Θεσσαλονίκη

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκινά η αναβάθμιση του χώρου μετεπιβίβασης στο Ν.Σ. Σταθμό

Ανατέθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη. Ποιες βελτιώσεις προβλέπεται να γίνουν

Κωστής Κοτσώνης
μετρό-θεσσαλονίκης-ξεκινά-η-αναβάθμι-1224350
Κωστής Κοτσώνης

Μπορεί ο τερματικός σταθμός Νέα Ελβετία του μετρό να έχει τραβήξει το ενδιαφέρον, κυρίως με αφορμή την προβληματική του οδική σύνδεση και την κατασκευή χώρου στάθμευσης από το Δήμο Θεσσαλονίκης, όμως φαίνεται πως σιγά-σιγά υπάρχουν εξελίξεις και στο άλλο άκρο της βασικής γραμμής, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) προχωρά στη σύνταξη προκαταρκτικής μελέτης για την κυκλοφοριακή διαρρύθμιση του χώρου μπροστά στο Ν.Σ. Σταθμό, με σκοπό να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ως χώρου μετεπιβίβασης από τα αστικά λεωφορεία προς το μετρό ή τα τρένα και αντίστροφα.

Η σύνταξη της μελέτης ανατέθηκε στο γραφείο μελετών «Παντελής Αθανάσιος» έναντι 30.000€ (πλέον Φ.Π.Α.), με συνολική χρονική διάρκεια σύμβασης τους τρείς μήνες.

Μία μικρή Νέα Ελβετία στα δυτικά

Αυτήν τη στιγμή, ο περιβάλλοντας χώρος νοτιοδυτικά του σταθμού χρησιμοποιείται σαν αφετηρία πολλών λεωφορειακών γραμμών, αν και λιγότερο από ό,τι πριν τη λειτουργία του μετρό.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των συγκοινωνιών που έφερε το μετρό, οι γραμμές 11, 37 σταμάτησαν να τερματίζουν μπροστά στο σταθμό, ενώ αντίθετα ξεκίνησε να κάνει τέρμα η 57 (κάτι που πρόκειται επίσης να ανατραπεί το επόμενο διάστημα, αφού θα επανέλθει η διέλευση της γραμμής μέσα από το ιστορικό κέντρο).

Ωστόσο, απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, μεγαλύτερου σταθμού μετεπιβίβασης, στη λογική αυτού της Νέας Ελβετίας, ώστε να φιλοξενούνται περισσότερες αφετηρίες γραμμών. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ν.Σ. Σταθμός θα γίνει ένας πολύ σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, που θα συνδυάζει αστικά λεωφορεία, υπεραστικά/προαστιακά τρένα και μετρό.

Επιπλέον, κρίσιμη είναι η αναβάθμιση των υποδομών, καθώς η κατάσταση του οδοστρώματος στον τωρινό σταθμό μετεπιβίβασης είναι προβληματική και τα στέγαστρα αναμονής των επιβατών ασυντήρητα.

Για τον αναβαθμισμένο χώρο θα χρειαστούν επιπλέον 6 στρέμματα. Αυτά αναμένεται να εξασφαλιστούν από τη μεταφορά του παρακείμενου σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει το 63ο και 65ο Δημοτικό Σχολείο και το 38ο και 42ο Νηπιαγωγείο. Η μεταφορά των σχολείων και των νηπιαγωγείων κρίνεται ούτως ή άλλως απαραίτητη, καθώς βάσει του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου η σχολική στέγη δεν αποτελεί συμβατή χρήση για εκείνο το σημείο. 

Το 2015 η parallaxi στο πλαίσιο της δράσης της Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς επιχείρησε μια εκτεταμένη δράση ανάπλασης της αυλής του σχολείου.

Το τεχνικό αντικείμενο της μελέτης

Στο πλαίσιο της μελέτης, θα διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις για την κυκλοφοριακή διαρρύθμιση, ώστε να επιλεγεί η καταλληλότερη. Η καλή διαχείριση του χώρου θα είναι κρίσιμη, καθώς σε έναν μικρό χώρο πρέπει να εξασφαλιστουν:

  • Η πρόσβαση σε ράμπα σύνδεσης με την αποβάθρα των σιδηροδρομικών γραμμών και στις μηχανολογικές εγκαταστάσεις του σταθμού
  • Η ανεμπόδιστη λειτουργία και τροφοδοσία των καταστημάτων μέσα και πέριξ του σταθμού
  • Η δημιουργία των ελάχιστων δυνατών εμπλοκών ανάμεσα στους πεζούς και τα λεωφορεία
  • Η όσο γίνεται συντομότερη κίνηση των επιβατών προκειμένου να μετεπιβιβαστούν από το ένα μέσο μαζικής μεταφοράς στο άλλο.

Η τελική λύση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 20 θέσεων στάθμευσης για αστικά λεωφορεία (απλά ή αρθρωτά) καθώς και τουλάχιστον τριών εφεδρικών θέσεων. Επιπλέον, θα εξασφαλιστεί ανεξάρτητη σύνδεση για την τροφοδοσία των καταστημάτων που στεγάζονται εντός του σιδηροδρομικού σταθμού, αλλά και χώρος ανάπαυσης των οδηγών.

Να θυμίσουμε τέλος τι έχει υποστεί η συγκεκριμένη περιοχή χαμένη πίσω από τις λαμαρίνες επί 11 χρόνια…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα