Θεσσαλονίκη: Ταρίφα το τάλιρο στα πιτόγυρα – Απλησίαστες οι μερίδες
Έρευνα αγοράς για το αγαπημένο fast food - «Εμάς το σάντουιτς στη Θεσσαλονίκη είναι και φθηνό και είναι σαν ένα γεύμα» λέει ο πρόεδρος Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών
Σε ακραίες τιμές έχει φτάσει πλέον το αγαπημένο πιτόγυρο στη Θεσσαλονίκη, εξέλιξη μάλιστα που δε φαίνεται να περιορίζεται μόνο στα “premium” γυράδικα του κέντρου, αλλά να επεκτείνεται και στις υπόλοιπες περιοχές.
Από το 2022 ξεκινήσαμε να καταγράφουμε το… ράλι του πιτούγυρου.
Χρόνο με το χρόνο οι τιμές αυξάνονταν και αυξάνονταν, όπως μπορείτε να δείτε και στα σχετικά θέματα του 2023 αλλά και του 2024.
Σήμερα, στο 2025, το πιτόγυρο δεν φλερτάρει πλέον με το τάλιρο όπως γράφαμε πέρυσι, έχει ήδη φτάσει εκεί και το ‘χει… ξεπεράσει!
Φυσικά διαδραματίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο για τις τιμές των σάντουιτς συμπεριλαμβανόμενων των αλοιφών που μπορεί να περιέχει ή των αναψυκτικών που θα συνοδεύσεις το φαγητό σου… και φυσικά η χρέωση στις πλατφόρμες που παραγγέλνεις!
Υπάρχουν όμως – κρυφά μεν – μερικά μαγαζιά που μπορούν να σου προσφέρουν ικανοποιητική ποσότητα ενός σάντουιτς χωρίς μάλιστα να ξεπερνά ακόμα και τα τέσσερα ευρώ.
Η Parallaxi επίλεξε μερικά fast food μαγαζιά από κάθε περιοχή, ετοίμασε μια λίστα με τους τιμοκατάλογους που “παίζουν” για ένα πιτόγυρο και σου παραδίδουν τα ακριβή στοιχεία!
Κέντρο
Σε πολλά μαγαζιά του κέντρου, το απλό πιτόγυρο είτε χοιρινό είτε κοτόπουλο – χωρίς κάποια πρόσθεση αλοιφής – ξεπερνάει τα 5 ευρώ ενώ ένα σουβλάκι φλερτάρει με το τάλιρο, πιο συγκεκριμένα ανέρχεται στις τιμές του 4,80 ευρώ.
Οι μερίδες δείχνουν την αύξηση των τιμών καθώς πέρυσι τέτοια εποχή γράφαμε πως είναι μια “ανάσα” από το δεκάρικο αλλά πλέον… το έχουν ξεπεράσει καθώς οι τιμές φτάνουν στα 10,20 ευρώ.
Για όλες τις παραπάνω τιμές σκεφτείτε πως μιλάμε για την απλούστερη εκδοχή ενός σάντουιτς, δίχως να προσθέσουμε κάποια αλοιφή ή να πάρουμε κάποιο αναψυκτικό… και φυσικά δίχως να υπολογίζουμε την χρέωση του ντελίβερι από τις πλατφόρμες.
Οπότε αν σκεφτεί κάποιος πως μια τετραμελής οικογένεια για να φάει τέσσερα σάντουιτς με αναψυκτικά… χρειάζεται να δώσει σχεδόν 30 ευρώ!
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμα μερικά μαγαζιά που παίζουν με τα 4,50 ευρώ για ένα απλό σάντουιτς με γύρο ή σουβλάκι, ενώ η μερίδα δεν ξεπερνά τα 9,50 ευρώ.
Σίγουρα χρειάζεται καλό ψάξιμο αλλά δεν είναι ακατόρθωτο να τα βρεις!
Ανατολική Θεσσαλονίκη
Το σκηνικό δεν αλλάζει κατά πολύ στα Ανατολικά.
Οι τιμές ενός απλού σάντουιτς με γύρο αγγίζουν τα 5 ευρώ (4,90 στα περισσότερα μαγαζιά για την ακρίβεια) αλλά οι μερίδες ενώ οι μερίδες κοστίζουν κοντά στα 9,50 ευρώ.
Αλλού οι τιμές ξεπερνάνε το συνηθισμένο τάλιρο για ένα απλό πιτόγυρο, φτάνοντας στα 5,30 ευρώ ενώ τα σουβλάκια σε μερικά μαγαζιά ακουμπάνε τα 5 ευρώ.
Μερικά μαγαζιά πάντως παίζουν με το μέγεθος. Άλλοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτές τις τιμές γεμίζοντας παραπάνω ένα σάντουιτς ενώ από την άλλη… μερικοί κρατούν τα ίδια μεγέθη και το τάλιρο πέφτει σύννεφο για ένα απλό πιτόγυρο.
Η επιλογή για ένα σάντουιτς με γύρο κοντά στα 4,5 ευρώ φαντάζει αδύνατη αλλά όχι ανύπαρκτη!
Σε γενικό βαθμό κέντρο και ανατολικά… παρέες και οικογένειες χρυσοπληρώνουν τα σάντουιτς!
Δυτική Θεσσαλονίκη
Στα δυτικά της πόλης υπάρχουν πολλές αυξομειώσεις στις τιμές καθώς για ένα πιτόγυρο μπορείς να βρεθείς να δίνεις 5,30 ευρώ αλλά παράλληλα να δίνεις 3,90 ευρώ για ένα σάντουιτς με σουβλάκι!
Πιο συγκεκριμένα σε πολλά μαγαζιά τα πιτόγυρα αγγίζουν το τάλιρο και πάνε να το ξεπεράσουν.
Σε πιο συνοικιακά γυράδικα μπορεί κάποιος να βρει σάντουιτς κοντά στα 4,50 ευρώ και τα σουβλάκια κοντά στα 3,80 ευρώ.
Η σούμα… ζαλίζει!
Όπως και να έχει σε οποία περιοχή της Θεσσαλονίκης μπορεί κάποιος να ψάξει από φθηνά μέχρι ακριβά σάντουιτς, επιλογές υπάρχουν!
Παρ’ όλα αυτά οι τιμές κάθε χρόνο παίρνουν την… ανιούσα! Ο μέσος πολίτης χρειάζεται να δώσει σχεδόν 10 ευρώ για ένα σάντουιτς με ένα αναψυκτικό και την χρέωση του ντελίβερι από κάποια πλατφόρμα…
Σκεφτείτε πως μια παρέα ή μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να δώσει σχεδόν 40 – 45 ευρώ συνολικά για ένα ικανοποιητικό “τραπέζι”.
Οι εναλλακτικές
Πολλοί ψάχνουν τις εναλλακτικές επιλογές έπειτα από τις ραγδαίες αυξήσεις τιμών στα σάντουιτς και τις μερίδες.
Αρκετός κόσμος ψηφίζει να αγοράσει ένα μπέργκερ αντί ενός σάντουιτς ή μια παρέα προτιμάει να δώσει λίγα παραπάνω χρήματα για να πάρει μια μεγάλη πίτσα!
Από εκεί που τα μπέργκερ με τις πατάτες φάνταζαν ακριβά και πορευόμασταν με ένα απλό πιτόγυρο πλέον οι τιμές εκεί έχουν μείνει σταθερές και ένα γεμάτο μπέργκερ που κάποτε σου φαινόταν ακριβό πλέον σου μοιάζει πιο ικανοποιητικό για τα λεφτά που δίνεις – σε σύγκριση με ένα σάντουιτς.
Το παράλογο
Στα περισσότερα μαγαζιά πέραν τις τιμές των σάντουιτς και των μερίδων αυτό που τρομάζει τους περισσότερους είναι τα τεμάχια.
Για παράδειγμα οι επιλογές στο να αγοράσεις ένα τεμάχιο για να φας κοστολογείται κοντά στα 3 ευρώ…
Και αυτονόητα οι μεγαλύτεροι θυμούνται πως μονάχα ένα πιτόγυρο κόστιζε κάτω από 3 ευρώ πλέον ένα… σουβλάκι, σκέτο βρίσκεται στα ίδια χρήματα.
Η σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια
Γύρος χοιρινό/Γύρος κοτόπουλο σε σάντουιτς
2022: 3,90 ευρώ
2023: 4,50 ευρώ
2024: 4,90 ευρώ
2025: 5,20 ευρώ
Γύρος χοιρινό/Γύρος κοτόπουλο σε μερίδα
2022: 8,20 – 8,50 ευρώ
2023: 9,30 ευρώ
2024: 9,80 – 9,90 ευρώ
2025: 10 – 10,40 ευρώ
Σουβλάκι χοιρινό/Σουβλάκι κοτόπουλο
2022: 3,90 ευρώ
2023: 4,10-4,20 ευρώ
2024: 4,50 ευρώ
2025: 4,80 ευρώ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, εξηγεί στην parallaxi:
«Θα μπορούσαμε να πούμε πως ένα σάντουιτς δεν είναι ακριβό μετά από τις τόσες αυξήσεις που είχαμε στον τελευταίο χρόνο, ίσα – ίσα διατηρείται σε χαμηλές τιμές.
Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη βάζουμε γύρω στα 200γρ. γύρου και το ολοκληρωμένο σάντουιτς φτάνει κοντά στα 450γρ. με ένα σάντουιτς χορταίνει κάποιος, ακόμα και 5,50 ευρώ να φτάσει θα θεωρείται καλή η τιμή. Θα πάρει κάποιος ένα σάντουιτς και θα είναι σαν γεύμα.
Σε άλλες περιοχές, για παράδειγμα στην Αθήνα χρειάζεται δύο σάντουιτς των 4,50 ευρώ για να χορτάσει κάποιος και να φτάσει στα 9 ευρώ για να φάει κάτι σαν γεύμα.
Από το 2020 και μετά άρχισε η αύξηση, μπήκαν κάποια μεγάλα fast food στη Θεσσαλονίκη και προσφέρουν μια γενναιόδωρη μερίδα, κάτι που με όλες τις αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα, τις πρώτες ύλες και την ενέργεια.
Αυτές οι αυξήσεις είναι πάνω από 40% έπρεπε να μετακινηθούν στο προϊόν για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις, εμάς το σάντουιτς στη Θεσσαλονίκη είναι και φθηνό και είναι σαν ένα γεύμα, στην Αθήνα το λένε τυλιχτό εμείς δεν μπορούμε να το αποκαλέσουμε έτσι γιατί δεν τυλίγεται!
Σε ό,τι αφορά τις τιμές το ξαναλέω πως και 5,50 ευρώ να φτάσει ένα σάντουιτς θα είναι η οικονομική λύση για όποιον θέλει ένα γρήγορο γεύμα και χορταστικό, είδαμε τον τελευταίο καιρό αύξηση στα σαντουιτσάδικα και μείωση στα εστιατόρια γιατί ο κόσμος προτιμάει το γρήγορο και το φθηνό».