«Μια οφειλόμενη απάντηση στην Υπουργό Πολιτισμού», με αφορμή το κλείσιμο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
Δηκτική ανάρτηση από την κίνηση «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια Μουσεία»
Σε δηκτική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα κατά της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, προχώρησε η πρωτοβουλία «Υπερασπιζόμαστε τα Δήμοσια Μουσεία». Αφορμή το κλείσιμο για 15 μέρες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν.
Στην ανάρτηση, καταγγέλλεται ότι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έκλεισε χωρίς να εκτελούνται οι εργασίες που επικαλέστηκε η Υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή. Τονίζεται πως δεν υπήρχε λόγος ολικού κλεισίματος και ότι τα τεχνικά προβλήματα διογκώθηκαν λόγω της μετατροπής του μουσείου σε ΝΠΔΔ με τον Νόμο 5021. Επικρίνεται επίσης η Υπουργός για ανακριβείς δηλώσεις περί χαμηλής επισκεψιμότητας, ενώ καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε βασικές λειτουργίες του μουσείου (καφέ, πωλητήριο, καθαριότητα, εκθέσεις, προσλήψεις προσωπικού). Τέλος, εκφράζεται ανησυχία για τις δηλώσεις περί «κόστους και οφέλους» και τονίζεται ότι η πολιτική ευθύνη για την υποβάθμιση των μουσείων βαρύνει την κυβέρνηση.
«Μια οφειλόμενη απάντηση στην Υπουργο Πολιτισμού:
Προχθές στη συζήτηση στη Βουλή (απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ο. Δελλή) , η Υπουργός Πολιτισμού είπε ότι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έκλεισε για 15 ημέρες “λόγω επισκευαστικών αναγκών των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών του εγκαταστάσεων”, προβλήματα “που κληροδότησε η Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία στο ΝΠΔΔ” και κάποτε πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Φαίνεται όμως πως δεν είναι καλά πληροφορημένη ή συνειδητά παραπληροφορει τη Βουλή, καθώς αυτή τη στιγμή, που το Μουσείο είναι κλειστό, καμία εργασία τέτοιου είδους δεν πραγματοποιείται.
Υπάρχουν θέματα τεχνικά, όπως άλλωστε σε κάθε μεγάλο κτήριο, που “γερνάει” με τα χρόνια, τίποτε όμως που δεν αντιμετωπίζεται ή που να επιβάλει ολικό κλείσιμο του Μουσείου. Τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζονταν πριν την ψήφιση του Ν. 5021 τώρα διογκώνονται λόγω των αγκυλώσεων που επέφερε η μετατροπή του Μουσείου σε ΝΠΔΔ με επιμονή της Υπουργού και της κυβέρνησης!
Είπε επίσης η κα Υπουργός ότι δεν πειράζει που έκλεισε το Μουσείο, αφού “από πάντα” ήταν μειωμένη η επισκεψιμότητα του Μουσείου τους θερινούς μήνες και ότι είχε “10 άτομα την ημέρα”. Την επισκεψιμότητα του Μουσείου μπορεί κανείς να την βρει στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ και να δει τα καταγεγραμμένα στοιχεία με αριθμούς. Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, η επισκεψιμότητά του όταν ήταν Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία, ήταν τον Οκτώβριο περίπου 12.000 επισκέπτες, ενώ τον Αύγουστο 8000.
Να θυμίσουμε ότι από τότε που το Μουσείο έγινε ΝΠΔΔ, και απέκτησε κατά την κα Υπουργό “ευελιξία” και “δικαίωμα αυτοδιοίκησης”, δεν λειτουργεί ούτε το καφέ, ούτε το πωλητήριο, λειτουργίες απαραίτητες για ένα σύγχρονο μουσείο, ενώ τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχει και καθαριότητα. Δεν έγινε καμία έκθεση παραγωγής του, παρά μόνο φιλοξενίες. Δεν έγιναν εγκαίρως οι προσλήψεις του ΙΔΟΧ προσωπικού.
Όλα όσα πραγματοποιούσε το Μουσείο απο την ίδρυση του, ως υπηρεσία του ΥΠΠΟ, σήμερα δεν υπάρχουν, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και της Διοίκησης που διόρισε. Αλήθεια, ποτε θα αναλάβει η Υπουργός Πολιτισμού την πολιτική ευθύνη των επιλογών της, στις οποίες είχε αντιταχθεί το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας και οι εργαζόμενοι στα Μουσεία; Ποιος φταίει που δεν έγιναν προσλήψεις ΙΔΟΧ, παρά το διορισμένο ΔΣ και η διορισμένη Γενική Διευθύντρια; Θυμίζουμε ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ έχουν προσλάβει ΙΔΟΧ φυλακτικο προσωπικό από τον Απρίλιο!
Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα όμως ήταν η δήλωσή της για το “κόστος και το όφελος λειτουργίας των μουσείων”. Τι υπονοεί; Σημαίνει άραγε το κλείσιμο όλων των μικρών “μη κερδοφόρων” μουσείων; Ας υπενθυμίσουμε εδώ τον ορισμό του Μουσείου, όπως έχει αποδοθεί στα ελληνικά από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM:
“Το Μουσείο είναι ένας μόνιμος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στην υπηρεσία της κοινωνίας, ο οποίος ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει τεκμήρια υλικής και άυλης κληρονομιάς. Ανοιχτά και προσβάσιμα στο κοινό, χωρίς αποκλεισμούς, τα μουσεία προάγουν την ποικιλομορφία και την αειφορία. Λειτουργούν και επικοινωνούν με επαγγελματική δεοντολογία και με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες με σκοπό την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, τον αναστοχασμό και τη διάδοση της γνώσης”.
Ο Νόμος 5021 έχει φέρει τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας στο όριο της λειτουργίας τους, σε παρακμη, και έχει οδηγήσει στο κλείσιμο.το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και τη Συλλογή Λοβέρδου στην Αθήνα.
Ο Νόμος είναι πλήρως αποτυχημένος και η πολιτική ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την ηγεσία του ΥΠΠΟ και την κυβέρνηση!».