Design

Το συγκλονιστικό κτίριο της Θεσσαλονίκης που αποτελεί επίσημα έργο τέχνης

Μπήκαμε στο εσωτερικό του και σας μεταφέρουμε τις θεσπέσιες εικόνες.

Parallaxi
το-συγκλονιστικό-κτίριο-της-θεσσαλον-441352
Parallaxi
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Εικόνες: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Σε ένα κτίριο «κόσμημα» για τη Θεσσαλονίκη στεγάζεται το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, στην οδό Φράγκων 2-4. Πριν από λίγες μέρες, με τον φακό του Γιάννη Τριανταφυλλόπουλου μπήκαμε εντός του και αποτυπώσαμε την μαγευτική ατμόσφαιρα που εκπέμπει η υψηλή αισθητική του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Φράγκων υπάρχει ένας θησαυρός που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό!

Το κτίριο χτίστηκε το 1926 και με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού (αριθμός απόφασης: 22418/1513/12-6-1986) χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία ως αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής με πολλά νεοβυζαντινά στοιχεία στη μορφολογία των όψεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έχεις θαυμάσει ποτέ όσο θα έπρεπε τα αγάλματα του Κρατικού Ωδείου στη Φράγκων;

Πρόκειται για διώροφο κτίσμα που αποτελείται από δύο πτέρυγες που συναντώνται σε γωνία 90ο. Στη θέση της άρθρωσης υπάρχει «μνημειακή είσοδος» με ζεύγος κιόνων που φέρουν κιονόκρανα. Πάνω από την είσοδο υψώνεται πυργοειδής κατασκευή με ακόμη έναν όροφο, που εξωτερικά προεξέχει των πτερύγων.

Οι όψεις του κτιρίου είναι συμμετρικές με ανοίγματα ορθογώνια υψίκορμα στον πρώτο όροφο και τοξωτά στο δεύτερο.

Ο εσωτερικός διάκοσμος του κτιρίου είναι απλός ενώ εντυπωσιάζουν οι σκάλες που οδηγούν στους ορόφους.

Πέρα από το αρχιτεκτονικό του ενδιαφέρον, το κτίριο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, αφού στέγαζε ένα από τα πρώτα ιδιωτικά σχολεία της πόλης, τη Γαλλική σχολή αρρένων «S. J. B. De La Salle» (γνωστή ως «ΔΕΛΑΣΑΛ») ή Σχολή των Φρέρηδων.

Η Σχολή ιδρύθηκε το 1888 από μέλη της «Κοινότητας των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών» (Freres), δεχόταν μαθητές εσωτερικούς, ημιτρόφιμους και εξωτερικούς, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει το έκτο έτος της ηλικίας τους και αρχικά στεγαζόταν σε κτίριο της οδού Γιαννιτσών.

Το 1895 μεταφέρθηκε στην οικία της οικογένειας Σαρνώ, στην οδό Φράγκων 10 (σήμερα 2-4), και, στη θέση αυτή, μετά τη κατεδάφιση της οικίας, χτίστηκε το ήδη υπάρχον κτίριο.

Με τη Γαλλική Σχολή συστεγάζεται το 1965 η τεχνική Σχολή «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ενώ το 1968 η Γαλλική Σχολή απομακρύνεται οριστικά σε άλλη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Τo ακίνητο αγόρασε το 1999 το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. προκειμένου να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες στέγασης των Διοικητικών Δικαστηρίων της πόλης. Το κόστος αγοράς, αποκατάστασης και κατασκευής ανήλθε σε 2.630.591.000 δρχ. και τα εγκαίνια του Διοικητικού Εφετείου έγιναν στις 7/1/2004.

*Θερμές Ευχαριστίες στην Αικατερίνη Περιστεροπούλου, Πρόεδρο Εφετών ΔΔ, που μας παραχώρησε την άδεια φωτογράφισης καθώς και τη χρήση των ιστορικών πληροφοριών σχετικά με το κτίριο από τη σελίδα adjustice.gr

Δείτε περισσότερες εικόνες:

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολόκληρη η αρχιτεκτονική Ιστορία του Φραγκομαχαλά

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα