A view of the bay. A glance at the future: Το έκτο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης
Η parallaxi παρουσιάζει τις βραβευμένες προτάσεις του διαγωνισμού για τη Δυτική Είσοδο της πόλης και τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της.
Η πρόταση που κέρδισε το έκτο βραβείο του διαγωνισμού ArXellence 2 για τη δυτική είσοδο της πόλης και τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της.
Μέσα από περισσότερες από 170 προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του Ανοιχτού Διεθνή Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών ArXellence 2, που διοργανώθηκε από την ALUMIL, επιλέχθηκαν και βραβεύτηκαν οι δέκα καλύτερες. Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν θα παρουσιαστούν σε επίσημη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στα Παλαιά Σφαγεία. Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο την ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως την ιδανική προσέγγιση για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD) και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης.
Σήμερα παρουσιάζουμε την πρόταση που κέρδισε το 6ο βραβείο.
Όνομα πρότασης: A view of the bay. A glance at the future
Η πρότασή αυτή θέτει ως στόχο μέσα από τη δημιουργία του Κέντρου να γίνει η Θεσσαλονίκη μια πόλη προοδευτική που θα αποτελέσει παγκόσμιο παράδειγμα καινοτομίας. Την αντιμετωπίζει ως ένα σημαντικό HUB στην περιοχή των Βαλκανίων και ξεκινά θέτοντας το εξής ερώτημα: «Πως θα γίνει το Νέο Επιχειρηματικό Κέντρο μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και ταυτόχρονα ένα ευχάριστο περιβάλλον για να ζει και να εργάζεται κανείς;”.
Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου πεζόδρομου που θα συνδέει το Επιχειρηματικό Κέντρο με το ιστορικό κέντρο της πόλης και τον υπόλοιπο κόλπο, συνδέοντας έτσι τους πολλαπλούς κόμβους του Θερμαϊκού.
Η πρόταση επιδιώκει να διατηρήσει μια σχέση με τις ήδη υπάρχουσες αρχιτεκτονικές τυπολογίες. Τα υπάρχοντα κτήρια, που αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορίας της πόλη, αποκτούν ξανά ζωή, ενώ εντός του χώρου γίνεται μια προσπάθεια να συνδυαστεί η κτηριακή τυπολογία της πολυκατοικίας (που αποτελεί το πιο κοινό κτήριο στη Θεσσαλονίκη) με την τυπολογία του πολυώροφου κτηρίου. Προβλέπεται λοιπόν η δημιουργία μιας σειράς από υψηλότερους πύργους που θα δημιουργεί ένα νέο στρώμα στην περιοχή και έναν νέο ορίζοντα για τη Θεσσαλονίκη.
Θέλοντας να αποτελέσει το κέντρο μια περιοχή καινοτομίας, προτείνεται εντός του η δημιουργία χώρων διαφορετικών χρήσεων. Προβλέπεται η δημιουργία κατοικιών, γραφείων, βιομηχανικών και πολιτιστικών χώρων, καθώς και αθλητικών εγκαταστάσεων. Αυτό το μείγμα εξασφαλίζει ζωντάνια κατά τη διάρκεια της ημέρας (και της νύχτας) και ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων και επομένως την καινοτομία. Έτσι, το Κέντρο μετατρέπεται σε μια ζωντανή συνοικία της πόλης με χώρους συνάντησης για όλους τους ανθρώπους.
Όσον αφορά την κινητικότητά, η πρόταση τοποθετεί στο επίκεντρο τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ σχεδόν αποκλείει πλήρως από την περιοχή τα αυτοκίνητα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται ασφαλείς και ευχάριστοι δημόσιοι χώροι, πλατείες, πάρκα και δρόμοι όπου οι πεζοί και οι ποδηλάτες έχουν προτεραιότητα.
Η ομάδα του BURA urbanism, του αρχιτεκτονικού γραφείου που κατέθεσε την πρόταση, θεωρεί πως το πιο σημαντικό και καινοτόμο στοιχείο της είναι η δημιουργία του μεγάλου πεζόδρομου που συνδέει το Επιχειρηματικό Κέντρο με τον υπόλοιπο κόλπο. Εκτιμώντας ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει αρκετούς ανοικτούς χώρους, θεωρούν ότι ο πεζόδρομος αυτός θα μπορούσε να ανοίξει την πόλη προς τη θάλασσα προσφέροντας μια εξαιρετική θέα του Θερμαϊκού κόλπου.
*Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της ArXellence 2, που διοργανώθηκε από την ALUMIL, θα παρουσιαστούν στην επίσημη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην καρδιά της δυτικής εισόδου της πόλης, στα Παλαιά Σφαγεία.
Δείτε επίσης:
The Green Hub:Το δεύτερο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης
Bioclimatic Urban Lighthouse: Το τέταρτο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ