Σήμερα τρώμε έξω
Λέξεις: Κωστής Ζαφειράκης, Γιάννης Ανδρέου Ο θρίαμβος του μεζεδοπωλείου Αναμνήσεις από το 617 Τάγμα Πεζικού, στη Χεληδόνα του Έβρου, ο Χρήστος θυμάται τα φανταρικά του, η Χρυσούλα πήγε κι αγόρασε έναν κίτρινο κουβά κι ο Χάρης, Παοκτσής ορκισμένος, την κοιτούσε με μισό μάτι. Απόγευμα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, στο 19, στο «Αψέντι». Κουβέντες στα όρια […]
Λέξεις: Κωστής Ζαφειράκης, Γιάννης Ανδρέου
Ο θρίαμβος του μεζεδοπωλείου
Αναμνήσεις από το 617 Τάγμα Πεζικού, στη Χεληδόνα του Έβρου, ο Χρήστος θυμάται τα φανταρικά του, η Χρυσούλα πήγε κι αγόρασε έναν κίτρινο κουβά κι ο Χάρης, Παοκτσής ορκισμένος, την κοιτούσε με μισό μάτι. Απόγευμα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, στο 19, στο «Αψέντι». Κουβέντες στα όρια του υπαρκτού σουρεαλισμού: το «Κάστρο» ένα γλεντζέδικο για γάμους στον Εύοσμο, το «Δεύτερο Χέρι» (μαγαζί με δίσκους, σιντί, βιβλία, περιοδικά από δεύτερο χέρι), ένα περιπολικό, κάτι τσόντες, ένα μωρό στην αγκαλιά κι ένα ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, με τίτλο «Από δω ξεκίνησαν όλα». Μετά προσγειωθήκαμε στο Πήλιο, Χρήστος και Χρυσούλα είχαν κάποτε ένα μαγαζί με δώρα στην Άφησσο κι εκεί πηγαίνουν συνήθως για ασκήσεις ηρεμίας και βουτιές στον Παγασητικό. Ή στην «Κοπάνα» της Χαλκιδικής, στην Καψόχωρα. Μπαίνει ο Χάρης, με το χούι του να μπερδεύει το πραγματικό με το ανύπαρκτο. Έχεις ακούσει για την υπόθεση «Ξυρισμένα Κεφάλια», το 1984, στον τελικό μπάσκετ ΠΑΟΚ εναντίον ΆΡΗ; Ξέρεις σε ποιά οδό έμενε η Ζωή Λάσκαρη στην Θεσσαλονίκη; Ποιός ήταν πιο διάσημος πορτιέρης στην νυχτερινή ζωή της πόλης, μέσα στη δεκαετία του ‘80; Το όνομα «Ζαν Λικ Οπτίκ» σου λέει κάτι; Η «Τεκίλα»; Στη γωνία Καρόλου Ντηλ με Βασιλέως Ηρακλείου. Σε ποιό κλαμπ πήγαινε ιγκόγκνιτο, ο Νίκος Γκάλης, κάθε Τετάρτη βράδυ, μετά τις 12;
*Αψέντι, Παλαιών Πατρών Γερμανού 19, 2310284225
Μια Μάντολα στα Λαδάδικα
Ο Λάμπρος βρήκε τον Μπάρετ πριν από ενάμιση χρόνο έξω από το «Φλου». Ένας σκύλος με «smoky eyes» σαν τον Σίντ Μπάρετ των Πινκ Φλόιντ. Είναι σοφός σκύλος. Είναι και μάγος, σου ρουφάει την κακή ενέργεια μ’ ένα του βλέμμα. Μεσημέρι στη Mandola, Λαδάδικα, Κατούνη 19, με τηγανητές μελιτζάνες εξαίσιες, κρασί και πρέντζα. Ο Λάμπρος βάζει πλώρη για τα Φάρσα, το χωριό του στην Κεφαλλονιά. Να σου πω μια θάλασσα ίδια ο Μύρτος, αλλά χωρίς κοσμοπλημμύρα; Πλατιά Άμμος. Προς το Ληξούρι, δεν πάει εύκολα άνθρωπος, έχει εκατοντάδες σκαλιά και είσαι, ακόμα και τον Αύγουστο, σχεδόν μόνος σου.
Να ένα όνειρο, να πάω ξανά στην Κεφαλλονιά και να μείνω δυόμιση μήνες. Να ζω με τα ζαρζαβατικά του κήπου και τα ψάρια, κατευθείαν από τις τράτες στο Αργοστόλι. Να χαζεύω τις δύο σταρ χελώνες (καρέτα-καρέτα) που τριγυρίζουν στο λιμάνι κι όταν ξεψαρίζουν οι καπεταναίοι, έρχονται για τα λιανόψαρα. Στην Κεφαλλονιά τον ξέρουν όλοι ως τον «Μπενετάτο του Πασά». «Πασάς» ήταν το παρατσούκλι του παππού του, παλιός λοστρόμος που πέθανε στα 100 του. Και η Mandola; Ιόνιο εστιατόριο, μεσογειακό, έτσι το ξεκινήσαμε με τον Γιάννη- φίλος καρδιακός, συνεργάτης και απίθανος μάγειρας. Δυο κουβέντες ακόμα για το νησί θα μου πεις; Μάντολες από τον Σέσουλα. Και Ρόκκος Χοϊδάς. Να διαβάζουμε οι νεοέλληνες Ρόκο Χοϊδά, ειδικά σήμερα.
*Mandola, Λαδάδικα, Κατούνη 19, τηλ. 2310523136
Μύρισε Θυμάρι και θάλασσα…
Το ψάρι είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Η υπέροχη, ευγενική τροφή, ο πλούτος της θάλασσας, για μια σειρά λόγους ξέφυγε από τον αρχικό του σκοπό μαγειρέματος, που είναι η απόλαυση σε λογικά πλαίσια και έγινε, χωρίς λογική, ακριβοθώρητη τροφή. Ένα εστιατόριο της πόλης έρχεται να επιτελέσει διπλό ρόλο. Να αποκαταστήσει την έννοια ποιότητας τιμής, για λογαριασμό όλου του θησαυρού της θάλασσας στην τσέπη του μέσου καταναλωτή και να επιχειρήσει μια σειρά ευφάνταστες παρεμβάσεις στον τρόπο παρασκευής πιάτων με πρώτη ύλη το ψάρι και τα θαλασσινά. Ξεκινώντας από τον μοναδικό χώρο που στεγάζει το Thymare, ένα μίνιμαλ κομψοτέχνημα βασισμένο στο ξύλο από καφάσια, τα υπέροχα ενυδρεία, και τους αληθινά ευγενείς και πρόθυμους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και προχωρώντας στην ουσιαστική αιτία που το επισκέπτεται κάνεις, το φαγητό, έχεις ένα σύνολο λόγων να το κάνεις στέκι. Χταπόδι με φάβα και μανιτάρια για ξεκίνημα, απίθανος γαύρος σαγανάκι με κάρυ, καπνιστό χέλι με passion fruit και βασιλικό, μύδια αχνιστά με κρόκο Κοζάνης για ξεκίνημα. Η όρεξη έρχεται τρώγοντας και κοιτάζοντας στα γύρω τραπέζια θέλεις να δοκιμάσεις κάθε εμπειρία που μοιάζει ηδονική τριγύρω. Περνώντας στα κυρίως μένεις άφωνος με τα αλ ντέντε Κιτάρα με όστρακα, το μοναδικό ξεροψημένο σολομό με πουρέ αρακά και πιπερόριζα, το μπακαλιάρο με το νιόκι. Μοναδικές σαλάτες και ποικιλίες ούζου που ζαλίζουν και κυρίως τιμές που αγγίζουν, σε κάνουν να πεις μπράβο. Γιατί κάποιος μαγείρεψε με άποψη, αγάπη και κυρίως φαντασία στον τρόπο πρόσμιξης των πρώτων υλών προσφέροντας σου τα πάντα σε τιμές που σε κάνουν να νοιώσεις πως σε αφορούν.
*Thymare, Makedonia Palace, Τηλ. 2310897197
Τα παντρέματα του Estrella
Παντρέματα. Γαστρονομικά, αισθητικά, ροκ, πανκ και ηλεκτρονικά. Στις δερμάτινες πολυθρόνες του «Estrella» βυθισμένος, ακούς μουσικές (με την κομψότητα της Βάσως Βλαχοπούλου και άλλων dj), με την Αγία Σοφία μπροστά σου, κάδρο βυζαντινό. Ο Δημήτρης Κοπαράνης ψήνει, τηγανίζει, βράζει, χαίρεται κι ανακατεύει νοστιμιές της Μεσογείου και της υδρογείου. Βαρκελώνη, Νέα Υόρκη, Μαρόκο, Θεσσαλονίκη: διαδρομές για μυαλό και ουρανίσκο. Άμα καταπιείς καμιά μπύρα παραπάνω ή κανένα χαριτωμένο κοκτέιλ, μπορεί και να πιάσεις κουβέντα ή να χορέψεις με την μακρυμαλλούσα που’ χει «κεντήσει» στον τοίχο η Simoni Fontana. Τρως κι ένα προφιτερόλ στο βαζάκι, με τσουρέκι αντί για «σου», και βγαίνεις στην Παύλου Μελά (48), αεράτος. Ρώτησε τον Κώστα να σου πει για τις παρουσίες «φαινόμενα» που έχουν σκάσει μύτη στο μαγαζί.
*Estrella, Παύλου Μελά 48, τηλ. 2310272045
Κρυμμένο στην Καλαμαριά Σε ένα κήπο με φυτά και λουλούδια πνιγμένο και ένα κτίσμα δίπλα που τους τοίχους του κοσμούν φωτογραφίες ιστορικές πρόσωπων που διέπρεψαν στην καλαμαριώτικη μπάλα, μια φορά και έναν καιρό. Μια ταβέρνα-μουσείο αναμνήσεων δηλαδή, που απογειώνει τη φήμη της χάρη σε δυο ουσιαστικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι το φαγητό και κυρίως τα ψάρια. Ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί στις ελληνικές θάλασσες του Βορά και αλιεύεται βρίσκεται στα πιάτα του. Γαλέος τηγάνι με σκορδαλιά -τραγανό φιλετάκι, καλαμάρι τηγανητό “old time classic”, λακέρδα παλαμίδας, σκουμπρί καπνιστό, μυλοκόπια θεϊκά και ότι βάλει ο νους του ταλαιπωρημένου ανθρώπου. *Σουρμένων με Τριπόλεως γωνία, Καλαμαριά, Ανοικτά: 9:00 π.μ.-11:00 μ.μ., Τηλέφωνο: 2310410621
Έξω καρδιά στη Νέα Φωλιά
Ανηφορίζω, πιάνω Αγίας Σοφίας, φτάνω Κασσάνδρου, στο αλλοτινό σοκάκι της Αριστομένους (4). Πρωινό Δευτέρας, με όλους του λογαριασμούς ανοιχτούς, προμηθευτές πάνε κι έρχονται, χόρτα από το βουνό, βουβαλίσια μπιφτέκια, ο Δημήτρης στους αριθμούς, ο Γιώργος στην κουζίνα. Παραγγέλνω ένα χαρμάνι βοτάνων, πιάνουμε τις κουβέντες, ο Γιώργος έχει τα ψυχολογικά του, του υπόσχομαι ρεκτιφιέ, μου μιλάει για την αξία της παπαρούνας στο πιάτο, μας διακόπτουν συνέχεια: «χταπόδι έχουμε;», «ζοχιά πήραμε;», «τα αχλάδια έτοιμα;»… Με τον Δημήτρη μας συνδέουν άλλες ιστορίες, γήινες κι εξωγήινες… Με ρακές, μανιτάρια, ρεβυθοκεφτέδες (και κάτι κρεατοσυνταγές αχτύπητες που δεν τις πολυκαταλαβαίνω ένεκα της χορτοφαγίας μου) και τα πιο ωραία λαϊκά, κάνουμε στη «Νέα Φωλιά» τα πιο τρικούβερτα γλέντια. Έξω καρδιά όλοι.
*Νέα Φωλιά, Αριστομένους 4, τηλ. 2310960383
Στο μεσημεριάτικο φως της Παλαιών Πατρών Γερμανού
«Τα πιο όμορφα μου χρόνια, στην Φλωρεντία». Η Νικολέτα του «Π22», σπούδασε εκεί ιστορία της τέχνης κι ήθελε να μείνει, ήρθε όμως μια βόλτα στην Θεσσαλονίκη να δει τους δικούς της, έκανε δυο παιδιά και πάει η Ιταλία. Η κουβέντα μας, στο μεσημεριάτικο φως της Παλαιών Πατρών Γερμανού (22), είναι ένα χαρμάνι Ελληνικής και Ιταλικής κουλτούρας, όπως και οι μαγειρικές της. Έχω ακούσει πολλούς να παινεύουν την ψαρόσουπά της, έχει όμως και για μας τους ταπεινούς χορτοφάγους, ένα σωρό λιχουδιές. Δεν ακολουθεί συνταγές, μπαίνει στην κουζίνα και αυτοσχεδιάζει, με τον τρόπο της μαμάς, παραδοσιακή αλλά και ανατρεπτική. Είπαμε κι άλλα, για τον Ινδικό Ωκεανό, τον Μαυρίκιο, την Πελοπόνησο, την Κρήτη…, που είναι ένας πλανήτης από μόνη της. Μου έμαθε και το μυλοκόπι.
*Π22, Παλαιών Πατρών Γερμανού 22, τηλ. 2310244520
Στο Ναυαρίνο
Σε μια από τις πιο όμορφες και ιστορικές γειτονιές του κέντρου στην Πλατεία Ναυαρίνου 10, το καφενείο – μεζεδοπωλείο Χαμιντιέ άνοιξε τις πόρτες του για να δεχτεί όσους αγαπούν τα παραδοσιακά εδέσματα και ποτά με μια δόση μοντερνισμού. Ιδανικό για τις μέρες που ξεκινούν με καφέ και συνεχίζονται με πιάτα μαγειρεμένα σύμφωνα με πατροπαράδοτες συνταγές που έχουν δοκιμαστεί στα οικογενειακά τραπέζια ενώ η επιλογή από μεζέδες είναι εντυπωσιακή. Δοκιμάστε οπωσδήποτε ντολμαδάκια και κολοκυθοανθούς, και μην παραλείψετε να ρωτήσετε για το πιάτο ημέρας, που συνήθως έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον!
*Πλ. Ναυαρίνου 10, Τηλέφωνο: 2310222514
Ethnic food in town
Στέκι από την πρώτη μέρα, στη Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο Μικρός Γάιδαρος (El Burrito) του Ηλία Λόγκου, με προϋπηρεσία για χρόνια στο bar tending. Μεξικάνικο με τα όλα του στα χρώματα στους τοίχους, τα έπιπλα, τη μοναδική ταπετσαρία που συνοψίζει σε ένα τοίχο όλη την ιστορία του Μεξικό. Στους δύο χώρους του, με διαφοροποιημένα concept αλλά κοινές γεύσεις, μη χάσετε τα Πάντσο Βίγια Μπουρίτο, Τσίκεν Μόλε και τη σαλάτα Μάγκο και τα περισσότερα από τα εξήντα θεϊκά κοκτέιλ. Αδυναμία το μεγάλο τραπέζι.
*Χρυσοστόμου Σμύρνης 5, Τηλέφωνο: 2310220622
Το ινδικό της πόλης
Το Nargis, στην Καπετάν Πατρίκη -ένα μικρό στενό στη Σβώλου- δεν είναι ένα ακόμη ινδικό εστιατόριο. Με τα έντονα χρώματα της σάλας και τα δυνατά αρώματα από την κουζίνα νιώθεις να βρίσκεσαι σε ενα τοπικό γλέντι. Δοκιμάστε το αρωματικό ρύζι και ένα κοτόπουλο massala.
*Καπετάν Πατρίκη 18, τηλ.2310228502
Τα πάντα για τα φαλάφελ
Γνωρίζετε τα φαλάφελ; Αν όχι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να τα δοκιμάσετε. Οι κεφτέδες αυτοί από ρεβίθια και μυρωδικά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ανατολίτικα πιάτα και σερβίρονται σε μία λεπτή τραγανή πίτα, με γιαούρτι και λαχανικά. Στο Falafel House στη Σβώλου, φτιάξτε το δικό σας wrap με σάλτσα από ταχίνι και μία φρεσκοκομμένη σαλάτα.
*Σβώλου 54, τηλ. 2310238091
Κάντε ένα διάλειμμα στην Τσιμισκή
Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης,ένα εστιατόριο-καφέ αντιμετωπίζει με casual ύφος το καλό φαγητό. Στο ύφος των ευρωπαικών ρέστο στην καρδιά των εμπορικών κέντρων, το Restaurant BLACK Lime, θα βρείτε τον Chef να δημιουργεί, σε μια κουζίνα που ξεπερνάει τα πρότυπα υγιεινής, ακόμη και της πιο αυστηρής σπιτικής.Στον ημιώροφο του πολυκαταστήματος Notos Galleries, προσφέρει ένα συνδυασμό της Ευρωπαϊκής κουζίνας, με υλικά της παγκόσμια κορυφαίας, μεσογειακής διατροφής. Δοκιμάστε τάρτα αμυγδάλου είναι γεμισμένη με φέτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και τραγανό Prosciutto, black στο ριζότο, γλυκάνισο που την τσιπούρα, και απολαύστε το αίθριο του τις ηλιόλουστες μέρες. Νέα συνήθεια στην πόλη. Bar-Restaurant Black Lime, 1ος όροφος Πολυκαταστήματος Notos Galleries, Τσιμισκή 24 & Μητροπόλεως 31. Τηλέφωνο κρατήσεων:2310 260197
Η Μαριάμ και η κουζίνα της Μέσης Ανατολής!
Ο Γιάννης και η Μαριάμ αποφάσισαν να κάνουν επάγγελμα αυτό που αγαπούσαν πολύ και οι δυο τους. Να κάνουν τραπέζια στο σπίτι αραδιάζοντας στους φίλους τους πιάτα από μια μεγάλη λίστα φαγητών από την συριακή κουζίνα. Η Μαριάμ είναι η μαγείρισσα του Μασάγια και ο πατέρας της, ο επικουρικός σεφ που την βοηθά όταν οι κρατήσεις αυξάνουν το μενού με αρκετά μαγειρευτά πιάτα ημέρας. Το Μασάγια ανοίγει καθημερινά, επτά ημέρες την εβδομάδα, από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ και τα μαγειρευτά της Μαριάμ είναι ο μαγνήτης του μαγαζιού. Σους Μπαράκ (κιμάς τυλιγμένος σε ζύμη, μαγειρεμένος σε γιαούρτι με κομμάτια από μοσχάρι) Ούζι (κοτόπουλο ή αρνί με αρωματικό ρύζι και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς) και Ούζι μπάσα (το ούζι του πασά με σπυρωτό ρύζι μαγειρεμένο με κομματάκια μοσχαριού, μυρωδικά και καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, γαρνιρισμένο με τρυφερά κομματάκια από αρνί), Φρίκε (φρέσκο σιτάρι ψημένο με αρνάκι ή κοτόπουλο), Μααλούμπε (αρνί και μελιτζάνα ή κοτόπουλο και κουνουπίδι), Σακρίε (μοσχαράκι με κρεμμύδια μαγειρεμένα σε πρόβειο γιαούρτι), Άμπλαμα,(κολοκυθάκια γεμισμένα με κρέας και κουκουνάρι, μαγειρεμένα σε γιαούρτι), Μσάκα (πιπεριές και μελιτζάνες που αφού τηγανιστούν μπαίνουν στο φούρνο πάνω από φέτες ντομάτας και περιχύνονται με σάλτσα), Μφάρακε, χοντροκομένος κιμάς από μοσχαράκι με κολοκυθάκια και αυγά και φυσικά τα κλασικά φαλάφελ, τα συκωτάκια με πιλάφι με σταφίδα και κουκουνάρι, το ταμπούλε, το μπαμπαγκανούς και το χούμους, τα πεντανόστιμα παστουρμαδοπιτάκια, σις ταούκ, το κεμπάπ και το εξαιρετικό σουάφ. Για επιδόρπιο κνάφε φυσικά. *Massaya, Χειμάρρας 22, τηλ. 2310904202. Ανοιχτό κάθε μέρα, για μεσημέρι και βράδυ.
Η φινέτσα της Παύλου Μελά
Μια ολοκαίνουργια ιδέα, από αυτές που αγαπάμε πολύ στο εξωτερικό, μας περιμένει φέτος στην καρδιά της πόλης. Με ντεκόρ που θυμίζει τη ζεστασιά μιας βιβλιοθήκης και ενός καθιστικού, υπέροχες μουσικές, εξαιρετικό καφέ, από αυτούς που ζηλεύεις στα ιταλικά καφέ που έχεις δοκιμάσει και πιάτα σε τιμές μοναδικές. Σαλάτες, ζυμαρικά, μπρουσκέτες, εξαιρετικά σάντουιτς και πίτσες που συνοδεύουν έξοχα κρασιά που αποτελούν και το δυνατό χαρτί του. Καφέδες ιταλικοί όπως ο εκπληκτικός gelato capuccino αλλά και ο πολύ γνωστός στην Ιταλία αλλά για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο espresso mokarabia, αλλά και το γνωστό aperol sprizz βασισμένο σε μυστική Ιταλική πινελιά. Μια αληθινή έκπληξη σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, που έγινε συνήθεια από την πρώτη του μέρα. Μην ξεχάσετε ότι οι καφέδες take away κοστίζουν ένα ευρώ.
*Comunale, Π.Π.Γερμανού με Π.Μελά, τηλ. 2310220914
Κυριακή στο Μπιστρό!
Το μπιστρό του Exelsior Hotel μας υποδέχεται με νέες απολαυστικές εμπειρίες, μενού για κάθε τσέπη και μια εξαιρετική ποικιλία κρασιών. Το Bar Restaurant του ξενοδοχείου Excelsior στη Θεσσαλονίκη, προσφέρει στους επισκέπτες έναν ιδανικό συνδυασμό με gourmet πιάτα από την ευρωπαϊκή και τη μεσογειακή κουζίνα, ενώ από την άλλη διαθέτει και ένα από τα καλύτερα cocktail bars στην πόλη. Το ξενοδοχείο Excelsior δημιούργησε ένα μοντέρνο Ελληνικό Bistro όπου οι τεχνικές της Γαλλικής Γαστρονομίας συναντούν τις γεύσεις και την φρεσκάδα της Ελληνικής Παράδοσης. Φέτος το Exelsior καινοτομεί ακόμα περισσότερο. Ομορφαίνει τα πρωϊνά της Κυριακής με υπέροχα brunch. Εφημερίδες, γλυκιά τζαζ μουσική, θαλπωρή και ένας εξαιρετικός μπουφές με ροφήματα και πιάτα που απογειώνουν τον ουρανίσκο. Με σλόγκαν «Brunch your trouble away», η Ισμήνη Τορνιβούκα και η Σίσσυ Φιλιππίδου έστησαν μια μοναδική ιδέα που προσφέρει με εννιά ευρώ όλα αυτά που αγαπάμε όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό και τώρα απολαμβάνουμε στην πόλη μας.
*Κομνηνών και Μητροπόλεως γωνία, τηλ. 2310021000
Στο Γιάννη, στον Πεζοδρόμο στη Χριστοπούλου, θα δοκιμάσετε μία απόλυτα προσωπική κουζίνα, ανάλογα με τα διαθέσιμα στην αγορά προϊόντα. Το σερβίρισμα ξεκινάει νωρίς το απόγευμα μέχρι το βράδι και οι μερίδες εδώ είναι συγκεκριμένες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του ζητήσετε να ετοιμάσει τα αγαπημένα του πιάτα. Μη χάσετε τη ντοματοσαλάτα και τις χυλοπίτες με τα καραβιδάκια.
*Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310268826
Γεύσεις και ουσία
Βρίσκεται στη δυτική έξοδο της πόλης και το όνομά του είναι «δεμένο» με την έννοια του «συνεταιρίζεσθαι». Το «Σέμπρικο» εστιατόριο που άνοιξε το 2012 μια παρέα νέων ανθρώπων, περιλαμβάνει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τοπικά και χειροποίητα προϊόντα και γεύσεις. Κι έχει καταφέρει, μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας του, να γίνει ένα από τα πιο γνωστά «στέκια» πελατών κάθε ηλικίας κι επαγγέλματος, με τη φήμη του να έχει διασπαρθεί ακόμη κι εκτός πόλης και χώρας.
Για ωραία κρεατικά, άψογα ψημένα και ζουμερά δοκιμάστε το Σέμπρικο στην αρχή της Φράγκων. Ο χώρος είναι φτιαγμένος στα πρότυπα ενός παραδοσιακού παντοπωλείου, τα πάντα ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας. Το αγαπημένο πιάτο εδώ είναι η σπαλομπριζόλα και η κρέμα τριανταφυλλο στο τέλος.
*Φράγκων 2, τηλ. 2310557513
Στο Μουσείο
Στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, ένα από τα πιο περίβλεπτα και βραβευμένα διεθνώς δημόσια κτίρια στη Θεσσαλονίκη, το καφέ-εστιατόριο Βήτα είναι βγαλμένο λες από ταινία. Στιλ στην απόλυτη απογείωσή του, με ένα νέο bar στον χώρο αυτό το καλοκαίρι, και τον chef Σωτήρη Ευαγγέλου να εμπλουτίζει το μενού με μεσογειακή αίσθηση. Σε μια πόλη που σπανίζουν οι αυλές σε χρήση, ένας απόλυτα γοητευτικός χώρος με ιδανική ώρα άφιξης την ώρα του δειλινού, για τις εποχές που ο καιρός επιτρέπει. Εξαιρετικά εκλεπτυσμένος και ζεστός και ο εσωτερικός του χώρος για ποτό ή φαγητό. Δοκιμάστε τα κοκτέιλ που είναι σούπερ. Επιλέξτε εκπληκτικές σαλάτες, ριζότο και πιάτα όπως σαντορινιά φάβα με φιλέτο σαρδέλας, dressing λεμονιού & αστεροειδή γλυκάνισο, σπαγγέτι με προσούτο, μαϊντανό, σκόρδο & κρέμα γάλακτος, πανακότα καραμέλας με σως σοκολάτας που ζαλίζουν τον ουρανίσκο. Με μενού που ξεκινούν από 15 ευρώ το άτομο!
*3ης Σεπτεμβρίου 2, τηλ. 2310869695