Θεσσαλονίκη

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τα τρανς άτομα που δολοφονήθηκαν

Προηγήθηκε συγκέντρωση μνήμης και διαμαρτυρίας στο Άγαλμα Βενιζέλου - Δείτε φωτογραφίες

Parallaxi
πορεία-στο-κέντρο-της-θεσσαλονίκης-γι-1084007
Parallaxi

Η «Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης» (TDOR) είναι μια ετήσια εκδήλωση στις 20 Νοεμβρίου, που τιμά τη μνήμη των τρανς ατόμων που χάθηκαν από πράξεις τρανσφοβίας και διακρίσεων.

Στις 18.30 έγινε κάλεσμα μπροστά στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, για συγκέντρωση συντροφικότητας και αλληλεγγύης. Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας , οργανώσεις, ομάδες αναμένεται να στείλουν μήνυμα  κατά της τρανσφοβίας και υπερ των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στην πορεία που γίνεται αυτή την ώρα σε κεντρικούς δρόμους, περνώντας από την Αγίας Σοφίας και επιστρέφοντας και πάλι στο σημείο εκκίνησης.

Με σύνθημα «με συνθήματα, κεριά, σημαίες κάθε είδους, πανό και όποιο μη τρανσφοβικό μέσο και τρόπο εκφράζει την καθεμιά, τον καθένα και το καθένα, χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις», πλήθος νέου, κυρίως, κόσμου βρέθηκε στη συγκέντρωση και την πορεία για να τιμήσει τη μνήμη των τρανς ατόμων που δολοφονήθηκαν αλλά και να φωνάξει ένα ηχηρό “Φτάνει πια”

Η συγκέντρωση και η πορεία διοργανώνεται από την οργάνωση «Αντιφασιστικός/Αντιπατριαρχικός Σεπτέμβρης στη Θεσσαλονίκη».
“Η φετινή Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης, αφιερωμένη στα τρανς αδέρφια μας που έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα της χρονιάς που διανύσαμε, θα βρει και την Ελλάδα στη λίστα των χωρών όπου σημειώθηκαν εγκληματα μίσους με τρανσφοβικά κίνητρα. Στις 11 Ιουλίου, η trans performer Άννα Ιβάνκοβα βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα της, αφού πάλεψε για τη ζωή της προσπαθώντας να σωθεί από τα χέρια ενός 35χρονου άνδρα με τον οποίο διατηρούσε στενή προσωπική σχέση. Το τέλος της Άννας είναι ακόμη μια γυναικοκτονία, με τρανσφοβικό αυτή τη φορά πρόσημο. Ένας ακόμα άνδρας θεώρησε ότι μια γυναίκα αποτελεί κτήμα του, ότι έχει το δικαίωμα να ορίζει τη ζωή της, αλλά και να την αφαιρέσει αν ο ίδιος το επιθυμεί, ειδικά όταν εκείνη είναι τρανς και συνεπώς πλήρως ευάλωτη στις κοινωνικές αδικίες και την συστημική περιφρόνηση. Ιδιαίτερα όταν σε ένα τρανς σώμα διασταυρώνονται πολλαπλές καταπιέσεις (προσφύγισσα, άτομο με αναπηρία, κ.α.) η πρόσβαση σε μια ισότιμη μεταχείριση και ζωή παρεμποδίζεται περαιτέρω. Ακολουθώντας λοιπόν τη Δημήτρη της Λέσβου *1, η Άννα είναι ένα ακόμα θύμα της τρανσφοβίας στην χώρα μας” αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της συγκέντρωσης.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα