Ματιές στην πόλη

Να αλλάξει τώρα το καθεστώς στη Λεωφόρο Νίκης

Δε νοείται να μετετρέπεται σε εφιάλτη η βόλτα αναψυχής στο παραλιακό μέτωπο της πόλης που είναι και το πιο πολυσύχναστο σημείο μετά τις απογευματινές ώρες.

Κύα Τζήμου
να-αλλάξει-τώρα-το-καθεστώς-στη-λεωφόρ-126871
Κύα Τζήμου

Εικόνες: Άγγελος Ζυμάρας, Κύα Τζήμου

paralia views 001

Το χθεσινό τραγικό περιστατικό που κόστισε τη ζωή σε έναν 18χρονο ήταν το πιο τραγικό επεισόδιο που έχει γραφτεί στο μακροχρόνιο σίριαλ της βόλτας στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Νίκης που τις ώρες αιχμής (τις απογευματινές και βραδυνές) έχει καταντήσει extreme sport. Το περιστατικό σημειώθηκε στην παραλία της Θεσσαλονίκης, χθες 1/9, στις 20:30, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από τον Λευκό Πύργο.

Χρειάζεται επειγόντως να ξαναθέσουμε το θέμα της πεζοδρόμησης της Λεωφόρου Νίκης σε διαβούλευση. Είναι επιτακτική ανάγκη. Και μέχρι να γίνει αυτό που θέλει σίγουρα συγκοινωνιακή μελέτη και απαιτεί πολλές ρυθμίσεις χρειάζεται να γίνουν μερικά πιο απλά πράγματα.

DSC02345

Ο ποδηλατόδρομος που οριοθετήθηκε στο πεζοδρόμιο καταλαμβάνει το ήμισυ σε πλάτος του πλακόστρωτου που ούτως ή άλλως και ολόκληρο δεν μπορεί να σηκώσει το πλήθος που πηγαινοέρχεται στον Παραλιακό από το άγαλμα του Βότση ως το λιμάνι. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την παρουσία των παράνομων μικροπωλητών που απλώνουν την πραμάτεια τους καταλαμβάνοντας το υπόλοιπο μισό του πεζοδρομίου με αποτέλεσμα το σημείο αυτό να έχει καταντήσει το πιο προβληματικό και επικίνδυνο του κέντρου. Τα περιστασιακά “ντου” της αστυνομίας δεν φτάνουν, χρειάζεται μόνιμη αστυνόμευση.

DSC02344

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος  πέφτει στη θάλασσα μέσα στο απίστευτο στριμωξίδι. Και η τραγική κατάληξη του νεαρού άντρα έδειξε ότι το θέμα δεν είναι κάτι με το οποίο μπορείς να κάνεις πλάκα. Ένα ποδηλατικό ατύχημα δε είναι θέμα χρόνου να συμβεί. Το έχουμε ξαναπεί. Ο ποδηλατόδρομος δεν έχει καμιά δουλειά στον χώρο των πεζών. Εκείνο που χρειάζεται είναι η δια ροπάλου απαγόρευση έστω και στάσης στην Λεωφόρο Νίκης ώστε να ελευθερωθεί ένα ρεύμα που μονίμως σχεδόν είναι ανενεργό λόγω παρκαρίσματος και να οριοθετηθεί ο ποδηλατόδρομος στο δεξί ρεύμα της λεωφόρου Νίκης, μέχρι να γίνει πραγματικότητα η πεζοδρόμησή της.

IMG_3643

Για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα…

* Την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016, κατά τις ώρες 09.00 έως 21.00, θα γίνει μεταφορά του ποδηλατόδρομου της Λεωφόρου Νίκης, από το πεζοδρόμιο στο οδόστρωμα, στη δεξιά λωρίδα του δρόμου. Για το σκοπό αυτό θα τοποθετηθούν ειδικά διαχωριστικά, κώνοι και πινακίδες. Μια πιλοτική αλλαγή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας, στην οποία συμμετέχει ο δήμος Θεσσαλονίκης και ξεκινά από σήμερα Κυριακή 18/9.

Διαβάστε ακόμη: Παλιά παραλία: ο ιδανικός πεζόδρομος

Παλιά παραλία: Μια συζήτηση στα όρια του ταμπού

Αστική Οργή: Παρκαρισμένα στην παλιά παραλία. Ουστ!

Ο Χάρτης της Πόλης: Λεωφόρος Νίκης

Η Parallaxi σχεδιάζει: Λεωφόρος Νίκης. Ο επόµενος πεζόδροµος;

Πεζοί στη Λεωφόρος Νίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα