Προχωρά η κατασκευή του ενυδρείου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου
Το ενυδρείο θα έχει μέγιστη επιφάνεια κάλυψης 20.500 τ.μ και δόμησης 18.000 τ.μ. περίπου, ενώ θα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα.
«Πράσινο φως» από το δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου για την κατασκευή ενυδρείου στον Κελλάριο ‘Ορμο
«Πράσινο φως» άναψε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης για την κατασκευή ενυδρείου στην περιοχή του Κελλάριου Όρμου, σε μια έκταση 41.000 τ.μ. που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης στα όρια με τον δήμο Καλαμαριάς.
Στον χώρο που έχει επιλεγεί ως κατάλληλος από τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, το ενυδρείο θα έχει μέγιστη επιφάνεια κάλυψης 20.500 τ.μ και δόμησης 18.000 τ.μ. περίπου, ενώ θα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα.
Προτείνετε να έχει ύψος περίπου 10 μέτρων ώστε να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη θέαση του Θερμαϊκού κόλπου από όλα τα υφιστάμενα κτίρια στην περιοχή, αφού δε θα αποτελεί οπτικό εμπόδιο. Σύμφωνα με την εισήγηση, ένα σύγχρονο ενυδρείο θα πρέπει να περιλαμβάνει: επαρκή χώρο υποδοχής επισκεπτών, προθάλαμο, τον κυρίως χώρο του ενυδρείου, μουσείο ή εκθεσιακό χώρο, συνεδριακό κέντρο και βιβλιοθήκη, κατάστημα με είδη δώρων και αναμνηστικά, καφέ και εστιατόρια.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σωκράτης Δημητριάδης, τόνισε ότι η προεργασία για το συγκεκριμένο έργο γίνεται εδώ και ένα χρόνο, πως υπήρξαν αρκετές επαφές στην Αθήνα και πως ο Κελλάριος ‘Ορμος είναι το ιδανικό σημείο για την κατασκευή καθώς «δεν υπάρχει άλλο σημείο στον κόσμο που να συνδυάζει το ενυδρείο με τον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, θα είναι κι ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και την παραλία της Καλαμαριάς».
Στα πλεονεκτήματα ενός δημόσιου ενυδρείου είναι η προαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, η συμβολή στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης, ενώ σε τοπικό επίπεδο θα αποτελεί συνέχεια της ανάπλασης της Νέας Παραλίας και πόλο πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης και τουρισμού.
Για το πώς προέκυψε η αναγκαιότητα για ένα δημόσιο ενυδρείο και μάλιστα στο συγκεκριμένο χώρο αναρωτήθηκε ο Γιώργος Ορφανός εκ μέρους της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», ενώ «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» χαρακτήρισε το έργο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος επικεφαλής από την «Οικολογία Αλληλεγγύη».
Να καθαριστεί, να αναβαθμιστεί και να αποδοθεί ο Κελλάριος ‘Ορμος ως ελεύθερος δημόσιος χώρος στους πολίτες είπε ο Κώστας Ξενόπουλος από τον συνδυασμό «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής». Η κατασκευή του δημόσιου ενυδρείου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Υπενθυμίζουμε ότι ένα δεύτερο ενυδρείο θα κατασκευαστεί λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, στη στροφή της Περαίας, στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Κελλάριος Κόλπος είναι ανακηρυγμένος ως αρχαιολογικός χώρος.
”Η τεθλασμένη αυτή Α’ Β’ δηλαδή είναι η γραμμή παραλίας εκτός των περιπτώσεων που η γραμμή παλαιού αιγιαλού βρίσκεται προς την πλευρά της στεριάς σε σχέση με την γραμμή της παραλίας, οπόταν ως όριο λαμβάνεται η γραμμή παλαιού αιγιαλού. Η κήρυξη γίνεται προκειμένου να διφυλαχθούν η ιστορική και αρχαιολογική μορφή του ορμίσκου που ταυτίζεται με τον βυζαντινών χρόνων λιμένα ” Κελλάριον ” και το υποβρύχιο φράγμα που τον προστατεύει».
Α.Καρ./ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ