Θεσσαλονίκη

Τι είναι για σένα ο 958;

Το ιστορικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 συμπληρώνει σήμερα 30 χρόνια ζωής και οι πρωταγωνιστές του γράφουν στην parallaxi για τη ζωή εντός του.

Γιώργος Τούλας
τι-είναι-για-σένα-ο-958-1115743
Γιώργος Τούλας

Εργάζομαι σε ένα ραδιόφωνο που όλα τα ξεχωριστά τα φυλάει σαν κόρη οφθαλμού και μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε ραδιοφωνικό έργο παλιάς εποχής. Σαν εργόχειρο. Χωρίς μέχρι σήμερα καμία παρέμβαση στη δουλειά μας, πλην τα βάρβαρα δυο χρόνια του λουκέτου στην ΕΡΤ.

Αυτό το θεωρώ ευλογία και για αυτό συνεχίζω να αγαπώ τόσο πολύ το ραδιόφωνο…Έτσι τέλειωνα το κείμενο μου πέρσι τον Αύγουστο γιορτάζοντας 35 χρόνια ζωής στο ραδιόφωνο. Από αυτά, τα 30, τα έζησα στον 958fm, που σήμερα σβήνει τα τριάντα του κεράκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια ζωή στο ραδιόφωνο

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο ραδιόφωνο Πολιτισμού στην Ελλάδα που να θεωρείται πια ιστορικό. Δεν ξέρω επίσης τι θα ήταν η δική μου ζωή χωρίς την ύπαρξη του. Αν ξεκινούσα να απαριθμώ συναισθήματα, αναμνήσεις, περιστατικά αυτών τριων τριών δεκαετιών θα χρειαζόμασταν μερόνυχτα.

Ο 958fm της ΕΡΤ3 δεν στέγασε μόνο τα ραδιοφωνικά μας όνειρα. Κατάφερε να γίνει η φωνή μιας πόλης που στέρεψε από φωνές στο πέρασμα του χρόνου. Σήμερα που συμπληρώνουμε 30 χρόνια ζήτησα από τους συναδέλφους μου, τους συν-ταξιδευτές μου σε αυτό το ταξίδι, να σας πουν τι είναι για κείνους 958. Να σβήσουμε παρέα αυτά τα κεράκια που γιορτάζουν τη δική μας ζωή. Τους ευχαριστώ που ανταποκρίθηκαν.

Ο χρόνος κινείται χωρίς να μας υπολογίζει.

Άλλοτε τον παρακολουθούμε ενοχλημένοι και άλλοτε με θαυμασμό σκεπτόμενοι τι έγινε σε κάποια από τις περιόδους του. 30 χρόνια . Μεγάλωσα κι όμως χαίρομαι γιατί ο 9.58 έγινε 30.

1994 Φεβρουάριος και η Βάνα Χαραλαμπίδου υπό την γενική διεύθυνση του Μιχάλη Αλεξανδρίδη και τις ευλογίες της Μελίνας Μερκούρη τότε υπουργού πολιτισμού δημιουργούν τον 9.58 το πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3.

Τα στούντιο της Γεωργικής Σχολής- εκεί στεγάζονταν τότε τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ 3- γέμισαν κόσμο. Πολλές πνευματικές- καλλιτεχνικές φωνές της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο πέρασαν από τα μικρόφωνα του 9.58 και μετά οι εκπομπές τους έγιναν βιβλία και CD με την επιμέλεια του Γιώργου Καλιεντζίδη.

Ακολούθησαν μετά άλλου είδους δράσεις. Θεατρικό έργο με SMS ακροατών με επιμέλεια της Ελένης Κουρτίδου και του Θανάση Γωγάδη και ανέβηκε στο ΚΘΒΕ. Ξεναγήσεις ακροατών σε μουσεία και εκθέσεις με την Αναστασία Γρηγοριάδου.

Μετά το πικρό μάυρο ο Γιάννης Τσολακίδης και η αφεντιά μου φροντίσαμε για συναυλίες και ποιητικές βραδιές. Όλα γίνονται από τους λιγοστούς ανθρώπους που εργάζονται για να βγεί στο αέρα το πρόγραμμα και να γίνουν αυτές οι δράσεις. Τεχνικοί δημοσιογράφοι παραγωγοί διοικητικό προσωπικό. Τους ευχαριστώ όλλους για όσα έχω ζήσει μαζί τους.

Εύχομαι τα 40 χρόνια να γιορταστούν ακόμα καλύτερα από τα 30.

Δημήτρης Νικολούδης, προϊστάμενος 958 έως σήμερα

Ο 958, 30 χρονώ… Ωραία ηλικία.

Όλο και συχνότερα τελευταία έχω την αίσθηση ότι ο 958 δεν είναι μια συχνότητα, ένα ραδιόφωνο, ούτε μια συμπαγής ομάδα ανθρώπων, ούτε ένα target group μερικών χιλιάδων followers, αλλά ένας από μόνος του Ζωντανός Οργανισμός.

Που αυτονομήθηκε στο πέρασμα αυτών των χρόνων και κυριάρχησε επί των «υπηκόων» του (όλων ημών των εργαζόμενων σ’ αυτόν) ως μια ζώσα Κουλτούρα σκέψης, συμπεριφοράς, προβληματισμού κι αντίστασης, καθώς και του ακροατηρίου του.

Ο ισχυρότατος και ιστορικός αρχικός πυρήνας του, γέννα αδιαμφισβήτητη της Βάνας Χαραλαμπίδου, με 8-10 ρομαντικά παιδιά μαζί με προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Τέχνης λειτούργησε ως Κιβωτός Διαθήκης για κάθε επόμενο βήμα.

Ο 958 με τρόπο μοναδικό στα ραδιοφωνικά πράγματα, αφομοίωσε κι έβαλε στην υπηρεσία του κάθε νέο πρόσωπο, σαν κύτταρο που τον τρέφει αλλά κι όλα μαζί τρέφονται από αυτόν.

Τα χρόνια που με αξίωσε στο τιμόνι του, ήταν τιμή κι ευθύνη για όσα κάναμε: Η αντιμετώπιση του χάους που άφησε το «Μαύρο» στην ΕΡΤ, η επαναφορά στη Συμφιλίωση. Η αναδιοργάνωση με τη συνεργασία του πολύτιμου φίλου και συναδέλφου, σημερινού προϊστάμενου, Δημήτρη Νικολούδη. Και μετά μια εποχή νέας άνθησης.

Οι μεγάλες εξωστρεφείς εκδηλώσεις για την Ποίηση, τη Μουσική, οι εξωτερικές μεταδόσεις από τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ακόμη και η μετάδοση της Χριστουγεννιάτικης γιορτής του Σχολείου δεύτερης ευκαιρίας από τις φυλακές Διαβατών, το σώμα και το πνεύμα του 958 έθρεψαν.

Η «ιδέα 958» είναι αυτή που συνεχίζει να καθορίζει τις εκπομπές μας, είμαι βέβαιος. Μακροημέρευση να έχει, όπου να ‘ναι εμείς θα περάσουμε στα «ληγμένα» κύτταρα, γεννιούνται όμως διαρκώς νέα, ευτυχώς με DNA «958fm, Σταθμός στον Πολιτισμό».

Γιάννης Τσολακίδης, ραδιοφωνικός παραγωγός Προϊστάμενος 958, Νοέμβριος 2015-Μάρτιος 2020.

Της ζωής μου το ταξείδιον…

Ένα ταξίδι που δεν θέλω να τελειώσει είναι για μένα ο 9.58. Και στο ταξίδι τούτο γνώρισα πολλούς, πάρα πολλούς ανθρώπους. Με κάποιους γίναμε φίλοι.

Πολλοί από όσους συνάντησα τα τριάντα αυτά χρόνια δεν ζουν πια – μάλλον έχω μεγαλώσει. Κρατώ στο δισάκι μου τα βιβλία που γεννήθηκαν από εκπομπές-συνεντεύξεις με τον Δημήτρη Δημητριάδη, τον Κλείτο Κύρου, τον Κώστα Λαχά και τον Νίκο Μπακόλα.

Μαζί και τους ψηφιακούς δίσκους με ποιητές/τριες και πεζογράφους που αυτοανθολογούνται. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτά τα «παιδιά» μου. Και τις επιμέλειες που έκανα στις εκπομπές (Μάρκου Μέσκου, Νίκου Μουτσόπουλου, Αντώνη Σουρούνη, Χρίστου Τσολάκη, Γιώργου Χουρμουζιάδη, Ντίνου Χριστιανόπουλο) πολύ τις αγάπησα.

Έμαθα να ακούω τον άλλον. Ευχαριστίες οφειλόμενες: στη Βάνα Χαραλαμπίδου για το ξεκίνημα του ταξιδιού. Σε όσες κι όσους μοιραστήκαμε το ίδιο όνειρο. Στον ποιητή-πεζογράφο και φίλο Πρόδρομο Μάρκογλου, που πάντα είναι δίπλα μου, και στη σύντροφο της ζωής μου, τη Σταυριανή Κουτσού, για την υπομονή και την υποστήριξή της.

Αν μπορούσα, θα ξαναέκανα αυτό το ταξίδι αλλά.

Γιώργος Καλιεντζίδης, δημοσιογράφος, παραγωγός της εκπομπής ”Βουστροφηδόν”. 

 Ο καθρέφτης που αγαπώ

Ο 9,58 το ραδιοφωνικό μου σπίτι τα τελευταία 30 χρόνια είναι για μένα ένα Μέσον φτιαγμένο για τον έρωτα και την ψυχή, μία κατακτημένη ωριμότητα και γνώση που έχει ψηλά την σημαία της αμεροληψίας και της ελευθερίας της έκφρασης, κάτι που διεκδικεί και επιχειρεί καθημερινά στον χώρο του πολιτισμού, κόντρα σε κάθε αρτηριοσκλήρωση και συντηρητισμό.

Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς αυτό.

Μου έμαθε να σέβομαι την διαφορετικότητα, όπως συμβαίνει και με τις διαφορετικές μουσικές. Μεταγγίζω ένα κομμάτι του εαυτού μου στον ραδιοφωνικό αέρα. Είναι η φωνή και οι εικόνες που δημιουργεί.

Γίνεται ο ψυχαναλυτής μου κι ο αμείλικτος καθρέφτης μου από τον οποίο δεν μπορώ να κρυφτώ, ούτε να καταφύγω σε υπεκφυγές, σε πλάνες και δικαιολογίες.

Τον αγαπώ αυτόν τον καθρέφτη γιατί με κάνει να γίνομαι αργά και σταθερά ό,τι πάντα ήθελα να γίνω. Στα δύσκολα σαν σπρωξιά από φίλο που σου λέει: «Όλα καλά θα πάνε» Συμβαίνει πάντα. Σαν μαγικό.

Φωτεινή Μπαλογιάννη, δημοσιογράφος, παραγωγός 958fm

Οι ακροατές μου

Για εμένα ο 9.58, το “παιδί” της Βάνας Χαραλαμπίδου, είναι οι μετρημένοι πλέον συνάδελφοι μου, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι και συνεργάτες, οι ηχολήπτες , οι επικεφαλής.

Αλλά πάνω απ’όλα είναι οι ακροατές του . Η Σ, που μου τηλεφώνησε εκ μέρους των προσφύγων μιας δομής για να μεταφέρει τη συγκίνηση και τη νοσταλγία για την πατρίδα τους ακούγοντας τις εκπομπές της Πέμπτης.

Είναι η Ε. που μου εξομολογήθηκε ότι η πρώτη μουσική που άκουσαν τα νεογέννητα της ήταν οι ήχοι της “Όμορφης πόλης”. Είναι οι ξενιτεμένοι, ο Χ. στο Αμβούργο, ο Σ. στην Πορτογαλία, η οικογένεια της Ε. και του Α. στο Βερολίνο. Οι πιστοί ακροατές, η Θ. ο Ν. η Λ . και τόσοι άλλοι που μας έλειψαν και τους λείψαμε στο ” μαύρο”.

Ο 9.58, είπαν, είναι καθημερινή συντροφιά και όαση, μια διαφορετική πρόταση στην ευτέλεια της εποχής. 30 και προχωράμε Με αγάπη και σεβασμό στην ιστορία και την εμπιστοσύνη των ακροατων μας.

Η Πία Μπακογιώργου είναι παραγωγός της εκπομπής Όμορφη πόλη (Δ-Π 1500-1600)

Ο σύντροφος της ζωής μου

«Τι είναι για σένα ο 9.58». Έλαβα αυτήν την ερώτηση από τον Γιώργο Τούλα που είχε την ευγενική σκέψη να απευθυνθεί για τα 30 χρόνια του 9.58 στους ανθρώπους που βγαίνουν κάθε μέρα στον ραδιοφωνικό «αέρα» του. Δύσκολη ερώτηση Γιώργο, σαν να με ρωτάς τι είναι για μένα ένας σύντροφος ζωής…

Τον θυμάμαι τον Γιώργο νέο ακόμα δημοσιογράφο, ακούραστο και με ακονισμένο χιούμορ, από τους πρώτους που συνάντησα όταν άρχισα να δουλεύω σ’ αυτό το ραδιόφωνό, το 1998. Ερχόμουν από μεταπτυχιακές σπουδές “Cultural Studies” στην Αγγλία, κανείς δεν καταλάβαινε τι ακριβώς είχα σπουδάσει και στην Θεσσαλονίκη, σαν αληθινό θαύμα, βρήκα ένα ολόκληρο, δημόσιο ραδιόφωνο αφιερωμένο στον πολιτισμό. Το είχε στήσει η Βάνα Χαραλαμπίδου.

Το ραδιόφωνο των ονείρων μου. Ένα ραδιόφωνο για τον πολιτισμό στην καθημερινότητα. Ένα ραδιόφωνο που θα λειτουργούσε για το δικαίωμα της πρόσβασης όλων στις τέχνες, στα γράμματα, στον λόγο, στο όνειρο. Ένα ραδιόφωνο που θα μετέδιδε την πίστη ότι η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο… Σχεδόν ουτοπικό σε μια πόλη, σε μια χώρα, όπου ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται συνήθως ως περιττός, συχνά και ως εχθρός, σχεδόν απίστευτο που κατάφερε να επιβιώσει 30 ολόκληρα χρόνια με «τέχνη και με πάθος»…

Αν κάτι κράτησε ζωντανό τον 9.58 όλα αυτά τα χρόνια είναι, νομίζω, η αμφίδρομη, σχεδόν «συνωμοτική» σχέση πομπού και δέκτη που δημιουργήθηκε.

Τι είναι για μένα 9.58 λοιπόν… 9.58 είναι, πρώτα απ’ όλα, οι ακροάτριες και οι ακροατές του που τον στήριξαν και τον στηρίζουν ενεργά και όποτε χρειάστηκε έγιναν μια μεγάλη ανθρώπινη αγκαλιά για να τον προστατέψουν 9.58 είναι οι άνθρωποι που πίστεψαν στην ιδέα του, είναι οι άνθρωποι που του αφοσιώθηκαν, είναι οι άνθρωποι που εργάστηκαν και εργάζονται γι’ αυτόν. 9.58 είναι αυτοί που μπορούν με το χέρι στην καρδιά να πουν «κάνουμε ραδιόφωνο για την ψυχή μας» κι εκείνοι που επιμένουν να λένε «ακούμε ραδιόφωνο για την ψυχή μας»… 9.58, εν τέλει, είναι ένας τόπος που επινοήσαμε για να συναντιόμαστε…

*Ελένη Κουρτίδου, δημοσιογράφος, παραγωγός 958 της εκπομπής ”Ένας Άμλετ για το δρόμο”

Η συνέχεια στο ράδιο που ονειρευτήκαμε νέοι

Ο 9. 58 είναι μια από τις πιο στενές, θερμές και επεισοδιακές σχέσεις της ζωής μου, η οποία είχε μάλιστα και πολλά επεισόδια. Θα ήταν 4 ή 5 οι κύκλοι συνεργασίας μου μαζί του. Είχα πάντα τις τελετουργίες μου πριν μπω στο στούντιο.

Κάποτε τα γέλια με Ξενιάδη στην μικροσκοπική δισκοθήκη της Αγγελάκη 6 ή ο καφές με την αείμνηστη Ρένα στο γραφείο, σήμερα τα αστεία με τους τεχνικούς πριν αρχίσουμε ή και κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Και βέβαια ο Τούλας που μια ζωή τα βήματά μας συναντιούνται στο δικό μου έβγα και στο δικό του έμπα. Στον 9. 58 έμαθα να σκέφτομαι γρήγορα και να αξιολογώ.

Βρήκα τη φιλόξενη στέγη για εκπομπές με προσωπική φροντίδα, που αφήνουν τον λόγο να ρέει, που αντέχει ακόμη και τις «δύσκολες» μουσικές. Είναι η συνέχεια στο ραδιόφωνο που κάποιοι ονειρευτήκαμε όταν ήμασταν νέοι και ριψοκίνδυνοι. Για όλα αυτά τον ευγνωμονώ.

Εύη Καρκίτη, δημοσιογράφος, παραγωγός εκπομπής ”Ολίγη κίνηση του δρόμου και των μαγαζιών”.

Για σένα ακροατή μου και για τον πολιτισμό

30 χρόνια 9,58. Λίγο μικρότερος βέβαια σε ηλικία από την πολύπαθη περιπλάνηση μας στην ελεύθερη και πολιορκημένη ραδιοφωνία, αλλά σίγουρα ο τελευταίος μας σταθμός, το τελευταίος μας απάγκιο και γεμάτο από τις πλέον συναρπαστικές και ευτυχέστερες στιγμές μιας ολόκληρης ζωής ταγμένης στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία.

Μεγαλώσαμε μαζί του όλες αυτές τις δεκαετίες, ωριμάσαμε, μάθαμε να διακρίνουμε και να διευθετούμε, να ξεχωρίζουμε και να αποκωδικοποιούμε, καθάρισε η ματιά μας, καταλάβαμε το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς με απόλυτη σιγουριά τι οφείλει και τι θα πρέπει να προβάλλει, τι μπορεί να είναι χρηστόν και πρέπον.

Ακούγεται λίγο διδακτικό, αλλά διδαχή ήταν όλη αυτή η περιπλάνηση στον αέρα των ερτζιανών. Χρειάστηκε ο 958 και όλη η ιστορία των χρόνων του για να συνειδητοποιήσουμε πως η σχέση με τον ακροατή είναι μοναδική και ανεπανάληπτη και για να καταλήξουμε στην απόλυτη βεβαιότητα του πόσο σημαντική είναι η αναγκαιότητα του πολιτισμού στην καθημερινότητά μας. 30 χρόνια 9,58.

Κι ακόμη τα πράγματα είναι τρυφερά και γοητευτικά! Ακόμη διακατέχομαι από εκείνο το τρακ του πρώτου ραντεβού!

Ακόμη υπάρχει εκείνη η αίσθηση της αγωνίας του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι, που θα έλεγε και ο Πέτερ Χάντκε.

Την εποχή της εικόνας το ραδιόφωνο μπορεί και πρέπει να είναι μαγικό. Ίσως γι αυτό υπάρχει ο 9,58!

Θανάσης Γωγάδης, δημοσιογράφος, παραγωγός του 958fm

Στο νησί του 958…

Μερικές φορές λέω σε φίλους και αγαπημένους συνεργάτες πως ο 9,58 είναι σαν ένα νησί. Ακόμα και σε άγριες εποχές υπάρχει ένα ραδιόφωνο για τον Πολιτισμό. Εδώ συναντιόμαστε, συναντάμε, μαθαίνουμε, σταματάς ποτέ να μαθαίνεις;

«ξέρεις, είναι του ανθρώπου οι σκέψεις, σαν του ραδιόφωνου εκπομπή»

Ήρθα στον 9,58 έχοντας ήδη δεκα χρόνια δυνατής ραδιοφωνικής ζωής. Κι εδώ έζησα νέες εμπειρίες, κολύμπησα και σε άλλα νερά. Όπως οι από το 2007 και για περίπου δώδεκα χρόνια αμέτρητες ξεναγησεις σαββατοκύριακα στα μουσεία της Θεσσαλονίκης κι άλλες δρασεις που οργανώθηκαν με κέφι, μπορεί κι αποκοτιά, απο μια ραδιοφωνική εκπομπή.

Μια χούφτα στην αρχή, φτασαμε να είμαστε και διακόσιοι σε μια μέρα σε ένα μουσείο. Ή οι βδομαδιάτικες εκπομπές με βιβλία για παιδιά, όταν δεν υπήρχε τέτοια εκπομπή. Κι άλλα. Όπως το «μου λύπη το ραδιόφωνό μου» της Στεφανίας όταν μας έκλεισαν.

«να το πω από το ράδιο να της έδινα κουράγιο»

Ο 9,58 και το ραδιόφωνο γενικά, είναι οι άνθρωποί του, εργαζόμενοι, καλεσμένοι, σε μικρόφωνα, κονσόλα, στούντιο, γραφείο, είναι οι ακροατές του, όπου γης πια, που ομορφαίνουν τη μέρα με ένα μήνυμα που έρχεται από κοντινό ή μακρινό μέρος του πλανήτη, εδώ δίπλα ή κι από το Περού (πέρασαν χρόνια Γ. αλλά δεν ξεχνιέται).

Ευγνώμων που είμαι σε αυτό το νησί, πες το καράβι αν θες, και κάνω μια δουλειά και εκπομπές με ό,τι, όσους κι όσα αγαπάω. Είναι τύχη να είσαι εκεί όπου κάνεις μια δουλειά που αγαπάς, σε εμπνέει και την ερωτεύεσαι ακόμα· είμαι πολύ τυχερή.

Αναστασία Γρηγοριάδου, δημοσιογράφος, παραγωγός της εκπομπής ”Καλημέρα”.

O «9.58FM – Σταθμός στον Πολιτισμό» ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 6 Φεβρουαρίου 1994 ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης «Θεσσαλονίκη-1997». Με την πάροδο των χρόνων, κατόρθωσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του πολιτισμού. Εξειδικεύεται στην παρουσίαση και προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και δραστηριότητας και στην εν γένει προαγωγή του πολιτισμού, της παιδείας και των τεχνών. Μουσικά, διακρίνεται για τον εκλεκτισμό των προγραμμάτων του με μουσική ελληνική και παγκόσμια (κλασική, τζαζ, έθνικ κ.α.).Η εμβέλειά του καλύπτει το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και μεγάλα τμήματα των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς.

Κατά την πρώτη δεκαετία, υπό τη διεύθυνση της δημοσιογράφου Βάνας Χαραλαμπίδου, o «958fm» ανέπτυξε μία πολυσχιδή εξωστρέφεια στην πόλη της Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας εκπομπές που παρήγαγαν ειδικά για τον 9,58 άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών (Δημήτρης Μαρωνίτης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Κώστας Λαχάς, Κωστής Μοσκώφ, Κλείτος Κύρου, Νίκος Μπακόλας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νικόλαος Μουτσόπουλος, Σάκης Παπαδημητρίου και πολλοί άλλοι). Πλήθος τοπικών πολιτιστικών φορέων (μουσεία, ωδεία, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το ΚΘΒΕ, η Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ κλπ) συμμετείχαν επίσης στο πρόγραμμα του σταθμού. Ως αποτέλεσμα των δράσεων αυτών, ο «9.58FM – Σταθμός στον Πολιτισμό» προχώρησε, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους της πόλης, στην έκδοση 35 βιβλίων και 17 λογοτεχνικών και μουσικών CDs.

Από το 2005 ως το 2010, υπό την Εύα Μέρτζου οι εξωστρεφείς δράσεις του «958fm» ακολούθησαν νέες διαδρομές, όπως η συγγραφή και εκτέλεση θεατρικού έργου με κείμενα ακροατών του σταθμού (που συντόνισαν η Ελένη Κουρτίδου και ο Θανάσης Γωγάδης), ξεναγήσεις ακροατών σε Μουσεία υπό την Αναστασία Γρηγοριάδου και η παραγωγή εκπομπών μέσα από του χώρους της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης κλπ.

Την περίοδο 2011-2013, υπό τον Δημήτρη Νικολούδη, ο «958fm» προχώρησε στην διοργάνωση και παραγωγή συναυλιών (στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Ίδρυμα, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης κ.α.) ενώ δημιουργήθηκε η «Λέσχη Ανάγνωσης» της ΕΡΤ3 υπό τον Γιώργο Καλιεντζίδη. Οι δράσεις αυτές συνεχίστηκαν και μετά την επαναλειτουργία του σταθμού το 2015, με συναυλίες στην Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης και στη Ροτόντα, πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις στις φυλακές Διαβατών και στο Σύλλογο Συνδρόμου Down, αφιερώματα στην ποίηση, με τις δράσεις της parallaxi Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς κλπ. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ένα σημαντικό έργο ψηφιοποίησης του πλούσιου αρχείου του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας (πρόδρομος του 102fm και του 958fm).

Σήμερα, με προϊστάμενο τον Δημήτρη Νικολούδη, ο «9.58fm» συνεχίζει τη διακριτή πορεία του με την υπόσχεση παραμονής στις λεωφόρους του πολιτισμού, εμπλουτίζοντας και ανανεώνοντας τα ραδιοφωνικά του προγράμματα και επεκτείνοντας τις συνεργασίες του με καλλιτεχνικούς και άλλους φορείς της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα