Καύσωνας με τουρίστες, χωρίς δημόσιες τουαλέτες και βρύσες στη Θεσσαλονίκη
Τουρίστες κυκλοφορούν σε όλο το κέντρο απελπισμένοι
Εντύπωση και απορίες προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα και εν μέσω υψηλής τουριστικής σεζόν και με το θερμόμετρο να χτυπάει πλέον 40ρια, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μετρημένες δημόσιες τουαλέτες στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Είναι πραγματικά άξιο απορίας το γιατί κανένας τουρίστας δεν μπορεί να βρει σε κεντρικά σημεία της πόλης μία δημόσια τουαλέτα για να χρησιμοποιήσει, να ρίξει λίγο νερό στο πρόσωπο του, καθώς αρκετές είναι σφραγισμένες ενώ άλλα τόσα είναι τα σημεία που δεν υπάρχει καν τουαλέτα.
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από την Πλατεία Αριστοτέλους και την Πλατεία Άθωνος, όπου υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες οι οποίες βρίσκονται εκτός λειτουργίας.
Όπως εξηγεί στη Parallaxi ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ιακώβου:
«για να ανοίξουν όλες οι τουαλέτες πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες κατασκευές. Μετά από 2,5 χρόνια που ήταν κλειστές, αντιλαμβάνεστε πως οι φθορές ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Εγώ έχω μόνο την αρμοδιότητα του καθαρισμού, κι όχι των τεχνικών προβλημάτων και της συντήρησης.
Για να είμαστε σωστοί απέναντι στους πολίτες ανοίξαμε πρώτα σωστά και οργανωμένα τις τουαλέτες του Λευκού Πύργου που έρχονται πάρα πολλοί τουρίστες – μεριμνήσαμε να λειτουργούν σωστά, να μην βουλώνουν και να υπάρχει καθημερινή καθαριότητα. Αρχές Σεπτέμβρη θα ανοίξουν σωστά οι τουαλέτες της Αριστοτέλους, που αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν δύο ωράρια υπηρεσιών που θα είναι μόνιμη καθαρίστρια εκεί πέρα. Στη συνέχεια θα αναλάβουμε να ανοίξουμε τις τουαλέτες του Τριγωνίου»
Όπως ζήτησε ο κ. Ιακώβου στη τηλεφωνική μας επικοινωνία, η Parallaxi επισκέφτηκε και τις τουαλέτες του Λευκού Πύργου, οι οποίες βρίσκονται σε λειτουργία και όντως είναι καθαρές και σε καλή κατάσταση. Απλά είναι οι μοναδικές από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το Σιδηροδρομικό Σταθμό που λειτουργούν.
Βέβαια συνεχίζοντας την αυτοψία σε κεντρικά σημεία της πόλης, συνειδητοποιήσαμε ότι ενδεχομένως να πρόκειται για τις μόνες που υπάρχουν σε μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη.
Επίσης η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που δεν μπορείς να βρεις μία δημόσια βρύση. Έτσι οι τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη δεν μπορούν να κάνουν μία στάση για να πιούν λίγο νερό ή να δροσιστούν.
Στη πλ. Δικαστηρίων, στον Λευκό Πύργο, στην πλ. Άθωνος, πλ. Αγίας Σοφίας, πλ. Χανθ, στην πλ. Αριστοτέλους, στις πλατείες των Λαδάδικων δεν υπάρχει καμία βρύση σε λειτουργία. Από την άλλη στο πάρκο της Λεωφόρου Στρατού, στο πάρκο της Ανθοέκθεσης δηλαδή, στην παιδική χαρά του Δημαρχείου, στο πάρκο της ΧΑΝΘ, στην παιδική χαρά της Πλ. Δικαστηρίων, όσες υπάρχουν είναι σφραγισμένες και εκτός λειτουργίας. Επίσης υπάρχουν και σιντριβάνια σε εγκατάλειψη.
Ακόμα και τα παιδιά που παίζουν στις ελάχιστες παιδικές χαρές του κέντρου αν για παράδειγμα λερωθούν είναι αδύνατον να πλύνουν τα χέρια τους.
Η μόνη βρύση σε παιδική χαρά που δουλεύει είναι στην πλατεία Ναυαρίνου σε μια απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων δεν θα βρεις καμία άλλη.
Τι γίνεται με τα μνημεία και το ωράριο λειτουργίας τους;
Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ο αρχαιολογικός χώρος του Γαλεριανού ανακτόρου άλλαξε το ωράριο του από την Πέμπτη 18/8 μέχρι και το Σάββατο 20/8. Πιο συγκεκριμένα για αυτές τις μέρες ο χώρος θα είναι ανοιχτός από τις 08:00 έως τις 15:00.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Όπως μας κάνει γνωστό ο αρχαιολόγος Γιάννης Καρλιάμπας «έχουν αρρωστήσει με covid κάποια μέλη του φυλακτικού προσωπικού. Μετά το Σάββατο τελειώνει η καραντίνα για κάποιους επομένως θα λειτουργήσει κανονικά. Σχετικά με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους δεν υπάρχει κανένα θέμα και λειτουργούν κανονικά, εκτός από το μουσείου της Αρχαίας Αγοράς, το οποίο θα κλείσει από την Δευτέρα 22/8 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου γιατί θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες εργασίες στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης/ανάπλασης του χώρου»
Τέλος το μουσείο της Ρωμαϊκής αγοράς κλείνει λόγω εργασιών για ένα μήνα την εποχή που η πόλη είναι γεμάτη τουρίστες και φυσικά θα έχει ακόμα περισσότερους τον καιρό της έκθεσης.