Εκπαίδευση

RESTART… στην υποστήριξη παιδιών και εφήβων Ρομά στον Δενδροπόταμο

USB και Φάρος του Κόσμου ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανοίγουν «παράθυρα» σε νέους και νέες

Γιώργος Τσιτιρίδης
restart-στην-υποστήριξη-παιδιών-και-εφήβων-981665
Γιώργος Τσιτιρίδης

Το εθελοντικό πρόγραμμα RESTART που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Θεσσαλονίκη υλοποιήθηκε κατά την περίοδο 2022-2023 από την «USB -Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» σε συνεργασία με την «Αργώ Μονάδα Πρασίνου» και τον «Φάρο του κόσμου» στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και την υποδράση του των εθελοντικών ομάδων / Volunteering Teams in High Priority Areas.

Η ομάδα του RESTART ξεκίνησε τις δράσεις της με τα παιδιά του «Φάρου του κόσμου» το καλοκαίρι του 2022. Η επόμενη δράση έλαβε χώρα από 5/1/2023 – 5/3/2023. Σ αυτήν μια ομάδα από 6 εθελοντές με καταγωγή από Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Εσθονία, Τουρκία, Γαλλία καθώς και 4 νέοι εθελοντές/ριες Ρομά δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή του Δενδροποτάμου με στόχο την ενδυνάμωση παιδιών και νέων.

Όλοι μαζί υποστήριξαν τις δράσεις του Κ.Δ.Α.Π του «Φάρου του κόσμου» με την δημιουργία και υλοποίηση δραστηριοτήτων ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με δράσεις ευαισθητοποίησης και στήριξη της τοπικής νεολαίας και με την διοργάνωση σεμιναρίων σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα με έμφαση σε ζητήματα που άπτονται της Ρομά κοινότητας από τον Σταύρο Γιουβάνη τσιγγάνο, κάτοικο του Δενδροποτάμου, φοιτητή του ΠΑΜΑΚ που έχει εκπαιδευτεί και εργάστηκε τα τελευταία χρόνια σε ΜΚΟ πραγματοποιώντας εργαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσα από την αλληλεπίδραση οι ομάδες αντάλλαξαν καλές πρακτικές και απέκτησαν εμπειρία στον τομέα διαχείρισης παιδιών.

Οι δύο οργανισμοί, USB και Φάρος του κόσμου, συνεργάζονται στενά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης σε εθελοντικά έργα και καμπάνιες κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Η πρωτοβουλία για το πρόγραμμα βασίστηκε μεταξύ άλλων στις πληροφορίες που ελήφθησαν από συμπόσιο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην κοινότητα των Ρομά.

Οι δραστηριότητες σχεδιάστηκαν με στόχο να αντιμετωπίσουν, εντός της κοινότητας των Ρομά, τη γενική σχέση μεταξύ των κοινωνικών ανισοτήτων και της ευπάθειας σχετιζόμενη με τον Covid-19, τη σημασία των εμβολιασμών και του υγιεινού τρόπου ζωής και την προσφορά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά και νέους.

Για τον Σταύρο Γιουβάνη συντονιστή του «Φάρου του κόσμου» το πρόγραμμα ήταν ένα δημιουργικό 2μηνο με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες με διαφορετική κουλτούρα.

«Οι εθελοντές μας βοήθησαν να βελτιώσουμε τα αγγλικά και μας έφεραν σε επαφή με δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά. Η συνεργασία μας ήταν άψογη και γίναμε μια οικογένεια. Όταν έφυγαν πίσω στις χώρες τους υπήρχε μεγάλη συγκίνηση, πολλά από τα παιδιά έκλαιγαν δεν ήθελαν να τους αποχωριστούν γιατί δεθήκαν και ανέπτυξαν σχέσεις μαζί τους» μας λέει ο ίδιος.

Η Μαρία Μπότη Ελευθεριάδου νιώθει τυχερή γιατί κατάφερε μέσα από την επαφή της με το πρόγραμμα να κάνει εξάσκηση στα Αγγλικά της σε μια περίοδο που τα έχει ανάγκη και πηγαίνει εντατικά στο φροντιστήριο και ήταν βασικό για την ίδια ότι κατάφερε με την καθημερινή επαφή να μπορεί να ψάχνει τις λέξεις και να συντάσσει μικρές προτάσεις.

«Ήταν επίσης σημαντικό ότι έμαθα να διαχειρίζομαι αποτελεσματικά μια ομάδα μικρών παιδιών. Οι εθελοντές ήταν υποστηρικτικοί και μου έκανε μεγάλη εντύπωση που από την αρχή δεν είχαν προκαταλήψεις και στερεότυπα σχετικά με τους τσιγγάνους και την γειτονιά του Δενδροποτάμου.

Ο Δημήτρης Κέρκας και ο Μάνος Μουλιανάκης οι δύο άλλοι συμμετέχοντες από την πλευρά του «Φάρου του κόσμου» πέρασαν δημιουργικά το χρόνο τους και κατάφεραν να κάνουν νέες γνωριμίες και συνεργασίες με παιδιά από διαφορετικές χώρες με διαφορετική κουλτούρα και τρόπο σκέψης για ένα κοινό σκοπό από τον οποίο όλοι έμαθαν κάτι και βγήκαν κερδισμένοι.

Για την USB και τον «Φάρο του κόσμου» στόχος είναι να συνεχίσουν την γόνιμη συνεργασία ώστε να καταφέρουν να φέρουν ακόμα περισσότερους εθελοντές από το εξωτερικό στην Θεσσαλονίκη και να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά του Δενδροποτάμου να έρθουν σε επαφή με καινοτόμα προγράμματα, να τα συνδιαμορφώσουν, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να έρθουν σε επαφή με τις ανταλλαγές και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους νέους της Ευρώπης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα