Πες το ιταλικά

Του Γιάννη Βήκα  Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν να τρώγατε σε συνοικιακό εστιατόριο της Ιταλίας και τι σημαίνει πραγματική ιταλική κουζίνα; Σαν τις μικρές τρατορίες των ιταλικών πόλεων; Πίσω από την Ροτόντα, στην οδό Αρμενοπούλου και στον αριθμό 27 το Rosticceria Di Salonicco ένα μικρό και ζεστό μαγαζάκι, που περνώντας απ’ έξω οι μυρωδιές […]

Γιάννης Βήκας
πες-το-ιταλικά-38052
Γιάννης Βήκας
dscn7571.jpg

Του Γιάννη Βήκα 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν να τρώγατε σε συνοικιακό εστιατόριο της Ιταλίας και τι σημαίνει πραγματική ιταλική κουζίνα; Σαν τις μικρές τρατορίες των ιταλικών πόλεων; Πίσω από την Ροτόντα, στην οδό Αρμενοπούλου και στον αριθμό 27 το Rosticceria Di Salonicco ένα μικρό και ζεστό μαγαζάκι, που περνώντας απ’ έξω οι μυρωδιές από τις νοστιμιές, που ετοιμάζει ο Massimo, σε ταξιδεύουν στην Ιταλία.

Ο ιδιοκτήτης αποφάσισε πριν 6 χρόνια ν’ ανοίξει αυτόν τον αυθεντικό ναό λατρείας της ιταλικής κουζίνας και πλέον μαζί του είναι ο βοηθός του, Vasco και η κοπέλα του σέρβις. Οι τρεις τους καταφέρνουν να κρατάνε το μαγαζί ανοιχτό από τις 13:00 μέχρι τις 22:30, οπότε και σβήνει η φωτιά της κουζίνας, άντε μέχρι τις 23:30 μέχρι και η τελευταία παρέα ν’ αποχωρήσει. Αυτό που μας λέει ο ιδιοκτήτης και σεφ του μαγαζιού είναι πως στο Rosticceria Di Salonicco «επικρατούν πέρα από τις ιταλικές γεύσεις και οι ιταλικές συνήθειες», γι’ αυτό και δε μπορείς να το επισκεφθείς στις 2 το ξημέρωμα. Άλλωστε, η ομάδα για δέκα με έντεκα ώρες καθημερινά δίνει τον καλύτερο εαυτό της, ώστε κανείς να μη φύγει παραπονεμένος.

Ο Massimo μας εξηγεί πως οι πελάτες γίνονται φίλοι και μόνιμοι επισκέπτες του μαγαζιού. Κάθε είδους Θεσσαλονικείς, από γιατρούς και δικηγόρους μέχρι καλλιτέχνες, τεχνίτες και φοιτητές, όλοι έρχονται επειδή αγαπούν την ιταλική κουζίνα, την οποία και συναντούν εδώ από πρώτο χέρι. Όπως μας εξηγεί στην κουβέντα μας ο οικοδεσπότης, ο κόσμος τους τιμάει και τους έχει μάθει από στόμα σε στόμα. Το σίγουρο είναι πως άπαξ και πας, θα ξαναπάς.

Τα υλικά που χρησιμοποιούν στην κουζίνα διαλέγονται κάθε μέρα στην αγορά και είναι φρεσκότατα. Κρέας, λαχανικά και θαλασσινά αγοράζονται ύστερα από καλό σκανάρισμα των πάγκων από το «μαέστρο» της επιχείρησης, ενώ οι ποσότητες είναι τέτοιες, ώστε να μην πετιέται τίποτα, ούτε όμως και να σερβίρεται την επόμενη μέρα. Πέραν όμως των φρέσκων πρώτων υλών, οι σεφ ανοίγουν σε καθημερινή βάση φύλλο –καλά διαβάσατε, ανοίγουν φύλλο-, για να δημιουργήσουν χειροποίητα ζυμαρικά ημέρας. Από λαζάνια και λιγκουίνι, μέχρι ταλιατέλες και ραβιόλια γεμιστά, όλα δημιουργούνται από τα χέρια του Massimo και του Vasco. Επίσης, οι απίστευτες σάλτσες, τ’ αλλαντικά, τα τυριά αλλά και το κρασί έρχονται κατευθείαν από τη γενέτειρα των σεφ.

Κάθε ημέρα, εκτός από το βασικό μενού, υπάρχουν δύο με τρία πιάτα ημέρας pasta fresca χειροποίητα, ενώ αυτό που θα πρέπει να δοκιμάσετε είναι τα πληθωρικά ραβιόλια με γέμιση σολομού, που γαρνίρονται με σάλτσα σολομού, ραβιόλια γεμιστά με τυρί και μανιτάρια με αντίστοιχη σάλτσα, ενώ δε θα πρέπει να σας ξεφύγει η λαχταριστή και ολόφρεσκη γαριδομακαρονάδα και φυσικά τα ζουμερά κρεατικά.

Με τιμές που κυμαίνονται στα 5,5€ – 8,5€ τα κυρίως πιάτα και τις σαλάτες στα 5€ είναι σίγουρο πως δε θα χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία για να γευτείτε και ‘σεις τις δημιουργίες της «μικρής Ιταλίας» της Θεσσαλονίκης.

Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω όμως, το μαγικό της υπόθεσης είναι πως η κουζίνα είναι ανοιχτή και οι σεφ ετοιμάζουν τις «γκουρμεδιές» τους μπροστά στα μάτια μας. «Ο κόσμος περνάει απ’ έξω, μας βλέπει που μαγειρεύουμε και ανοίγουμε φύλλο μπροστά τους και γουστάρουν» μας εξομολογείται χαριτωμένα και με ιταλικό κελάηδημα στην προφορά ο «επικεφαλής» της υπόθεσης.

Όσο για το design, είναι αποτέλεσμα της φαντασίας του πρώην συνεργάτη του Massimo, ο οποίος φρόντισε με τις ρετρό πινελιές του και τα καταπληκτικά ανακλινόμενα δερμάτινα καθίσματα κινηματογράφου να κάνει πραγματικά το Rosticceria έναν ξεχωριστό προορισμό, που γοητεύει και την αισθητική μας, εκτός από τις γευστικές μας επιθυμίες.

*Rosticceria Di Salonicco, Αρμενοπούλου 27, πίσω από τη Ροτόντα, τηλ. 2310 206830

*Διαβάστε τα υπόλοιπα εστιατόρια που ξεχωρίσαμε στην πόλη εδώ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα