Μεγάλη αβεβαιότητα για το 89ο Δημοτικό κι άλλα 5 λυόμενα σχολεία της Θεσσαλονίκης
Τι λένε γονείς και εκπαιδευτικοί, αλλά και τι απαντά ο Δήμος Θεσσαλονίκης για ένα από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζει η διοίκηση
Συνεχίζεται η αβεβαιότητα παιδιών και γονέων για το 89ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, αλλά και ακόμη 5 σχολείων που στεγάζονται σε λυόμενα κτίρια στην πόλη.
Πρόκειται για το Διαπολιτισμικό που στεγάζει δύο σχολεία (Εθν. Αμύνης), το 31ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο (οδός Έντισον) και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο (Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου).
Όλα είναι κτίσματα βαρέως τύπου προκάτ, μετά από το μεγάλο σεισμό του 1978 κι λειτουργούν από τότε, ωστόσο η διοίκηση του Δήμου, έχοντας στα χέρια της τεχνικές εκθέσεις από το 2019 και 2023, που κατατάσσουν ως επικίνδυνα τα κτήρια (2 από αυτά ως επείγοντα και τρία ως λιγότερα επείγοντα), αποφάσισε ότι δεν μπορούν να φιλοξενούν σχολεία. Αυτό δεν αρέσει στους γονείς, που θεωρούν ότι οι τεχνικές εκθέσεις δεν είναι επικαιροποιημένες, κάτι που οδηγεί σε κλείσιμο τα σχολεία.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 89ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (επί της Βασιλίσσης Όλγας, λίγο μετά την Μπότσαρη) σήμερα πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για το ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν ακολούθησε την δέουσα διαδικασία, δηλαδή μετά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο να ακολουθήσει δευτεροβάθμιος και τριτοβάθμιος έλεγχος, για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου και ότι με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά το σχολείο θα οδηγηθεί σε συγχώνευση ή κλείσιμο.
Σύμφωνα με όσα είπαν οι γονείς, μετά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από πραγματογνώμονα του ΤΕΕ, αποφασίστηκε να γίνουν βελτιώσεις το καλοκαίρι, μέσα στο διάστημα που το σχολείο δεν λειτουργούσε (στον όροφο όπου είχε ταλάντωση κ.α.), ωστόσο ο Μηχανικός του Συλλόγου Γονέων είπε ότι δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία και πως έπρεπε να γίνει επικαιροποίηση της παλαιότερης μελέτης και όχι απλά ένας πρωτοβάθμιος έλεγχος.
Μετά τον τελευταίο, πάντως, δόθηκε ένας ακόμη χρόνος παράτασης λειτουργίας του σχολείου, αλλά είναι κάτι που δεν ικανοποιεί τους γονείς, καθώς το πρόβλημα ουσιαστικά δεν έχει λυθεί και θα το βρουν και πάλι μπροστά τους στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς.
Κι αυτό διότι οι 130 μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στο 89ο σχολείο (λιγότεροι από πέρυσι μιας που όλα αυτά τα γεγονότα έκαναν πιο επιφυλακτικούς τους γονείς) θα μείνουν «ξεκρέμαστοι» ή θα αναγκαστούν να φοιτήσουν σε άλλα σχολεία σε απόσταση μεγαλύτερη από 1,5 ή 2 χιλιόμετρα από εκεί που βρίσκεται σήμερα η σχολική μονάδα.
Το πρόβλημα θα φτάσει ξανά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια) και φυσικά και στην αντιδημαρχία Παιδείας και τη Διοίκηση του Δήμου, που πλην του 89ου έχουν να ασχοληθούν και με τα υπόλοιπα λυόμενα.
«Για την ασφάλεια των παιδιών ζητήσαμε έλεγχο του κτιρίου από το ΤΕΕ και προχωρήσαμε σε κάποιες βελτιώσεις. Ωστόσο, αφού το επιθυμούν τόσο πολύ οι γονείς, ζήτησα ήδη και δευτεροβάθμιο έλεγχο του κτιρίου, με τη συμμετοχή και του ΟΑΣΠ, όπως ακριβώς το θέλουν, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία», απαντά στην Parallaxi η αντιδήμαρχος Παιδείας, Έφη Θεοδωράκη.
Χαρακτηρισμένο ως χώρος πρασίνου και οι ιδιοκτησίες
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 89ου Σχολείου, Ιφιγένεια Παπαγεωργίου, τόνισε: «Αμφισβητούμε την τεχνική έκθεση γιατί από τον ΟΑΣΠ το 2019 το κτίριο έχει κριθεί ως δεύτερης κατηγορίας, άρα όχι υψηλής επικινδυνότητας. Στην ώρα του πολίτη ο δήμαρχος μας είπε ότι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο θα προκύψουν κονδύλια για νέα σχολεία.
Στο συγκεκριμένο οικόπεδο όμως δεν μπορεί να χτιστεί το νέο 89, διότι η έκταση έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου και έχει αποχαρακτηριστεί από χώρος σχολείου. Συνεπώς υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του σχολείου και πολύ φοβόμαστε πως θα μιλάμε για ένα μέλλον με συγχωνεύσεις. Εμείς θέλουμε ένα νέο, σύγχρονο σχολείο στη γειτονιά μας για τα παιδιά μας».
Η κ. Θεοδωράκη πάντως με δηλώσεις της διέψευσε το θέμα του αποχαρακτηρισμού. «Ουδέποτε αποχαρακτηρίστηκε το οικόπεδο αυτό, πάντοτε ήταν χώρος πρασίνου, αυτό δεν ισχύει. Το Διαπολιτισμικό στην Εθνικής Αμύνης για παράδειγμα είναι χώρος για σχολική στέγη και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».
Ωστόσο, στην έκταση όπου στεγάζεται το 89, υπάρχουν ιδιοκτησίες ιδιωτών και της Μέριμνας Παιδιού και για να αξιοποιηθεί ως συγκεκριμένος χώρος χρειάζεται να γίνουν απαλλοτριώσεις.
Γι΄αυτό και γονείς, δάσκαλοι, αλλά και κάτοικοι της περιοχής φοβούνται πως αν δεν βρεθούν πόροι για τις απαλλοτριώσεις και αν το σχολείο φύγει από εκείνο το σημείο, η έκταση μπορεί μελλοντικά να γίνει πάρκινγκ, πολυκατοικίες ή και μαγαζιά, κάτι που όπως λένε, έγινε και στα Μάρμαρα Μόσχου (εκεί βέβαια η ιδιοκτησία ανήκε εξ ολοκλήρου στην Εκκλησία), αλλά και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης.
«Έχουμε πρόβλημα για το πού θα πάμε τα παιδιά μας»
Η κ. Παπαγεωργίου διάβασε και μηνύματα μικρών μαθητών και μαθητριών που ανέφεραν πως δεν θέλουν να φύγουν από το σχολείο τους και να χωριστούν από τους φίλους τους, ενώ ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Άγγελος Καρδασιάδης σημείωσε από την πλευρά του: «Γειτονικά σχολεία όπως όπως το 8ο, 4ο, 5ο, 87ο είναι γεμάτα, οπότε υπάρχει ήδη πρόβλημα για το πού θα πάμε τα παιδιά μας. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Εμείς θέλουμε να χτιστεί νέο σχολείο στην υπάρχουσα έκταση ή κάπου συγκεκριμένα κοντά μας, αρκεί να μας πει ο Δήμαρχος πού ακριβώς. Ο Δήμαρχος δείχνει πως μας φοβάται και δεν θέλει να έρθει σε διάλογο μαζί μας».
Παρέμβαση έγινε και από την οργανωτική γραμματέα της Ά ΕΛΜΕ για το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και Λύκειο, Μαρία Παπαγιάννη τονίζοντας πως το ένα σχέδιο είναι το Γυμνάσιο να πάει στην Κασσάνδρου όπου εκεί υπάρχουν ήδη τρία σχολεία (26ο Γυμνάσιο, 31ο Γυμνάσιο, 23ο ΓΕΛ) και το Λύκειο να πάει στην Ολυμπιάδος, ενώ υπήρχε σκέψη και για τον Ευκλείδη. Για την συρρίκνωση των σχολείων σημείωσε πως τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχει χτιστεί κανένα σχολείο, ενώ για το οικόπεδο της Αμύνης που είναι χαρακτηρισμένο για σχολείο, επεσήμανε πως η πρόθεση είναι να χτιστεί νηπιαγωγείο και όχι το διαπολιτισμικό.
Κονδύλι 8,5 εκατομμυρίων ζητά ο Δήμος
Ο Στέλιος Αγγελούδης γνωρίζει πως η σχολική στέγη είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης. γι’ αυτό και σε πρόσφατες επισκέψεις του στην Αθήνα έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα ως προτεραιότητα απέναντι στην κυβέρνηση.
«Ο Δήμαρχος έχει ζητήσει κονδύλια 8,5 εκατομμυρίων από την κυβέρνηση για τη σχολική στέγη και εφόσον εγκριθούν, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς δε θέλουμε να συγχωνεύσουμε σχολεία, αλλά πρέπει να έχουμε ασφαλή σχολεία για τα παιδιά.
Επίσης, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο Δήμος είναι υπεύθυνος μόνο όταν υπάρχει κτίριο, ειδάλλως η υπόθεση πηγαίνει στην Περιφερειακή Διεύθυνση», αναφέρει η κ. Θεοδωράκη.
Από τον Δήμο πάντως πρέπει να εκπονηθεί ένα σχέδιο ή να ανακοινωθεί ποια δημόσια κτίρια ή ποιες εκτάσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να κτιστούν ή να φιλοξενήσουν νέα σχολεία, αν τελικά κάτι τέτοιο αποφασιστεί.