Θεσσαλονίκη: Σε βουλγαρική εταιρεία το 50% των Μύλων Αλλατίνη

Στην «επόμενη μέρα», αλλά με μια ανατροπή, περνάει το ιστορικό συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-σε-βουλγαρική-εταιρεία-τ-416595
Parallaxi

Στην βουλγαρική εταιρεία SPM Real Estate ΙΚΕ κατέληξε το εναπομείναν 50% των Μύλων Αλλατίνη μετά την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στην «επόμενη μέρα», αλλά με μια ανατροπή, περνάει το ιστορικό συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη, καθώς κατά τον πλειστηριασμό που έγινε σήμερα Τετάρτη 18 Ιανουαρίου άλλαξε χέρια και το υπόλοιπο 50% του ακινήτου, το οποίο βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.204.500 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 4.044.444 ευρώ, δηλαδή 839.944 ευρώ παραπάνω.

Χρειάστηκε μάλιστα να δοθεί και παράταση καθώς η διαδικασία που άρχισε στις 10 το πρωί θα ολοκληρωνόταν κανονικά μετά από δύο ώρες, στις 12 το μεσημέρι, αλλά τελικά έκλεισε στη 1 αφού υπήρξαν αρκετά «χτυπήματα».

Υπενθυμίζεται ότι στα σχέδια του Ομίλου Φάις, που το 2021 είχε αγοράσει το 25% του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος από την εταιρεία Alpha Αστικά Ακίνητα και πέρυσι τον Σεπτέμβριο πήρε ένα ακόμη 25% μέσω του τότε πλειστηριασμού, περιλαμβάνονταν η κατασκευή κατοικιών, ενδεχομένως και ενός μικρού ξενοδοχείου, καθώς και η μετατροπή ορισμένων χώρων για τη λειτουργία εμπορικών χρήσεων (καφέ, εστιατόρια κλπ). Παράλληλα, στόχος ήταν να ολοκληρωθεί και το υπόγειο πάρκινγκ δυναμικότητας 400 θέσεων που είχε αρχίσει να κατασκευάζεται στο πλαίσιο της πρώτης προσπάθειας αξιοποίησης.

Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες λόγω των πολλών πολεοδομικών προβλημάτων και δεσμεύσεων.

Τι βγήκε στον πλειστηριασμό

Ο σημερινός πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα τη doValue και σε βάρος της «Αλλατίνη Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ΑΒΕΕ», γνωστής ως Nutriart, ήταν αρχικά προγραμματισμένος για τις 16 Νοεμβρίου 2022, και αφορούσε το 50% της συνολικής έκτασης του ακινήτου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα οικόπεδο μετά των βιομηχανικών κτισμάτων συνολικού εμβαδού μαζί με τα υπόγεια-ημιυπόγεια 18.291,52 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Ντεπώ», επί των οδών οδού Γεωργίου Παπανδρέου, ανωνύμου (προέκταση Νέστορος Τύπα), Κυδωνιών και Θάλητος.

Το συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη, στην περιοχή Ποσειδώνιο της συνοικίας Ντεπώ, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και από το 1991 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της τότε εποχής.

Η έκταση του ακινήτου σήμερα φτάνει τα 27,8 στρέμματα. Από αυτό ρυμοτομούνται 3 τμήματα έκτασης 160,94τ.μ., 1.562,48 τ.μ. και 19,31 τ.μ. Μετά την αφαίρεση τους απομένει οικόπεδο οικοδομήσιμο έκτασης 26.010,04 τ.μ., στο οποίο υφίστανται κτήρια, διατηρητέα και μη.

Σημειώνεται ότι το συγκρότημα περιελάμβανε αρχικά 35 κτίσματα (διατηρητέα και μη) συνολικής επιφάνειας 18.291,52 τ.μ., εκ των οποίων μη διατηρητέα κτήρια συνολικής επιφάνειας 3.747,98 τ.μ. κατεδαφίστηκαν περί το 2003-04. Έτσι, σήμερα τα υφιστάμενα κτίσματα έχουν συνολική επιφάνεια 14.543,54 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.121,74 τ.μ. αφορούν υπόγεια/ημιυπόγεια, τα 987,02 τ.μ. μη διατηρητέα που μπορούν να κατεδαφιστούν και τα 12.434,78 τ.μ. κτήρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, είτε πλήρως είτε μόνο κατά το κέλυφός τους.

Έτσι, τώρα διατηρητέα έχουν χαρακτηριστεί 6 κτήρια στο σύνολό τους και άλλα 7 μόνο ως προς το κέλυφός τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι δυνατόν να κατεδαφιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι όποιες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν έπεσαν στο κενό. Πιο σοβαρή ήταν αυτή του 2003, με το project «Πολιτεία Αλλατίνη». Σε αυτό συμμετείχαν η Αλλατίνη Α.Ε., η Θεμελιοδομή Α.Ε, οι Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης Α.Ε. και η Ωμέγα Τράπεζα, όλες σήμερα υπό πτώχευση ή εκκαθάριση. Το σχέδιο, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, στόχευε στην επανάχρηση των διατηρητέων κτιρίων, την ανέγερση κατοικιών, τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης και χώρων πρασίνου. Ωστόσο, το όλο εγχείρημα ναυάγησε λόγω της αδυναμίας ανέγερσης νέων κτισμάτων και των προσφυγών στο ΣτΕ.

Ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Μαυρόπουλος πίσω από τη βουλγαρική εταιρεία που πήρε το 50% των Μύλων Αλλατίνη

Ο Έλληνας επιχειρηματίας Πρόδρομος Μαυρόπουλος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες εκείνος που απέκτησε το 50% του ιστορικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, o Πρ. Μαυρόπουλος, με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα, είναι ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες και developers ακινήτων στη Βουλγαρία, με ενεργό παρουσία εκεί επί σειρά ετών.

Η εταιρεία SPM Real Estate Μονοπρόωπη ΙΚΕ συστάθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2022 με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ, το οποίο μετά από διαδοχικές αυξήσεις έφθασε στις 970.000 ευρώ.

Η μοναδικός εταίρος, της εταιρίας είναι η βουλγάρικη μονοπρόσωπη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία “П М ФЕМИЛИ ХАУС – ЕООД” με αντίστοιχη μετάφραση στα λατινικά “P M FEMILI HAUS – EOOD” με ΑΦΜ 996637558 ΔΟΥ Α’ Θεσσαλονίκης και βουλγάρικο μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης 206823569 της Υπηρεσίας Μητρώου του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας, η οποία εδρεύει στη Σόφια Βουλγαρίας

Όπως αναφέρεται,  το συνολικό ποσό του κεφαλαίου έχει εισφερθεί από την παραπάνω βουλγάρικη μονοπρόσωπη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, ήτοι την «P M FEMILI HAUS-EOOD» .

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έδωσε σκληρή μάχη  με τον όμιλο Φάις, με απανωτές προσφορές και τελικά πλειοδότησε με 4.044.444 ευρώ, όταν η προσφορά εκκίνησης ήταν 3.204.500 ευρώ.

Η παραπάνω εξέλιξη χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς σχετικά απροσδόκητη, καθώς ο όμιλος Φάις, που κατέχει το 50%, φερόταν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί και για την απόκτηση του υπόλοιπου 50%.

Πλέον, με τα νέα δεδομένα, οι δύο πλευρές, που κάθε μία έχει 50% του ιστορικού κτηριακού βιομηχανικού συγκροτήματος, θα πρέπει να βρουν  κοινό τόπο για την αξιοποίηση των Μύλων Αλλατίνη.

Με πληροφορίες από newmoney.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα