Νέος φοιτητής μόνος ψάχνει…
Ο απόλυτος χρηστικός οδηγός για τον πρωτοετή φοιτητή στη Θεσσαλονίκη
Εικόνες: Γιώργος Πουρνάρας – www.wanderingsuvlaki.com/
Πέρασες… Μετά το πρώτο γιούπι έρχεται η πρώτη ανάγκη, αν η νέα σου (φοιτητική) ταυτότητα σε στέλνει εκτός έδρας. Αν έχεις περάσει στη Σχολή που ήθελες και μάλιστα στην πιο ελκυστική από όλες τις φοιτητουπόλεις στην Ελλάδα (τη Θεσσαλονίκη βέβαια) νιώθεις σίγουρα ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Αυτή είναι η πρώτη σου αντίδραση. Σε δεύτερο επίπεδο σκέφεσαι τα έξοδα μακρυά απ΄την πόλη σου, τους γονείς σου που εν μέσω κρίσης θα πρέπει να βάζουν κάθε μήνα στο λογαριασμό σου τα προς το ζειν και σε τρίτο επίπεδο στέκεσαι γερά στα πόδια σου και προσπαθείς να μειώσεις αυτά τα προς το ζειν στο μίνιμουμ.
Σε αναζήτηση στέγης
Τα Πανεπιστήμια της πόλης, εκτός των ΤΕΙ, είναι συγκεντρωμένα σε μια περιοχή. Για να φτάνεις στην πόλη μας σίγουρα έχεις περάσεις είτε στο δοξασμένο Α.Π.Θ. (το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 7 σχολές, που συγκροτούνται από 33 τμήματα, 5 μονοτμηματικές σχολές, 4 ανεξάρτητα τμήματα. Με 81.500 περίπου προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές) , είτε στο νεότερο campus της πόλης το Πανεπιστήμιο Μακεδονία (8 προπτυχιακά ακαδημαϊκά τμήματα στη Θεσσαλονίκη, με κύριο αντικείμενο τα Οικονομικά με εφαρμογές στην πληροφορική, μουσικολογία και Βαλκανικές/Σλαβικές Σπουδές), είτε στα ΤΕΙ (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) που βρίσκονται στη Σίνδο (βρίσκονται σε μία απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στη Βιομηχανική περιοχή και περιλαμβάνουν 21 τμήματα όπου φοιτούν περίπου 18.000 φοιτητές).
Αν έχεις περάσει σε ένα απ΄τα δυο πρώτα, γύρω απ΄αυτά θα είναι και η πρώτη σου επιλογή όσον αφορά στην αναζήτηση κατοικίας. Να ξέρεις πάντα ότι τα σπίτια πλησίον του Πανεπιστημίου στις χρονικές περιόδους άφιξης φοιτητών στην πόλη είναι τα πιο ακριβά. Πιο ακριβά επίσης είναι και τα μικρά σπίτια σε σχέση με τα μεγαλύτερα όπου μπορείς να συγκατοικήσεις βάζοντας νερό στο κρασί σου δίνοντας τοπ 150 ευρώ νοίκι… Οι περιοχές γύρω απ΄το Πανεπιστήμιο είναι άνωθεν της Εγνατίας η Μελενίκου, η περιοχή της Ροτόντας, Ιασωνίδου και Αγίου Δημητρίου, Φιλίππου και Ολύμπου μέχρι το όριο της Ιασωνίδου και κάτω απ΄την Εγνατία το Ναυαρίνο, η Εθνικής Αμύνης και η Αγγελάκη, η Αλεξάνδρου Σβώλου. Το τρίγωνο μεταξύ μεταξύ της Εθνικής Αμύνης, της Αγίου Δημητρίου και της Ιασωνίδου είναι η κατεξοχήν φοιτητογειτονιά της πόλης με το 80% των ενοικιαζόμενων σπιτιών να μισθώνεται σε φοιτητές. Η γειτονιά εξάλλου έχει και την πιο έντονη φοιτητική ζωή με στέκια για καφέ, κρασί, μεζέ, γρήγορο φαγητό και μπαράκια.
Τα μισθώματα στην φοιτητογειτονιά πλησίον του Πανεπιστημίου είναι τα πιο ακριβά και κυμαίνονται από 300 έως 400 για ανακαινισμένες γκασρσονιέρες, ενώ πέφτουν στα 250 με 350 για τις πιο παλιές. Από κει και πέρα οι τιμές αυξάνονται περίπου κατά 100 ευρώ σε σπίτια, που μπορούν να φιλοξενήσουν και 2 φοιτητές. Πιο πολύ συμφέρουν τα μεγαλύτερα όπου μπορούν να συγκατοικήσουν 3 ή και περισσότεροι φοιτητές, με το κόστος να μοιράζεται στον καθένα και να φτάνει τα 150 ευρώ ή και λιγότερα. Στη περιοχή του κέντρου κάτω από την Εγνατία τα ενοίκια ανεβαίνουν κατά 100 ευρώ γι΄αυτό καλύτερα να αποφύγετε την εκεί αναζήτηση.
Βάλε νερό στο κρασί σου, οι αποστάσεις στην πόλη δεν είναι μεγάλες. Θα μπορούσες να βρεις κάτι φθηνότερο λίγο μακρύτερα. Ξέρω είναι δύσκολο να εναποθέσεις τις ελπίδες σου στον μοναδικό μεταφορέα της πόλης, τον ΟΑΣΘ, αλλά πίστεψε η μετακίνησή σου σε έναν διευρυμένο κύκλο γύρω απ΄το Πανεπιστήμιο μπορεί να γίνει και με τα πόδια ενίοτε και στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η επιστροφή το βράδυ, από τυχόν έξοδό σου στο κέντρο έχει το όνομά 78Ν (οι υπόλοιπες γραμμές σταματούν 00:00 -7:00) όπου θα στριμωχτείς με χιλιάδες άλλους ομοίους σου (διαδρομή εμπειρία), αλλά τίποτα δεν σε εμποδίζει και για μια νυχτερινή βολτούλα.
Μια έξυπνη κίνηση θα ήταν να φύγετε προς τα Ανατολικά όπου και οι οικοδομές συνήθως είναι πιο καινούργιες και τα ενιοίκια σαφώς χαμηλότερα, με τις γκαρσονιέρες να κυμαίνονται μεταξύ 250 και 300 ευρώ για τις ανακαινισμένες και χαμηλότερα για τις παλιότερες και τα διαμερίσματα με ενοίκια μεταξύ 300 και 450 ευρώ. Στην Τούμπα και στην Τριανδρία οι τιμές πέφτουν ακόμη περισσότερο. Πέραν της Όλγας μην το προσπαθήσεις γιατί οι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν απευθύνονται στους φοιτητές και λόγω περιοχών (Καλαμαριά, Σοφούλη) είναι αρκετά υψηλές.
Προς τα δυτικά και άνωθεν της Εγνατίας (με εξαίρεση ίσως την περιοχή της Αρχαίας Αγοράς που μόνο ένα παραμελημένο ενοικιαζόμενο ρίχνει την τιμή του, ενώ η περιοχή θεωρείται ανερχόμενη) οι τιμές πέφτουν.
Μπορείτε βέβαια να δοκίμασετε και προς Βορράν. Οι 40 Εκκλησιές είναι μια καλή λύση με σαφώς χαμηλότερα ενοίκια, αλλά εξυπηρετείται με ένα μόνο λεωφορείο και η ανάβαση με τα πόδια απαιτεί γερούς τετρακέφαλους, άσε που τα βράδια η ερημιά και η ησυχία δεν σε κάνει να νιώθεις ιδιαίτερα ασφαλής τις μικρές ώρες της νύχτας.
Mην κάνεις καν τον κόπο να ψάξεις σε Μενεμένη, Νεάπολη, Εύοσμο, Κορδελιό, Σταυρούπολη και γενικά τη δυτική Θεσσαλονίκη, αν σπουδάζεις στο ΑΠΘ ή το ΠΑ.ΜΑΚ. γιατί πρέπει να αλλάζεις 2 συγκοινωνίεςγια να φτάσεις στη Σχολή σου, κι αυτό σημαίνει χρόνος που τον διασώζεις για να τον ξοδέψεις σε πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.
Με λίγα λόγια μπορείς σίγουρα να βρεις κατοικία με τιμές μεταξύ 150 (με συγκατοίκους) και 200 ευρώ (σε γκαρσονιέρες εκτός ιστορικού κέντρου, ανακαινισμένες ή μη, ανάλογα με την περιοχή) μέχρι 350 (γκαρσονιέρες ανακαινισμένες πλησίον του Πανεπιστημίου ή και διάρια και μεγαλύτερα που δεν έχουν δεχθεί επεμβάσεις ανακαίνισης).
Αν πέρασες στα ΤΕΙ Σίνδου έχεις δυο επιλογές: Να μείνεις Σίνδο για να γλυτώσεις τα πήγαινε έλα αφού με το αστικό μαζί με την επιστροφή (αν μένεις Θεσσαλονίκη) μπορεί να σου κοστίσει και 2 ώρες από τον χρόνο σου. Εκεί θα βρεις επιπλωμένες καινούργιες γκαρσονιέρες όπου περιλαμβάνεται στην τιμή ΔΕΗ, θέρμανση και κοινόχρηστα με κόστος 200 με 250 ευρώ, αλλά αυτό βέβαια θα σε αποκλείσει από τη νυχτερινή ζωή στην πόλη, την οποία καλά κάνεις και ονειρεύεσαι γιατί φοιτητική ζωή δε σημαίνει μόνο Πανεπιστήμιο και διάβασμα. Μπορείς να μείνεις, όμως, κάπου στα δυτικά στη Θεσσαλονίκη κοντά στον ΟΣΕ, από όπου ξεκινά το λεωφορείο για Σίνδο, και από όπου η περιοχή της Βαλαωρίτου ας πούμε όπου χτυπά η καρδιά της πόλης το βράδυ απέχει 15 λεπτά.
Ηλεκτρονική και μη αναζήτηση
Οι αναζητούντες στέγη θα βρουν χρήσιμες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ιδιοκτητών (www.eniath.gr), αλλά και την ιστοσελίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (dps.auth.gr), στην οποία καταχωρούνται διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια με περιγραφή, φωτογραφίες και τηλέφωνα επικοινωνίας. Στο Πανεπιστήμιο επίσης θα βρείτε αναρτήσεις προσφοράς σπιτιών αλλά και αναζήτησης συγκατοίκων. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή σας και να μην κάνετε βιαστικές κινήσεις. Σπίτια υπάρχουν πολλά και σίγουρα κάπου θα βρείτε και αυτό που σας ταιριάζει.
Δωρεάν στέγαση – Κοινώς φοιτητικές εστίες
Για τους φοιτητές του Α.Π.Θ. λειτουργούν τρεις φοιτητικές εστίες στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και ένα παράρτημα στο πρώην ξενοδοχείο «Εγνατία» (Λέοντος Σοφού 11). Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Α΄ Φ.Ε. Θεσσαλονίκης, Στίλπωνος Κυριακίδη 17, τηλ.2310 210315 – 2310 210314 Β΄ Φ.Ε. Θεσσαλονίκης, Καθηγητού Βουζουκίδου, τηλ. 2310 208044 Γ΄ Φ.Ε. Θεσσαλονίκης, Στίλπωνος Κυριακίδη 17, τηλ. 2310 214168 – 2310 204839 Δ΄ Φ.Ε. Θεσσαλονίκης,: Λέοντος Σοφού 11, τηλ. 2310 536322
Πολλοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξυπηρετούνται ως οικότροφοι από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Φοιτητική Εστία) που βρίσκεται στην οδό Λυκούδη 2-6, Καλαμαριά τηλ. 2310-449.447 και 2310-441.292. Εκτός από την παραπάνω Φοιτητική Εστία, τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξυπηρετεί και η Φοιτητική Εστία Καλαμαριάς, που βρίσκεται στην οδό Λυκούδη 2-6, Καλαμαριά τηλ. 2310-449.447.
Η Φοιτητική εστία του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης διαθέτει εγκαταστάσεις στη Σίνδο (κτίριο 10) με 108 δίκλινα δωμάτια. Οι εγκαταστάσεις δυστυχώς είναι σε κακή κατάσταση με ΄προβλήματα στη θέρμανση και την υγιεινή. Οι ημερομηνίες υποβολής αίτησης είναι ίδιες με τις ημερομηνίες εγγραφής πρωτοετών.Για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έντυπα εδώ. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2310013148 και 49.
Μετακίνηση
Η αλήθεια είναι ότι και οι περιοχές γύρω απ΄την Βασιλίσσης Όλγας και μέχρι την Σχολή Τυφλών είναι αρκετά κοντά στο Πανεπιστήμιο, ακόμη και με τα πόδια. Μπορείς να φτάσεις στη Σχολή σου μέσα σε 20 με 30 λεπτά. Αν κυκλοφορήσεις με τα λεωφορεία που διασχίζουν την Στρατού από τα Ανατολικά προς το κέντρο θα περάσεις μπροστά απ΄τα Πανεπιστήμια και την Εγνατία. Την ίδια κατεύθυνση αν βρεθείς σε στάση πάνω στη Βας. Όλγας έχει μόνο το 8. Όλα τα υπόλοιπα 3,33,39,78,5,6 κατευθύνονται προς την Τσιμισκή, οπότε πρέπει να κατέβεις στην στάση ΧΑΝΘ και να ανηφορίσεις την Αγγελάκη με τα πόδια για 5-10 λεπτά.
Στο Α.Τ.Ε.Ι.Θ. μπορείς να φτάσεις μόνο με το λεωφορείο της γραμμής 52 που έχει αφετηρία στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Όπως και νάχει απαραιτήτως θα πρέπει να βγάλεις την κάρτα απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ. 15 ευρώ θα επιβαρύνουν μόνο τον μηνιαίο προϋπολογισμό σου και θα μπορείς μ΄αυτήν να κινείσαι με όσα λεωφορεία χρειάζεσαι ζωρίς περαιτέρω κόστος (Υπολόγισε ότι και 2 φορές τη μέρα να χρησιμοποιείς τον ΟΑΣΘ, το κόστος με το πάσο, είναι μίνιμουμ 1 ευρώ τη μέρα δλδ 25 με 30 ευρώ το μήνα ανάλογα με το πόσο συχνά κυκλοφορείς. Η διαφορά είναι τεράστια, μην διστάσεις να μπεις αυτό το έξοδο.)
Χρησιμοποιείστε τις λεωφορειακές γραμμές του ΑΠΘ, για τις μετακινήσεις σας στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων για τις βόλτες σας, το σύστημα συνδυασμένης μετακίνησης και τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις καθημερινές σας μετακινήσεις.
Τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τα ΠΑ.ΜΑΚ και Α.Π.Θ είναι τα: 2 (Α.Σ. ΙΚΕΑ-Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ-Μέσω Κ. Καραμανλή-Εγνατίας), 8 (ΙΚΕΑ – ΚΤΕΛ «Σταθμός Μακεδονία»), 10 (ΧΑΡΙΛΑΟΥ-Ν.Σ.ΣΤΑΘΜΟΣ),12 (ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ-Π.Σ.ΣΤΑΘΜΟΣ),14 (ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ-Ν.Σ.ΣΤΑΘΜΟΣ) ,31(ΒΟΥΛΓΑΡΗ-Κ.Τ.Ε.Λ. «Σταθμός Μακεδονία») .
Με τα λεωφορεία 2,12,14 σας βολεύουν οι στάσεις Συντριβάνι, ΑΧΕΠΑ και Πα. Μακ. (ή Αγία Φωτεινή)
Με τα 8,10,31 χρησιμοποιείτε την στάση Καμάρα όταν κινείστε με κατεύθυνση προς τα δυτικά και με τα 10,31 αν κινείστε από ΟΣΕ προς ανατολικά τις στάσεις Συντριβάνι, ΑΧΕΠΑ και Πα. Μακ .
Σε περίπτωση που επιλέξετε να έρθετε με δικό σας μέσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Α.Π.Θ. διαθέτει χώρους στάθμευσης αλλά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όχι, παρά μόνο για το μόνιμο προσωπικό του.
Σίτηση
Το φοιτητικό συσσίτιο διανέμεται στους χώρους σίτισης της Λέσχης σε δύο μεγάλες αίθουσες χωρητικότητας 1.000 (Κάτω Λέσχη) και 500 ατόμων (Πάνω Λέσχη) αντίστοιχα, ενώ για τη σίτιση των μελών του προσωπικού του A.Π.Θ., η Λέσχη διαθέτει δύο μικρότερες αίθουσες.
Εκτός Λέσχης, σίτιση παρέχεται στους φοιτητές των αποκεντρωμένων Τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών στη Θέρμη και στη Σταυρούπολη, των τμημάτων της σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών και Θέρμης, καθώς και στις Κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής.
*Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη, Εγνατία & 3ης Σεπτεμβρίου, τηλ. 2310 992612
Για τα δικαιολογητικά για το δικαίωμα στην δωρεάν σίτηση εδώ
Στο Πα. Μακ. Υπάρχει (ιδιωτική) λέσχη του που έχει αυστηρό πρόγραμμα λειτουργίας και τα γεύματα είναι επί πληρωμή.
Στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ Σίνδου (κτίριο 11) λειτουργεί εστιατόριο (τηλ. 2310-013126), το οποίο παρέχει σίτιση με δύο γεύματα την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, εκτός από την περίοδο των διακοπών. Τα γεύματα σερβίρονται για όσους επιθυμούν, σε παράρτημα του εστιατορίου που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στη διεύθυνση Μπρατούνα 5, κάθετος στη Δωδεκανήσου, περιοχή πλατείας Δημοκρατίας. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο τουλάχιστον φαγητά και το ημερήσιο κόστος είναι 3.30 Ευρώ (γεύμα και δείπνο). Κάρτα σίτισης δικαιούνται όλοι οι φοιτητές αρκεί να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ Για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνεστε στο γραφείο σίτισης (κτίριο 1) και στο τηλέφωνο 2310-013124.
Μην καταναλώσεις τίποτα στα κυλικεία του campus προτού διαβάσεις το Crash test στα κυλικεία του ΑΠΘ
Μάθε εδώ τα πάντα για την πόλη όπου θα περάσεις τα καλύτερα (ίσως) χρόνια της ζωής σου διαβάζοντας Το εγχειρίδιο του Θεσσαλονικιού φοιτητή
Άλλες χρήσιμες πληροφορίες για το Α.Π.Θ.
Η πλειοψηφία των εγκαταστάσεων του Α.Π.Θ. βρίσκεται μέσα στην Κεντρική Πανεπιστημιούπολη, ωστόσο και έξω από αυτήν είναι εγκατεστημένες πολλές από τις πανεπιστημιακές μονάδες, τα ιδρύματα, τα εργαστήρια και τις εγκαταστάσεις των Σχολών και των Τμημάτων.
Στις εγκαταστάσεις της Θέρμης (5ο χιλιόμετρο Χαριλάου Θέρμης, οδός καπετάν Χάψα), στεγάζονται το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Οι εξωτερικές εγκατάστασεις του Πανεπιστημίου είναι: Οι Κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής (στην οδό Σταύρου Βουτυρά 11, έναντι του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού), το Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα (έκτασης 1.885.706 m2 στην ανατολική έξοδο της Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση των δρόμων προς Θέρμη και Αγία Τριάδα), οι εγκαταστάσεις της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται το Μουσείο Άγριας Πανίδας και ο Δασοβοτανικός Κήπος, οι Πανεπιστημιακές Ανασκαφές (στη Βεργίνα, το Δίον, την Πέλλα, τους Φιλίππους, το Καραμπουρνάκι και την Τούμπα Θεσσαλονίκης), το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών (στην οδό Βασ. Όλγας 36), το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (στην οδό Αγίου Δημητρίου 159Α) και ο Σεισμολογικός Σταθμός (στην οδό Βυζουκίδου 43, 40 Εκκλησιές). Τέλος, οι Μετεωρολογικοί Σταθμοί Ολύμπου, η Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση Καλάνδρας και τα Πανεπιστημιακά Δάση που αποτελούν τόπο άσκησης των φοιτητών αλλά και δασικής έρευνας, στο Περτούλι της Πίνδου και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.
Περιηγηθείτε στον χάρτη του Πανεπιστημίου εδώ
Υπηρεσίες υγείας
Στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πολιτικής του ΑΠΘ περιλαμβάνονται το Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης, ο κανονισμός για τηνυγειονομική περίθαλψη των φοιτητών, οι δραστηριότητες της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας και της Επιτροπής Παρατηρητηρίου της Ακαδημαϊκής Πορείας Φοιτητών του Α.Π.Θ. που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καθώς και η λειτουργία της Διαγνωστικής Μονάδας της Οδοντιατρικής Σχολής.
Η Π.Φ.Λ. (Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη) επίσης καλύπτει τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τα νοσήλια των φοιτητών του Α.Π.Θ. Στις εγκαταστάσεις της υπάρχει Ιατρείο που λειτουργεί από τις 8:00π.μ. έως και τις 15:00μ.μ και συμβουλευτικός σταθμός ψυχολογικής υποστήριξης, στον οποίο έχουν δικαίωμα δωρεάν προσέλευσης όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές.