Θεσσαλονίκη

Τί λένε οι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις για την Θεσσαλονίκη;

Εκπρόσωποι από δήμους των ευρωπαϊκών πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των "Food smart cities for development" επισκέφθηκαν την Θεσσαλονίκη και εξέφρασαν τη γνώμη τους.

Parallaxi
τί-λένε-οι-άλλες-ευρωπαϊκές-πόλεις-για-118434
Parallaxi

Εκπρόσωποι από δήμους των ευρωπαϊκών πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των “Food smart cities for development” στο οποίο συμμετέχει και η Θεσσαλονίκη, το Τορίνο, τη Βαρκελώνη, Μπιλμπάο, Ουτρέχτη, Γάνδη, Μπριζ και εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως WFTO (Παγκόσμιος Οργανισμός για την Fair Trade), FTAO (Fair Trade Βρυξέλλες γραφείο Advocacy) και άλλοι, φιλοξενήθηκαν από την Fair Trade Hellas και την ΚΕΔΗΘ υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης για ένα τριήμερο στην πόλη.

b787d47d-cb75-46f5-886b-39f33d58e923

Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή ιδεών αλλά και η συζήτηση γύρω από τις ιδιαιτερότητες της Θεσσαλονίκης σχετικά με το πρόγραμμα που ήδη συμμετέχει (Food smart cities for development). Οι μέχρι τώρα προκλήσεις και οι επιτυχίες του προγράμματος στην πόλη, τα μελλοντικά σχέδια και οι επισκέψεις στα πεδία της που συμμετέχουν ενεργά, άφησαν “γοητευμένους” τους Ευρωπαίους. 

Σε τι σημείο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη σχετικά με το πρόγραμμα την δεδομένη στιγμή; Υπάρχουν ήδη πόλεις οι οποίες έχουν καταφέρει να κάνουν το “Διατροφικό Συμβούλιο”, αναπόσπαστο τμήμα του δήμου τους, άλλες πάλι όχι και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η δική μας. Το ιδιαίτερο με τη Θεσσαλονίκη όμως, είναι η προσπάθεια που γίνεται για το δατροφικό συμβούλιο μέσω μιας πολύ συμμετοχικής διαδικασίας συμπεριλαμβάνοντας μέλη από διάφορες ομάδες όπως τις τοπικές αρχές, συνεταιρισμούς, παραγωγούς, ακτιβιστές, ΜΚΟ, εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους που γίνονται μέρος της προσπάθειας, απλοί πολίτες που ενδιαφέρονται για την πόλη τους!

Οι ευρωπαικοί εκπρόσωποι του προγράμματος επισκέφθηκαν στους χώρους τους τις πρωτοβουλίες της πόλης που συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια για την διαμόρφωση του διατροφικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, με τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις τους να επικεντρώνονται στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, στην σπουδαιότητα των εγχειρημάτων αλλά και στην στήριξη των τοπικών Αρχών.

Με το λεωφορείο του Δήμου, η ομάδα εκπροσώπων περιηγήθηκε στην πόλη, επισκεπτόμενη το συνεταιριστικό καφενείο “Το Ωραίο Ντεπό”, το Bioscoop και την ΠΕΡΚΑ, αλλά και τον “Κήπο Γειτονιάς”. Ποια είναι όμως όλα αυτά τα εγχειρήματα και ποια ήταν τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των Ευρωπαίων επισκεπτών σχετικά με αυτά;

20160517_144557

Πρώτη στάση το Ωραίο Ντεπό. Ένα καφέ-παντοπωλείο με την μορφή του συναιτερισμού. Δημιουργήθηκε και λειτουργεί από ανθρώπους που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν ή ζουν στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Θεσσαλονίκης. Με βάση τη συνεργασία και τη συλλογική προσπάθεια των μελών της για τη διάδοση και την ανάπτυξη της οικονομίας της αλληλεγγύης, προμηθεύονται προϊόντα απευθείας από παραγωγούς και συνεταιρισμούς. Ακόμη και ο καφές τους προέρχεται από συλλογικότητες και μικρούς παραγωγούς της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Οι ερωτήσεις των Ευρωπαίων επικεντρώθηκαν στο κατά πόσο βιώσιμη είναι η επιχείρηση την δεδομένη στιγμή, ενδιαφέρθηκαν για το πώς ξεκίνησε η ιδέα αλλά και ζήτησαν να μάθουν σε τι βαθμό τους στηρίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

ωραίο ντεπό

Στο Bioscoop, τον γνωστό καταναλωτικό συνεταιρισμό του οποίου σκοπός είναι η λειτουργία ενός συνεταιριστικού μη κερδοσκοπικού σούπερ μάρκετ με ποιοτικά, τοπικά και  προπαντός Δίκαια προϊόντα, οι συνεργάτες της Fair Trade Hellas, ρώτησαν τον Άρη Χατζηνικολάου πώς επιλέγονται τα προιόντα και σχολίασαν τονίζοντας πως το συγκεκριμένο έργο είναι σημαντικό, πρωτότυπο και πολλά υποσχόμενο καθώς συνδυάζει την υποστήριξη των παραγωγών και τον κοινωνικό μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του σούπερ μάρκετ το οποίο ανήκει πλήρως στα μέλη του.

bios

Στην ΠΕΡΚΑ, τους περιαστικούς καλλιεργητές που όλοι η πόλη πλέον γνωρίζει, οι ομάδα των εκπροσώπων ξεναγήθηκε από τον Αντώνη Καράγιωργα και τον Δημήτρη Θεοδοσιάδη. Στο πεδίο της Perka 1 οι υπεύθυνοι εξήγησαν το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς του πρώην στρατοπέδου, αλλά και τον κοινωνικό χαρακτήρα του λαχανόκηπου. Καθόλη την διάρκεια της επίσκεψης ανταλλάχθηκαν πολλές ιδέες και πρακτικές με άλλες πόλεις, ενώ αναγνωρίστηκε ταυτόχρονα το εντυπωσιακά οργανωμένο εγχείρημα της ομάδας.

7a743e84-8ac4-4cff-8a23-e519fe1253d4

Τελευταίος σταθμός της βόλτας, ο Κήπος της Γειτονιάς, τον 1ο Δημοτικό αστικό λαχανόκηπο – όπου η Ελευθερία Γαβριηλίδου και η Μαρία Ρίτου ξενάγησαν την ομάδα στην περιοχή, μίλησαν για το ξεκίνημα της προσπάθειάς τους από έναν διαγωνισμό, πώς προσπάθησαν να κινητοποιήσουν τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια. Οι συνεργάτες του προγράμματος, έμειναν έκπληκτοι από το μέγεθος της προσπάθειας των δύο κοριτσιών και την επιμονή τους να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση παρακινώντας τον κόσμο πάνω σε τέτοια θέματα.

9357d0c3-db89-44bd-a9b1-48a22776bed4

Τί μπορεί να περιμένουν ότι θα συμβεί στην πόλη τους το επόμενο διάστημα οι Θεσσαλονικείς; 

Τα μελλοντικά σχέδια του διατροφικού συμβουλίου, όπως μελετήθηκαν και παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους. Επόμενο βήμα και μάλιστα αρκετά μεγάλο, ο Microactions διαγωνισμός για τις τοπικές πρωτοβουλίες που ασχολούνται με θέματα βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης των τροφίμων, αλλά και την σπατάλη τροφίμων, που θα ξεκινήσει τέλος Ιουνίου και θα υπάρξουν τρία χρηματικά έπαθλα για τα πιο πρωτοποριακά πρότζεκτ. Πανευρωπαϊκή έκθεση για το δίκαιο εμπόριο, που θα ταξιδέψει σε όλες τις πόλεις και η Θεσσαλονίκη θα έχει το δικό της περίπτερο! Θα φιλοξενηθει απο μεσα Νοέμβριου Θεσσαλονίκη και θα υπάρχουν πολλές παράλληλες δραστηριότητες με σχολεία, το διατροφικό συμβούλιο και πολλά άλλα. Εκτός συνόρων, το πρόγραμμα ετοιμάζει πανευρωπαϊκή έκθεση για το Δίκαιο Εμπόριο, που θα ταξιδέψει σε όλες τις πόλεις, ανάμεσά τους και την Θεσσαλονίκη, η οποία και θα έχει το δικό της περίπτερο! Θα φιλοξενηθεί από τα μέσα Νοεμβρίου στην πόλη και θα υπάρχουν πολλές παράλληλες δραστηριότητες με σχολεία, το διατροφικό συμβούλιο και πολλά ακόμα.

20160517_155746

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα