Featured

Όταν ο Σαίξπηρ μπήκε σε ένα θέατρο χορού

Η ομάδα Die Wolke art group παρουσιάζει τη δική της (διαφορετική) εκδοχή της "Τρικυμίας"

Γιώργος Σταυρακίδης
όταν-ο-σαίξπηρ-μπήκε-σε-ένα-θέατρο-χορο-854515
Γιώργος Σταυρακίδης

Όταν έγραψε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ την «Τρικυμία», είχε στο μυαλό του να δώσει στο κοινό ένα κείμενο που θα έχει ως κεντρικό του θέμα την μαγεία.

Το –κατά πολλούς – τελευταίο έργο του διάσημου Άγγλου θεατρικού συγγραφέα γράφτηκε το 1611 και μέχρι και σήμερα παραμένει το ίδιο, εντυπωσιακά, επίκαιρο, κατατάσσοντας το στα πιο απαιτητικά και σύνθετα έργα του παγκόσμιου θεατρικού σύμπαντος.

Άλλωστε η πένα του Σαίξπηρ, δημιουργεί από μόνη της εικόνες και σκηνικά που καθοδηγούν από τη μία τον ηθοποιό, αλλά από την άλλη του καθορίζει έναν συγκεκριμένο τρόπο που πολλές φορές, εμποδίζει την δημιουργική έκφραση αν αυτός που θα καταπιαστεί με τα κείμενα του δεν έχει την καλλιτεχνική ευφυΐα να δημιουργήσει πάνω σε αυτά και όχι να τα ακολουθήσει πιστά και άψυχα.

Είναι από τους συγγραφείς, που για να μπορέσει μία ομάδα να τον διαχειριστεί και να δουλέψει μπροστά και πίσω από τα κείμενα του, θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο, κόπο, έμπνευση και ταλέντο ώστε να παρουσιάσει κάτι παραπάνω σπουδαίο από αυτό που έχει από μόνη της η κάθε ιστορία του.

Ακριβώς έτσι έγινε με την ομάδα Die Wolke art group που έχει ως έδρα της τη Θεσσαλονίκη, στον εξαιρετικό δημιουργικό της χώρο, Vitruvian Thing στην Πτολεμαίων, που ασχολήθηκε με το κείμενο της «Τρικυμίας» και δημιούργησε έναν δικό της καλλιτεχνικό πλανήτη που μέσα συναντάμε σύγχρονα στοιχεία ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής, video mapping, χορευτική απόδοση, ερμηνευτική συνέπεια και –πολύ σημαντικό- τον Σαίξπηρ να μη χάνεται.

Να είναι εκεί, με όσα σοβαρά και αστεία είχε «ντύσει» το έργο του, με τους χαρακτήρες που γέννησε για να υποφέρουν από την τρικυμία και την προδοσία της ζωής. Κάπως έτσι λοιπόν, μπορούμε να μιλάμε για μία εμπνευσμένη καλλιτεχνική δημιουργία που κρατάει τη δομή του κλασσικού και προσθέτει το σύγχρονο σαν πινελιές χρώματος σε έναν ξένο καμβά ζωγραφικής. Κι αν αυτό δεν είναι επιτυχία, τότε τι είναι;

Η ομάδα Die Wolke art group πήρε ένα έργο που μιλάει για τη μαγεία και το έκανε με τον τρόπο της, αληθινά μαγικό! Ξέρετε, είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο. Όταν όμως αυτά τα δύο συνδυαστούν με επιτυχία, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σπουδαίο. Και η παράσταση σύγχρονου χορού The Tempest / Η Τρικυμία που θα παρουσιαστεί εκ νέου στο Vitruvian Thing της Θεσσαλονίκης, μόνο χαρά δίνει ώστε να υπάρχει η συνθήκη και η δυνατότητα να περάσει όλη αυτή τέχνη και η δεξιότητα σε ένα μεγαλύτερο κοινό.

Η μουσική συνοδεύει τα σώματα. Τα σώματα ακολουθούν την ιστορία. Κίνηση. Απόλυτη ευθυγράμμιση μιας διαχρονικής ιστορίας που γράφτηκε κάποτε σε ένα κίτρινο χαρτί, με αυτή που ένα σύγχρονο θέατρο χορού προσφέρει στον θεατή της ως μία διαφορετική εμπειρία τέχνης και δημιουργικότητας, με mapping από 4 projectors, ζωντανή μουσική με surround ήχο, πρωτότυπα σκηνικά και κοστούμια.

Ένας ναυαγός βασιλιάς παγιδεύεται σε έναν λαβύρινθο, όπου ζουν κάποια περίεργα πλάσματα, η Άριελ, ένα ξωτικό και ο Κάλιμπαν, ένα τέρας. Σε δεκατρείς στιγμές – πράξεις, εμπνευσμένες από την ιστορία του Σαίξπηρ για τη συνωμοσία και τον πόθο για δύναμη, η προσαρμογή της παράστασης εστιάζει στις δυνάμεις της δημιουργίας, της μεταμόρφωσης και της ψευδαίσθησης δημιουργώντας ένα θέαμα υψηλών προδιαγραφών που, μπορεί, να αφορά κάθε θεατή, από τον εκπαιδευμένο σε τέτοια είδη τέχνης μέχρι αυτόν που για πρώτη φορά θα έχει την επιθυμία να ζήσει κάτι τόσο έντονο, όπως η «Τρικυμία» της ομάδας Die Wolke art group και να το απολαύσει (σίγουρα).

Είχα τη χαρά να παρακολουθήσω την παράσταση, λίγο καιρό πριν παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό της Θεσσαλονίκης, όταν προβλήθηκε σε live streaming για το φεστιβάλ Burning Man των ΗΠΑ, κάπου στα τέλη Αυγούστου με αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη.

Είναι μοναδική η εμπειρία του να βλέπεις μία παράσταση που πλέκει αριστοτεχνικά το θέατρο με τον χορό και την ζωντανή μουσική, να ισορροπεί με απόλυτη επιτυχία ανάμεσα σε όλα και να αποδίδει μέχρι το τελευταίο λεπτό της δράσης, ένα παραμύθι για μεγάλους (και γιατί όχι άραγε; και για μικρούς), χωρίς ούτε στιγμή να νιώθει άβολα ή ξένος σε όλο αυτό ο θεατής, αλλά και χωρίς να είχε ποτέ φανταστεί πως ένα κλασικό κείμενο μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι τόσο λαμπερό και σκοτεινό μαζί.

Η ομάδας Die Wolke art group ζει και δημιουργεί τέχνη στη Θεσσαλονίκη εδώ και αρκετά χρόνια πλέον, φτιάχνοντας τον δικό της καλλιτεχνικό κόσμο στο Vitruvian Thing. Ένα καλλιτεχνικό στούντιο που υποδέχεται κάθε νέα καλλιτεχνική ιδέα της ομάδας και την προετοιμάζει κατάλληλα για να την μεταδώσει στο κοινό.

Σκεφτείτε, όσοι δεν έχετε ήδη πάει, έναν χώρο καλλιτεχνίας που χωράει μέσα από dance floor μέχρι θεατρική σκηνή, στούντιο ηχογραφήσεων, τμήμα επεξεργασίας, προτζέκτορες, οθόνες, φώτα και κάμερες. Εκεί ακριβώς θα υποδεχτεί αυτόν τον Δεκέμβρη, όλους όσους επιθυμούν να απολαύσουν την δική τους «Τρικυμία» στην πρώτη, ουσιαστικά, επίσημη πρεμιέρα της σε ζωντανό κοινό.

Από εκείνο που ανασαίνει δίπλα στις ανάσες των καλλιτεχνών. Από εκείνο που στο τέλος θα δώσει το πιο ζεστό χειροκρότημα σε μία καλλιτεχνική δουλειά που δικαιώνει το θέατρο, τον χορό, τη μουσική και όποια άλλη τέχνη δανείζει στοιχεία της.

 Στην παράσταση συμμετέχουν: Δροσιά Τριαντάκη, Enora Gemin, Ιωάννα Παλαμήδους (χορός), Δημήτρης Δαλέζης, Dani Joss (μουσική), Αλίκη Ιωσαφάτ (video), Ιωάννης Περισοράτης (σκηνικά/ηλεκτρονικά), Έλενα Σπενταμίδου/Fractal Apparel (κοστούμια), Λίλιαν Ραφτούδη (makeup), Ηλίας Γεωργιάδης (φωτογραφία).

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου: 21:30 | Σάββατο 18 Δεκεμβρίου: 21:30 | Κυριακή 19 Δεκεμβρίου: 19:00 & 21:30

Vitruvian Thing | Πτολεμαίων 29Α, 54630, 4ος ορ., εντός στοάς

The Tempest – Teaser1 from Die Wolke Art Group on Vimeo.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα