Θανάσης Παππάς: Περί υδάτων και κρηνών
Η υποχρέωση για επέκταση του δικτύου δημοσίων βρυσών για πόσιμο νερό, αποτελεί και θεσμική υποχρέωση με βάση το Ν.4736/2020.
Λέξεις Θανάσης Παππάς*
Τουλάχιστον το θέμα της βελτίωσης των βρυσών σε κοινόχρηστους χώρους και η αναβίωση των χαρακτηριστικών κρηνών, κυρίως στην άνω πόλη ήταν στο τραπέζι (2016-2018) και γινόταν προσπάθεια να αντιμετωπιστεί.
Η τότε διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, ήταν και σε συνεργασία τόσο με την 4η Εφορεία Νεότερων, όσο και με την ΕΥΑΘ για την πύκνωση των βρυσών παντού και την αναβίωση αυτών της πάνω πόλης.
Μεταξύ 2016-2018 με πολλές δυσκολίες και ξεπερνώντας τις γνωστές αγκυλώσεις έγινε καταγραφή όλων των βρυσών και προετοιμασία για ένταξη δράσεων στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.
Σε κάθε περίπτωση η ένταξη βρυσών σε νέους χώρους (παιδικές χαρές-πάρκα κ.α), η μελέτη για την ανάδειξη και αξιοποίηση των κρηνών στην άνω πόλη και η συνεργασία με την ΕΥΑΘ για την αξιοποίηση των δημόσιων -κοινοχρήστων βρυσών και για την μείωση της χρήσης των πλαστικών μπουκαλιών ήταν στο πεδίο. Η Υπηρεσία των Κατασκευών μεριμνούσε για την πύκνωση του δικτύου και αυτή της Καθαριότητας για σωστή διαχείριση εντός παιδικών χαρών και κοινοχρήστων χώρων.
Άλλωστε η ορθολογική χρήση του νερού και η ανάδειξη της σημασίας του, ως πολύτιμου δημόσιου αγαθού ήταν ο στόχος, καθώς με την Στρατηγική Ανθεκτικότητας για την Θεσσαλονίκη 2030 και το Σχέδιο Δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή, εθεωρείτο κεντρικό ζήτημα για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Η μείωση της κατανάλωσης προϊόντων μιας χρήσης, δηλαδή των πλαστικών μπουκαλιών (θυμίζω τα γυάλινα μπουκάλια που είχε εισαγάγει η ΕΥΑΘ και θα έπρεπε να είναι σε όλα τα δημόσια κτίρια) και η υποχρέωση για επέκταση του δικτύου δημοσίων βρυσών για πόσιμο νερό αποτελεί και θεσμική υποχρέωση με βάση το Ν.4736/2020.
Αντί λοιπόν η συζήτηση να περιστρέφεται πως θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα και πως θα υλοποιηθούν προγράμματα επέκτασης βρυσών σε αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, κοινοχρήστους χώρους πρασίνου κι αναψυχής, εμφανίζονται τελείως αντίθετες θέσεις από πλειάδα αντιδημάρχων του Δήμου Θεσσαλονίκης που δηλώνουν ανερυθρίαστα πως‘’… οι κάτοικοι αντιδρούν διότι οι βρύσες γίνονται στέκι διαφόρων ατόμων σε πλατείες και πάρκα και αυτό αυξάνει την παραβατικότητα και εγκληματικότητα’’ ο ένας και ‘’… στις βρύσες πήγαιναν ”λαθρομετανάστες” να πλυθούν με αφρόλουτρα’’ ο άλλος.
Το χειρότερο όμως είναι πως αφήνουν υπόνοιες για την ποιότητα του νερού στις δημόσιες βρύσες!
Τα ολισθήματα όμως δεν έχουν τελειωμό.
Διαβάζουμε πως η ΕΥΑΘ και μια Ένωση Πολιτών είχαν προσφέρει στον Δήμο Θεσσαλονίκης δωρεάν την προμήθεια των βρυσών μαζί με τη δωρεάν τοποθέτηση τους για την νέα Παραλία.
Ο Δήμος αρνήθηκε με την αιτιολογία πως από Σεπτέμβρη θα τις κάνει με εργολαβία. Παρεμπιπτόντως η εργολαβία συντήρησης της νέας παραλίας από το 20220 μέχρι σήμερα ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
Αυτή είναι η κατάσταση με τους διοικούντες το Δήμο Θεσσαλονίκης. Απόψεις εκτός πραγματικότητας, υπερ- συντηρητικές, φοβικές απολίτιστες.
Απόψεις που θα έπρεπε να έχουν ξεσηκώσει θύελλα, από ολόκληρη την αντιπολίτευση και που σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταδικαστούν τελεσίδικα στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Είναι θλιβερό για τη Θεσσαλονίκη να πρυτανεύουν τέτοιες λογικές και τέτοιες αχαρακτήριστες πολιτικές.
Ο Θανάσης Παππάς είναι αρχιτέκτων, πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Δήμου Θεσσαλονίκης.