Όλα όσα είπε ο Στέλιος Αγγελούδης για πράσινο, ποδηλατόδρομο παραλιακής και χρέη του Δήμου
Τι ειπώθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου του Δημάρχου για τα τρέχοντα ζητήματα της πόλης
Στην καθιερωμένη ενημέρωση προς του δημοσιογράφους προχώρησε σήμερα στο δημαρχείο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, παρουσία του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Βασίλη Διαμαντάκη, του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Πρόδρομου Νικηφορίδη, του αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού Βασίλη Γάκη και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Σπύρου Βούγια. Στο επίκεντρο της ενημέρωσης ήταν οι νέες πρωτοβουλίες του Δήμου για το πράσινο, οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί, ο ποδηλατόδρομος στη λεωφόρο Νίκης και η οικονομική κατάσταση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ακόμα, αναφέρθηκε στην παραίτηση της Γεωργίας Κωτίδου ως Γενικής Γραμματέα του Δήμου και στην τοποθέτηση σε αυτήν τη θέση του δικηγόρου Μιχάλη Μήττα.
«Στόχος να φτάσουμε μέχρι το Μάρτιο τις 10.000 φυτεύσεις δέντρων»
Ο δήμαρχος χαρακτήρισε το πρασινο «θέμα υψηλού ενδιαφέροντος για εμας». «Αυτή τη βδομάδα φυτέψαμε 340 νέα δεντρα στο πάρκο Πατρικίου, το Μέγαρο Μουσικής, της Νέα Ελβετία, τη Νέα Παραλία, την Ερμού, και 160 κενές δενδροδόχους στην Τούμπα. Ήδη τηρήσαμε τη δεσμευσή μας για 5000 δέντρα μέσα στο 2024, και σε αυτήν τη νέα φυτευτική περίοδο μέχρι και το Μάρτιο, θα προστεθούν άλλα 5.000. Έτσι, θα καλύψουμε το στόχο να φυτεύσουμε 10.000 νέα δέντρα στους πρώτους 13 μήνες της θητείας μας. Παραλάβαμε 42.000 δέντρα και θέλουμε στο τέλος της θητείας να έχουμε φτάσει στις 80.000».
Ακόμα, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός πλήρους περιαστικού άλσος 15 στρεμμάτων στην Τριανδρία, με 4.000 δέντρα, αποκλειστικά μέσω χορηγιών. Ακόμα, είπε ότι εντός του 2025 θα γίνουν αναπλάσεις έξι πάρκων και πλατειών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, σε περιοχές όπως Αριστοτέλους, Πλατεία Περιστεριών, Καλλιθέα, Λαμπράκη, πάρκο Μηνά Πατρικίου και πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα στην Τριανδρία. Προανήγγειλε, επίσης, από ένα πάρκο τσέπης σε κάθε κοινότητα μεσω χορηγίας. Αναφέρθηκε, επιπλέον, στην ανάπλαση του δημοτικού αμπελώνα, ώστε να είναι πιο προσβάσιμος σε σχολεία, κατοίκους και επισκέπτες.
Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των πολιτών στο πράσινο, μίλησε για τη βελτιωμένη αξιοποίηση της εφαρμογής Green Tree, προκειμένου οι πολίτες να «υιοθετούν» δέντρα και να μαθαίνουν πληροφορίες για αυτά. «Ακόμα, ανακοίνωσε ότι είναι υπό σχεδιασμό πρωτοβουλίες για το πρασίνισμα των μπαλκονιών σε συνεργασία με πολίτες, αλλά και ακάλυπτων σε συνεργασία με τις επιτροπές των πολυκατοικιών».
Σχετικά με το τι είδους δέντρα επιλέχθηκαν, δήλωσε: «Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση με τους φορείς για τη σωστή φύτευση. Τα δέντρα που παίρνουμε προέρχονται ως προτάσεις από το δασαρχείο, Ινστιτούτο Δασών, ώστε κάθε τοποθέτηση να είναι ξεχωριστή. Π. χ. στο περιαστικό άλσος έχει επιλεγεί άλλο είδος, ενώ πχ σε πάρκα εντός πόλης και ανοιχτά δεντρά εκεί υπάρχει συνδυασμός καλλωπιστικών δέντρων που δένουν και με την αρχιτεκτονική του περιβάλλοντος». Ανάμεσα στα είδη που επιλέχτηκαν είναι καλλωπιστικές μανόλιες, κερασιές, πλατανομουριές, δαμασκηνιές, φλαμουριές κ. α.
Για το πάρκο στη ΔΕΘ, επανέλαβε ότι η διοίκησή του έκανε εκτεταμένη διαβούλευση επί μιας υφιστάμενης κατάστασης και ότι «Δεν θα συμμετάσχουμε σε αέναους διάλογους».
Επανέλαβε το πλάνο του για μητροπολιτικό πάρκο 100 στρεμμάτων εντός του υπάρχοντος οικοπέδου, για τη διεκδίκηση χώρων περιμετρικά του οικοπέδου ώστε να ενταχθούν στο πάρκο αλλά και για την πύκνωση του πρασίνου στο υπάρχον πάρκο του Ξαρχάκου και το πάρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία.
Επίσης, τόνισε για ακόμα μια φορά ότι δεν θα υποστηρίξει τον αέναο διάλογο πάνω στο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς εδώ στην πόλη συζητάμε 20 χρόνια και κάτω στην Αθήνα τρίβουν τα χέρια τους, γιατί η Θεσσαλονίκη δεν διεκδικεί τίποτα την ίδια στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα βρέχει εκατομμύρια».
«Ο Δήμος θα φτιάξει, δεν θα καταργήσει ποδηλατοδρόμους. Αλλά θα το κάνει βάσει της νομοθεσίας»
Σχετικά με τη φερόμενη κατάργηση του ποδηλατοδρόμου στη λεωφόρο Νίκης, μετά την εισήγηση της Αποκεντρωμένης, είπε:
«Ο ποδηλατόδρομος έγινε μέσα στον κορωνοϊό με ειδική νομοθεσία για την προώθηση του ποδηλάτου, και άρα είχε συγκκεριμένη διάρκεια. Έγιναν δύο απόπειρες προς την Αποκεντρωμένη ώστε να υπάρξει αδειοδότηση μετά το τέλος της περιόδου αυτής, όμως αυτή τις απέρριψε.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, είχαμε διαβούλευση με πεζούς και ποδηλατικούς συλλόγους. Ετέθησαν προβληματισμοί που θα προστεθούν σε νέο επίσημο έγγραφο προς τους αρμόδιους. Περιμένω απάντηση επί του νέου εγγράφου και αμέσως μετά θα ανακοινώσουμε τις επόμενες διαδικασίες».
«Δεν νοείται ευρωπαϊκή πόλη χωρίς εκτεταμένο ποδηλατικό δίκτυο. Αλλά θα πρέπει να είναι καλά μελετημένο, καλά σχεδιασμένο και οργανωμένο, και προφανώς αδειοδοτημένο», συμπλήρωσε. «Ο δήμος δεν καταργεί, θα φτιάξει ποδηλατοδρόμους, όμως βάσει της νομοθεσίας. Δεν θα συντηρήσει παράνομους ποδηλατοδρόμους. Δεν γίνεται να ζητάω νομιμότητα από τους πολίτες και εγώ να την εφαρμόζω αλά καρτ».
Η διαχείριση των χρεών για το φυσικό αέριο στα σχολεία και το «φέσι» της Cisco προς το Δήμο
Σε ερώτηση της parallaxi για χρέη 3,5 εκ. ευρώ του Δήμου, που αφορούν τη θέρμανση με φυσικό αέριο στα σχολικά κτίρια, ο κ. Αγγελούδης είπε: «Είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με την εταιρεία για ρύθμιση των χρεών πολύ μακροπρόθεσμα, δηλαδή σε βάθος τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια».
Επίσης, προανήγγειλε αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για τα δημοτικά τέλη, το έλειμμα και την κάλυψή του από την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθύμισε ότι μέχρι και το Μάρτιο δεν είχε ψηφιστεί προϋπολογισμός για το 2024, οπότε «είμαστε μόλις εννιά μήνες ενεργοί ως δημοτική αρχή», όπως και ότι τα ελείμματα στα ανταποδοτικά τέλη δεν μπορούν να καλυφθούν με χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης.
Σχετικά με το κτίριο των πρώην σφαγείων (σημερινό Labattoir), που είχε παχωρηθεί από τη διοίκηση Κωνσταντίνου Ζέρβα στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cisco, η parallaxi ρώτησε για την ύπαρξη χρέους από την εταιρεία προς το Δήμο, ύψους 147.300 ευρώ, το οποίο επίσης αφορά ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι το ποσό ζητήθηκε και έχει εξοφληθεί.