Life

Θεσσαλονίκη & Dating Apps: Ψάχνει η πόλη τον έρωτα μηχανικά και αμήχανα;

Ρωτήσαμε, αφουγκραστήκαμε, καταλήξαμε.

Ελισάβετ Τζουβάρα
θεσσαλονίκη-dating-apps-ψάχνει-η-πόλη-τον-έρωτ-519704
Ελισάβετ Τζουβάρα

Λέξεις: Ελισάβετ Τζουβάρα

Ζούμε σε μια εποχή όπου όλα συμβαίνουν μέσω μιας οθόνης. Είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που αντικρίζουμε καθημερινά. Ιατρικά ραντεβού, μέσα μαζικής μεταφοράς, συνεντεύξεις για εργασία και πολλά άλλα έχουν υιοθετήσει έναν ψηφιακό χαρακτήρα.

Κάπου μέσα σε αυτόν τον χαοτικό κόσμο του ίντερνετ έχει χαθεί και η ανθρώπινη επαφή. Δυστυχώς, η ανάπτυξη των social media έχει μετατρέψει το φλερτ σε ένα αδιάφορο παιχνίδι ανάμεσα σε likes. Στην αρχή ήταν το Facebook, έπειτα το Instagram και τώρα έχουμε περάσει σε ένα καινούριο… level.

Πρόσφατα ανακάλυψα πως υπάρχουν εφαρμογές γνωστές και ως Dating Apps μέσω των οποίων μπορεί κανείς να βρει το κατάλληλο «ταίρι». Ήξερα βέβαια πως υπάρχουν σχετικές ιστοσελίδες, αλλά δεν φανταζόμουν πως θα ενδιέφερε τόσο πολύ κόσμο και ειδικά τα νέα παιδιά – λες και δεν ήταν αρκετό το παιχνίδι πίσω από τις οθόνες, όπου η «χυλοπίτα» είναι στην πιο ελαφριά μορφή της και ο εγωισμός για το ποιος θα στείλει πρώτος μήνυμα οργιάζει.

Σε σχετικό γκάλοπ που πραγματοποιήσαμε ρωτώντας άτομα, στην ηλικιακή ομάδα από 20 έως 30 ετών αποδεικνύεται πως το 57% απάντησαν αρνητικά στον αν έχουν χρησιμοποιήσει πότε τους αυτές τις εφαρμογές. Το 36% απάντησε θετικά ενώ το υπόλοιπο 7% είπε πως δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι αυτοί που τόνισαν την σοβαρότητα της κατάστασης μιας και ποτέ δεν ξέρεις ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από την οθόνη. 

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργούν οι συγκεκριμένες εφαρμογές. Ως χρήστης, το μόνο που μπορείς να δεις από τον υποψήφιο «εραστή» σου είναι μια εικόνα, ένα προφίλ δηλαδή που ο ίδιος έχει επιλέξει να σου δείξει, χωρίς αυτό απαραίτητα να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Θα μπορούσαν πολύ εύκολα όλες αυτές οι εφαρμογές να είναι η χαρά του κάθε επιτήδειου ο οποίος αναζητά το επόμενο θύμα του, είτε αυτό είναι ενήλικο είτε ανήλικο.

Βγήκαμε, λοιπόν, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και ρωτήσαμε τους περαστικούς: Εσύ χρησιμοποιείς κάποιο dating app; 

Οι περισσότεροι μπήκαν σε αυτό το ”τριπάκι” από περιέργεια, η εφαρμογή διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και σύντομα απέκτησε εκατοντάδες χρήστες. “Όλα ξεκίνησαν από μια πλάκα” όπως είπαν χαρακτηριστικά. Στην συνέχεια κατέληξαν να βγαίνουν ραντεβού με διαφορετικά άτομα σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Στον χαοτικό κόσμο των Dating Apps θα δει κάνεις διάφορα προφίλ και σίγουρα πολλά από αυτά είναι ψεύτικα, όπως καταγγέλλουν οι χρήστες. Η προστασία που σου προσφέρει η εφαρμογή είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στα likes. Αν κάποιος σου κάνει like και του το ανταποδώσεις τότε μπορείτε να ξεκινήσετε μια συνομιλία, αν δεν ανταποδώσεις δεν μπορεί να σου στείλει μήνυμα.

Επίσης, πολλοί δημιουργούν μια πρώτη επαφή μέσω της εφαρμογής και στην συνεχεία την εξελίσσουν χρησιμοποιώντας μια άλλη εφαρμογή όπως το Facebook ή το Instagram. Αυτό δίνει μια αίσθηση ασφάλειας στους χρήστες αφού διασταυρώνουν πως ο συνομιλητής τους είναι όντως υπαρκτό πρόσωπο.

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως υπάρχουν αρκετοί νέοι στους δρόμους αυτής της πόλης, που όχι μόνο χρησιμοποιούν τις εφαρμογές γνωριμιών αλλά έχουν ξεκινήσει μια ή και περισσότερες σχέσεις με κάποιον ”άγνωστο”.

Οι περισσότεροι δήλωσαν πως προτιμούν το ”κανονικό φλερτ” δηλαδή την επαφή από κοντά, γι’ αυτό και κανονίζουν να βγουν με τον παρτενέρ τους ώστε η σχέση τους να εξελιχθεί όσο πιο φυσιολογικά γίνεται.

Παρ’ όλα αυτά ένα μεγάλο κομμάτι της πρώτης επαφής χάνεται. Η μετάβαση του έρωτα στον ψηφιακό κόσμο αφήνει πίσω ένα τεράστιο κενό. Αυτό της μαγείας, των πεταλούδων στο στομάχι, της ανυπομονησίας μέχρι το επόμενο ραντεβού και τέλος ίσως να είναι και ο λόγος που ο πραγματικός έρωτα αργοπεθαίνει τον 21ο αιώνα.

Από ό,τι φαίνεται είναι πιο εύκολο για τους νέους να κρύβονται πίσω από ένα εντυπωσιακό προφίλ, παρά να διεκδικούν αυτό που θέλουν. Δεν ξέρω ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ντρεπόμαστε να δείξουμε τα συναισθήματα μας. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας μας έκανε δειλούς, φοβόμαστε να αγαπήσουμε και όταν το κάνουμε το ίντερνετ βρίσκεται εκεί για να το καταστρέψει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Βρε κοπέλα μου, η τεχνολογία θα σου φάει την ζωή

Θεσσαλονίκη: to tinder or not?

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα