δημήτρης Τσίπας
εικόνα: Δημήτρης Τσίπας
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα